Αρχική Ομογένεια Τιμή ΟΧΣΑ στους σφαγιασθέντες του 1822

Τιμή ΟΧΣΑ στους σφαγιασθέντες του 1822

12

  Την Κυριακή 10 Μαΐου 2009 η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής θα τιμήσει τη μνήμη των 50.000 περίπου συμπατριωτών μας που σφαγιάσθηκαν το 1822 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Επιθυμία και στόχος είναι η εκδήλωση να λάβει παγχιακό και εθνικό χαρακτήρα αφού η θυσία των συμπατριωτών μας συνέβαλε στην αφύπνιση του Φιλελληνισμού επηρεάζοντας παράλληλα και τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ευρώπης για την Επανάσταση του Ελληνικού Γένους.
Τα φρικιαστικά γεγονότα της Χίου συγκίνησαν βαθιά και την κοινή γνώμη της Ευρώπης, κι αντιπροσωπευτικό δείγμα της απήχησης που δημιουργήθηκε είναι ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά με τίτλο: «Η Σφαγή της Χίου» που σήμερα βρίσκεται σε κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Λούβρου, καθώς και τα ποιήματα των Ουγκώ (Ελληνόπουλο), Χέμανς, Πιερπόντ,
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζάρη, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού Καζανάκη.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Βας. Σοφίας και Ρηγίλλης), από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Βουλής και άλλων φορέων.
Στη συνέχεια, στις 11.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2 & Βας. Σοφίας), η εκδήλωση θα συνεχιστεί με ομιλία του συμπατριώτη μας Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Β. Λαμπρινουδάκη.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από χορωδία και απαγγελίες αποσπασμάτων μαρτυριών.

 

πηγή: odysseaschios.blogspot.com.