Αρχική Απόψεις Aρθρα Παντελής Στεφάνου: μήνυμα για την 1η Μάη

Παντελής Στεφάνου: μήνυμα για την 1η Μάη

7

 Ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας, αλλά και σύσσωμο το δυτικό κόσμο, στη δίνη μιας κρίσης πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης, μιας κρίσης που όλοι πιστεύαμε ότι ανήκε στο παρελθόν, ότι δε θα τη ζούσαμε ποτέ. Παρόλο που η νέα πραγματικότητα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, οπότε δε γνωρίζουμε ποια μορφή θα πάρει ακριβώς, υπάρχει ένα στοιχείο που κανείς δε μπορεί να αγνοήσει: ότι η οικονομική κρίση που διανύουμε έπληξε πρώτα και πάνω από όλους τους εργαζόμενους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη και βασική αντίδραση κάθε επιχείρησης και οργανισμού που διαπίστωνε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ήταν και είναι ακόμη να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού. Οι εργαζόμενοι είναι το πρώτο, το εύκολο θύμα μιας διαδικασίας που ελάχιστοι ελέγχουν, μιας κατάστασης που κάποιοι άλλοι προκάλεσαν και συνεχίζουν να συντηρούν με τις πολιτικές τους και που όλοι μας καλούμαστε να μοιραστούμε το λογαριασμό της, είτε φταίξαμε, είτε όχι.


Γι αυτό ακριβώς και η κρίση που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική: γιατί μας βοήθησε να καταλάβουμε ακριβώς πόσο ευάλωτη είναι η θέση των εργαζομένων στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα. Μας οδήγησε να καταλάβουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τίποτα δε μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δε μπορεί να τα εγγυηθεί κανείς και πρέπει να αποτελούν διαρκές αντικείμενο αγώνα προκειμένου να εξασφαλιστούν.


Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί κάτω από τη βαρά σκιά αυτών των γεγονότων γι’ αυτό και έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή σημασία. Μια σημασία που όλοι οφείλουμε να αναλογιστούμε αυτή τη σημαντική ημέρα: ότι η προσπάθεια των εργαζομένων για να εξασφαλίσουν όσα δικαιωματικά τους ανήκουν πρέπει να είναι διαρκής, ότι οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να μη χαθούν οι κατακτήσεις του παρελθόντος, οφείλουμε να πορευτούμε σε κοινό δρόμο για να εξασφαλίσουμε για όλους μας μια ζωή με αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή, μια ζωή όπως μας αξίζει.

 

Παντελής Στεφάνου- πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου