Αρχική Πολιτισμός Γιάννης Μακριδάκης: από τον τενεκέ στο… ράσο

Γιάννης Μακριδάκης: από τον τενεκέ στο… ράσο

35


«Χρόνια υποστηρίζω ότι η ελληνική λογοτεχνία θα κάνει τη μεγάλη έκρηξη, και να που ήρθε η ώρα με τον νέο συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη»
Ο καταξιωμένος Έλληνας συγγραφέας Παύλος Μάτεσις στον οποίο ανήκουν τα παραπάνω λόγια, τα οποία και συνυπογράφουμε, τηλεφώνησε ο ίδιος στο συγγραφέα του «Ανάμιση Ντενεκέ» και του ζήτησε να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Η δεξιά τσέπη του ράσου».
Η παρουσίαση θα γίνει στις 16 Μαΐου στην ΕΣΤΙΑ, και φυσικά θα το παρουσιάσει ο Παύλος Μάτεσις. Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Μαΐου στο σεμινάριο του μαθήματος Τέχνες και Ποινικό Δίκαιο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από παρέμβαση καθηγητή της Σχολής που επίσης διάβασε το βιβλίο «Ανάμισης Ντενεκές», ο Γιάννης Μακριδάκης θα δώσει διάλεξη στους φοιτητές.
Στο μεταξύ στις 4 Μαΐου θα γίνει η απονομή τω βραβείων του περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ», όπου υποψήφιο είναι το ίδιο βιβλίο.
Απανωτές οι συγκινήσεις και οι χαρές που δέχεται ο ταλαντούχος Χιώτης συγγραφέας όλο αυτό τον καιρό. Με τη λιτότητα που τον διακρίνει ως άνθρωπο, ο Μακριδάκης τα εισπράττει όλα αυτά, χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την «λοξή πορεία» που έχει χαράξει. Το μόνο ίσως που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει αλλάξει είναι ότι χώνεται όλο και πιο βαθειά στη λογοτεχνία, η οποία όπως ο ίδιος παρατήρησε σε μια σύντομη κουβέντα που είχαμε αυτές τις ημέρες, ενυπάρχει ούτως ή άλλως στη ζωή μας. Εκείνος «απλά» την μεταφέρει στο χαρτί.
Στο μεταξύ μια «απίστευτη έκπληξη» βίωσε ο Γιάννης Μακριδάκης όταν στις 25 Απριλίου βρέθηκε στην Σμύρνη για την παρουσίαση του βιβλίου του «BIR BUGUK TENEKE» στην Τουρκία. Είχε προηγηθεί μια τεράστια διαφήμιση από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, και πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον Έλληνα συγγραφέα, αγόρασε το βιβλίο και στριμώχτηκε στην ουρά για να του το υπογράψει. Τέτοια υποδοχή ζούσαν οι Έλληνες λογοτέχνες τη δεκαετία του εξήντα στη χώρα μας, κι ίσως δεν είναι τυχαίο, εφόσον σήμερα η τουρκική κοινωνία θυμίζει την αντίστοιχη ελληνική εκείνης της δεκαετίας.
«Διέκρινα μεγάλη δίψα για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στους γείτονες μας Τούρκους. Έχουν μείνει στη Διδώ Σωτηρίου και τον Ηλία Βενέζη. Με ρωτούσαν για τη Χίο, τους μίλησα για τις ομορφιές της εστιάζοντας στο χειμώνα και την άνοιξη. Χάρηκα γιατί πιστεύω πως θα έχει και τουριστικό αποτέλεσμα αυτή η συνάντηση», παρατήρησε ο Γιάννης Μακριδάκης.
Η εκδήλωση «ευλογήθηκε» και από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος την ίδια ημέρα βρισκόταν στη Σμύρνη και λειτούργησε στην Αγία Φωτεινή. Συνεχάρη τον Έλληνα συγγραφέα, και χαρακτήρισε το λογοτεχνικό αυτό σμίξιμο ως μια «γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/4/2009

Διαφήμιση