Αρχική Απόψεις Aρθρα Παντελής Αδ. Σαλιάρης & Γιώργος Νικ. Μσετζής: Μην πυροβολείτε τους ποιμένες...

Παντελής Αδ. Σαλιάρης & Γιώργος Νικ. Μσετζής: Μην πυροβολείτε τους ποιμένες για τις ορχιδέες

15

 Μην πυροβολείτε τους ποιμένεςΤον τελευταίο καιρό μας ζητήθηκε να συνυπογράψουμε διαμαρτυρίες που αφορούσαν στην καταστροφή ορχιδεών από υπερβόσκηση την περίοδο της περσινής ανθοφορίας τους, τον Απρίλιο του 2008, στο όρος Πεληναίο, κάτι που όχι τυχαία δεν συνέβη εφέτος.
Διαβάσαμε και ακούσαμε, με έκπληξη, επιστολές  και προτάσεις φορέων που δεν έχουν ποτέ πάρει καταγγελτική θέση στο παρελθόν για θέματα καταστροφής της φύσης  επειδή ίσως οι κτηνοτρόφοι είναι στόχος σχετικά εύκολος ίσως επειδή αυτοί δεν αρθρογραφούν ούτε συνηθίζουν να διαβάζουν εφημερίδες.
Αρνηθήκαμε την υποστήριξη των διαφόρων εκείνων διαμαρτυριών με σκοπό να εκφράσουμε την άποψης μας αφού πρώτα ερευνήσουμε, όπως η φύση μας έμαθε, το πρόβλημα ενδελεχώς στην εποχή του και πριν αυτό ξαναπαρουσιαστεί διαπιστώνοντας επί τόπου τα γεγονότα.
Είναι γεγονός ότι τον περσινό Απρίλη σε επανειλημμένες επισκέψεις μας στο Πεληναίο διαπιστώσαμε εκτεταμένη καταστροφή ορχιδεών και άλλων φυτών συνοδεύοντας ξένους καθηγητές και ειδικευμένους ερευνητές που είχαν επισκεφθεί τη Χίο με στόχο και σκοπό να αποτυπώσουν την βιοποικιλότητα της στη βλάστηση, με αποτέλεσμα ως Χιώτες επανειλημμένως να εκτεθούμε.
Τον τελευταίο μήνα επικοινωνήσαμε με τον κ. Τάσο Τσώρη στην Αγροφυλακή, με αρκετούς ξένους επισκέπτες που περιηγήθηκαν στο νησί μας  και με την οικογένεια των κτηνοτρόφων που βόσκουν το Πεληναίο στην περιοχή του Βικιού, ενώ πρόκειται να συναντήσουμε κι΄ άλλους σχετικούς με το πρόβλημα.
Ο προϊστάμενος αγροφύλακας  – η ευαισθησία και οι ενέργειες του οποίου στο πρόβλημα, μας εντυπωσίασαν – παρέλαβε από εμάς έντυπο υλικό για τις ορχιδέες όπως και εγκύκλιο του υπουργείου Γεωργίας με  τις διατάξεις για την προστασία τους και φρόντισε για μία συνάντηση με τους κτηνοτρόφους κ.κ. Νίκο, Δημήτρη και Ισίδωρο Μαθιούδη στον ανοιξιάτικο τόπο βόσκησής του κοπαδιού τους δυτικά του Αίπους στη θέση ‘Σκυμνιές’.
Οι κτηνοτρόφοι παρ’ ότι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί, μας καλοδέχτηκαν εξηγώντας μας αρχικά τον λόγο για τον οποίο το 2008 δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν όπως κάθε χρόνο προς το Πυργί, που δεν είναι άλλος από την άρνηση του Δήμου Μαστιχοχωρίων να μην δεχθεί στα βουνά του όπως από αιώνων συνέβαινε,, ετεροδημότες βοσκούς.  Φέτω την Άνοιξη όπως μας διαβεβαίωσαν, δεσμεύτηκαν γι΄ αυτό να παραμείνουν στις «Σκυμνιές» τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, περίοδο που συνδυάζεται με το τέλος της ανθοφορίας των ορχιδεών και άλλων φυτών αλλά και την αναγκαία για το δάσος και το βουνό φυσική αποψίλωση των ξερών πιά χόρτων που μερικές φορές εμποδίζουν και τις ορχιδέες να αναπτυχθούν, φράζουν χρήσιμα για τους φυσιολάτρες μονοπάτια αλλά και αποτελούν αιτία πυρκαγιών στα βουνά.  Δεσμεύτηκαν επίσης να μην βοσκήσουν στην συγκεκριμένη περιοχή ούτε την επόμενη χρονιά στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Μας μετέφεραν βέβαια και τα παράπονα τους για την συμπεριφορά μερίδας Βικιανών που για ζημιές, όπως επίσημα εκτιμήθηκαν στο ποσόν των 400€ να έχουν δεχθεί 19 μηνήσεις, ορισμένες και από κατοίκους των Η.Π.Α. που έχουν στην ιδιοκτησία τους χωράφια.
Συμπερασματικά διαπιστώσαμε ότι όσο στον νομό δεν ορίζονται βοσκότοποι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού το αποφεύγει συστηματικά για να μην υποστεί το ‘πολιτικό κόστος’ τέτοια και άλλα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο διηνεκές…! 
Στη φύση από αιώνες συνυπάρχουν αρμονικά φυτά και ζώα, ορχιδέες και κατσίκια. Αρκεί να μην επεμβαίνει θετικά ή αρνητικά και με υπερβολές ο τελευταίος ‘κρίκος’ της βιολογικής αλυσίδας ο Ηοmo sapiens!                                  
Χίος 29 Απριλίου 2009     


Παντελής Αδ. Σαλιάρης  & Γιώργος Νικ. Μσετζής
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Γ. Μισεζή)