Αρχική Απόψεις Aρθρα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου: Καταγγελία για το εργατικό ατύχημα στο Νηρέα

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου: Καταγγελία για το εργατικό ατύχημα στο Νηρέα

40

 Άλλο ένα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο σωρό των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε τόσο, λόγω των άθλιων όρων και συνθηκών εργασίας που επιβάλει το κεφάλαιο και η εργοδοσία στους εργαζόμενους. Μετά τα πρόσφατα ατυχήματα-δολοφονίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τους εναερίτες της ΔΕΗ που έχασαν τη ζωή του σε Χανιά, Κοζάνη και αλλού, μετά τους πόσους ακόμα Έλληνες και μετανάστες εργάτες που “ατύχησαν” στην οικοδομή και το εργοστάσιο το τελευταίο διάσστημα και τα πόσα αμέτρητα ακόμα εργατικά ατυχήματα, η “άτυχη” στιγμή χτύπησε και τη δικιά μας πόρτα. Την Πέμπτη 23/04 το πρωί μέσα στο πλοιάριο Οινούσσαι ΙΙ και υπό άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς οι εργαζόμενοι (εργάτες και ναυτεργάτες) είχαν υποχρεωθεί να πραγματοποιούν επικίνδυνες εργασίες στην ανοιχτή θάλασσα σε μονάδα της περιοχής, τραυματίστηκε σοβαρά στο θώρακα ο ναυτεργάτης του Οινούσσαι ΙΙ ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χίου.


ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ


Τα κατ’εξακολούθηση εγκλήματα της επιχείρησης του ΝΗΡΕΑ σε βάρος των εργαζόμενών του, με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε μια σειρά εργασιών σε ξηρά και θάλασσα,  η μεταφορά ακόμα και “εκρηκτικών” φορτίων με φιάλες οξυγόνου χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες ασφαλείας και με κίνδυνο ζωών σε πλοία και φορτηγά που τα μεταφέρουν, η μεταφορά εργατών και φορτίων με πλοιάρια που βρίσκονται σε κακή ως άθλια κατάσταση (λόγω σκληρών συνθηκών λειτουργίας και κακής συντήρησης) σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και χωρίς το απαραίτητο ναυτεργατικό προσωπικό, δείχνουν τους πραγματικούς σκοπούς της εργοδοσίας που μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης δεν υπολογίζουν ούτε καν ανθρώπινες ζωές.


Σε όλα αυτά (και πολλά άλλα) βέβαια έρχεται να προστεθεί και το ευρύτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων που έρχεται να επιβάλλει ο ΝΗΡΕΑΣ, τελευταία επικαλούμενος έντονα και την οικονομική κρίση. Από που να ξεκινήσουμε και που να καταλήξουμε. Από τους χαμηλούς έως άθλιου μισθούς, των 300, 400 και 600 ευρώ σε κάποιους εργαζόμενους, τη βαριά εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, από τη μερική ασφάλιση, τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων από 8ωρο σε 4ωρο, σε ωρομίσθιους και τις απειλές απόλυσης, τις περικοπές σε επιδόματα, την ασφάλισή εργαζομένων στο ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ (γεμάτος ο ΝΗΡΕΑΣ από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες!!!).


ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Βέβαια η επιχείρηση του ΝΗΡΕΑ δεν πρωτοτυπεί σε κάτι. Απλά εφαρμόζει όσα τον “προτρέπουν” κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στις τσέπες των καπιταλιστών. Υπό τις ευλογίες αυτών, ακόμα και δια νόμου, δίνεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο, να απολύει κατά το δοκούν, να εκβιάζει τους εργαζόμενους, να ρίχνει τις ώρες εργασίας με ταυτόχρονη μείωση μισθών βέβαια και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ο κατάλογος ακόμα μακρύς. Όλα αυτά τα βίωσαν και τα βιώνουν οι εργαζόμενοι στο ΝΗΡΕΑ πραγματικά στο πετσί τους.


Οι λύσεις δεν δίνονται με αυτοθυσία των εργαζομένων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς συναδέλφους τους, ζητώντας να μην πληρωθούν για ώρες που δούλεψαν προκειμένου να μην απολυθεί ο συνάδελφός τους. Ούτε ζητώντας οι απολύσεις να γίνονται βάσει ηλικιακών κριτηρίων και κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης γενικότερα όπως προτείνουν κάποιοι στο σωματείο. Καμία απόλυση να μη γίνει, καμία ανοχή της εκμετάλλευσης του μόχθου των εργαζομένων. Καμία θυσία και καμία ανοχή σε μέτρα που προστατεύουν το κεφάλαιο και εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.


Δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους αν τα κέρδη της επιχείρησης μειώθηκαν από αμύθητα σε μυθικά! Συχνά δεν συμβαίνει ούτε καν αυτό!


ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ


Ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι ο δρόμος ενός αναγεννημένου, ταξικού εργατικού κινήματος, που θα ενώνει ειδικευμένους και ανειδίκευτους, Έλληνες και ξένους, σταθερά και ελαστικά εργαζόμενους και άνεργους. Για μια επανεξόρμηση των ιδεών της εργατικής χειραφέτησης και της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Για μια νέα αγωνιστική ταξική ενότητα που θα έχει στον πυρήνα του τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες, την πάλη για ριζική βελτίωση και αλλαγή της θέσης των εργαζομένων, από σήμερα μέχρι και την κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εκμετάλλευσης. Για στόχους πάλης που θα βρίσκονται σε ρήξη με την αντεργατική επίθεση, σε συνολική σύγκρουση με την εργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις! Για προώθηση του οριζόντιου συντονισμού των εργατικών συλλογικοτήτων (σωματείων, συλλόγων, συνδέσμων και επιτροπών αγώνα) αλλά και πρωτοπόρων αγωνιστών, με όρους γενικών συνελεύσεων και εργατικής δημοκρατίας.


Καμία πρόταση δεκτή από το ξεπουλημένο-υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ για ταξική συνεργασία και κοινό μέτωπο με τους βιομήχανους(ΣΕΒ) στο όνομα ξεπεράσματος της κρίσης. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τον γραφειοκρατικοποιημένο συνδικαλισμό! Είδαμε και στην περίπτωση του ΝΗΡΕΑ πόσο ανύπαρκτος είναι και όταν το Εργατικό Κέντρο τελικά αποφασίζει πριν λίγο καιρό να “απευθυνθεί” στον πρόεδρο του ΝΗΡΕΑ, προσέχει να μην τον δυσαρεστήσει και τελικά αρκείται στο να καλοπιάσει τον  “Καλό τον καπετάνιο, που φαίνεται στη φουρτούνα”, απλά παραινώντας τον για μια πιο ευγενική εκμετάλλευση-βιασμό των εργαζομένων.


Καλούμε τους εργαζόμενους στο ΝΗΡΕΑ και παντού. Καλούμε όλες τις πρωτοπόρες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του αντικαπιταλιστικού-ανατρεπτικού αγώνα. Για ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα Εργατικής-Λαϊκής Αντιπολίτευσης, αντίστασης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, που θα μπορεί να αποκρούει μέτρα, να σπάει καίριους κρίκους της αντεργατικής επίθεσης, να πετύχει υλικές κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων και να διαμορφώσει συνθήκες για μια συνολική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για την επαναστατική ανατροπή της αστικής κυριαρχίας.


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου