Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΟΝΝΕΔ Χίου: απάντηση στο Γραμματέα της Ν. ΠΑΣΟΚ Χίου για τα Συμβούλια...

ΟΝΝΕΔ Χίου: απάντηση στο Γραμματέα της Ν. ΠΑΣΟΚ Χίου για τα Συμβούλια Νέων

11

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση σε «άρθρο» του κ. Σιδερή Ντομάτα,
Υπενθυμίζουμε στον Γραμματέα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Χίου ότι, τα πρώτα συμβούλια νέων, Δημοτικά και Νομαρχιακά συστάθηκαν το 1997 σε κάποιους Δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τότε δεν προχώρησε στην θεσμοθέτηση των συμβουλίων και δεν τα αναγνώρισε ως θεσμό του κράτους. Αλλά και η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ παρόλο που συμμετείχε και έλεγχε τα συμβούλια δεν διεκδίκησε δυναμικά την θεσμοθέτηση τους, όλα αυτά τα χρόνια. Έμεινε απλά στην προσπάθεια να τα περιχαρακώσει κομματικά.
Τα Συμβούλια νέων στην προηγούμενη τους μορφή (ΔΗΣΥΝ), δεν έδιναν την δυνατότητα σε όλους τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπους τους. Δεν υπήρχαν ανοικτά μητρώα, ούτε δυνατότητα να εγγραφούν νέοι. Ενώ αμφισβητούνται οι διαδικασίες εκλογής τους. Οι δημοκρατικές διαδικασίες των ΔΗΣΥΝ, για τις οποίες κόπτεται ο κ.Ντομάτας, ήταν να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε σωματείο ή φορέα του Δήμου, αφαιρώντας έτσι από τους νέους του Δήμου την δυνατότητα να συμμετέχουν. Η ΟΝΝΕΔ επεσήμανε εξ αρχής τις δυνατότητες του θεσμού και είχε εισηγηθεί από τα τέλη του 2004 την θεσμοθέτηση αιρετών Συμβουλίων Νέων.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβανόμενη την ανάγκη των νέων να ασχοληθούν με τα κοινά σε τοπικό επίπεδο, προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2006 σε νομοθετική ρύθμιση για την σύσταση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, δίνοντας στους νέους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή.
Τα μητρώα νέων είχαν ανοίξει σε κάθε Δήμο και Κοινότητα μέχρι τις 7 Μαρτίου 2008, και άνοιξαν εκ νέου αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία, δίνοντας την δυνατότητα σε νέους από 15 έως 28 ετών να εγγράφουν. Τα μητρώα δεν ήταν ποτέ κλειστά, αν και κάποιοι στον Δήμο Χίου, προσπάθησαν και κατάφεραν το αντίθετο.
Στους 1.034 ΟΤΑ της χώρας, οι 866 δημιούργησαν μητρώα νεολαίας. Στις διαδικασίες εκλογής των ΤΟΣΥΝ τον Μάρτιο του 2008  συμμετείχαν σε όλη την Ελλάδα, περίπου 100.000 άτομα και εξελέγησαν 850 ΤΟΣΥΝ σε όλη τη χώρα. Η συμμετοχή καταλαβαίνουμε ότι αποδεικνύει ότι τα ΤΟΣΥΝ δεν έμειναν μια απλή εξαγγελία, έγιναν πράξη. Οι νέοι θέλουν να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν το αύριο.
Καλό θα ήταν λοιπόν, ο Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Χίου, να μην υποβαθμίζει την πρωτοβουλία όλων αυτών των νέων, αλλά να την ενθαρρύνει. Επίσης καλό θα ήταν να μην προκαλεί τους νέους του Δήμου Χίου, γιατί του υπενθυμίζουμε ότι με ενέργειες του ιδίου και του πατέρα του κ. Πέτρου Ντομάτα (Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου), είχε διασαλευθεί η νομιμότητα και είχαν γίνει αντιδημοκρατικές ενέργειες κατά την τελευταία ημέρα εγγραφής στο Μητρώο Νέων του Δήμου Χίου στις 7/3/08. Όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει ξανά με δημοσιεύματα μας, με καταγγελία μας προς την Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς και αναφέρονται και σε έγγραφα του Δήμου Χίου. Δυστυχώς για τον κ.Ντομάτα τα γεγονότα είναι σύμμαχος της αλήθειας και εχθρός του ψέματος. Όμως το στερητικό σύνδρομο της εξουσίας είναι κακός σύμβουλος.
Όσο αφορά για το αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, του απαντάμε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του δεν μπορούν ούτε να εμπνεύσουν αλλά ούτε και να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολίτες δικαιώνουν και στηρίζουν τον Κώστα Καραμανλή, αξιολογώντας τον ως καταλληλότερο πρωθυπουργό σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ.Ντομάτα ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα δημοσιεύσει κάποιο άρθρο με την υπογραφή του, να το έχει συντάξει και ο ίδιος. Μιας και το εν λόγω «άρθρο του» είναι Δελτίο Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ-Τομέας Αυτοδιοίκησης και έχει αναρτηθεί στο blog της, στις 21/04/09.  


      ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΝΝΕΔ