Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση ΓΓ Δικαιοσύνης για να ηρεμήσουν οι κρατούμενοι φυλακών

Παρέμβαση ΓΓ Δικαιοσύνης για να ηρεμήσουν οι κρατούμενοι φυλακών

10

 

Σύσσωμοι και οι 140 κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές Χίου συμμετείχαν στην εξέγερση που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και οδήγησε μέχρι και εσπευσμένη άμεση επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου στη Χίο.
     Η παρουσία του ΓΓ φαίνεται ότι ήταν καταλυτική αφού τα πνεύματα ηρέμησαν και σύμφωνα με αστυνομική πηγή οι κρατούμενοι «επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους».
     Αφορμή για το χθεσινοβραδινό ξέσπασμα ήταν η στάση συγκεκριμένου σκοπού της εξωτερικής φρουράς που είχε στρέψει το όπλο εναντίον των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι προχώρησαν σε κατάληψη όλου του χώρου των φυλακών -εκτός του φρουραρχείου- σπάζοντας διάφορα αντικείμενα, ενώ τις πρωινές ώρες φέρεται να είχαν συγκεντρωθεί στην εσωτερική αυλή των φυλακών και αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους.
     Μάλιστα στην πρωινή εκπομπή του MEGA μίλησε τηλεφωνικά ο κρατούμενος Βαγγέλης Πάλης σημειώνοντας τα προβλήματα των φυλακών.
     Σε επιφυλακή τέθηκε και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που με όλη τη δύναμή της φύλαγε εξωτερικά το κτήριο των Δικαστικών Φυλακών, που να σημειωθεί βρίσκεται εντός του οικισμού του Δήμου Χίου. Μάλιστα ενισχύσεις έφτασαν και από τη γειτονική Μυτιλήνη υπό το φόβο της επέκτασης των επεισοδίων.
     Εκτός πάντως του συγκεκριμένου περιστατικού με το φρουρό που οι κρατούμενοι ζητούν την απομάκρυνσή του αφού φέρεται ότι αντιμετωπίζει και ψυχολογικά προβλήματα, τίθενται και ζητήματα που αφορούν τις δεσμεύσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηδάκη που δεν έχουν τηρηθεί σχετικά με τις αποσυμφορήσεις των φυλακών.
     Το συμβάν της Δευτέρας έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της απομάκρυνσης των Δικαστικών Φυλακών από τον οικιστικό ιστό της πόλης της Χίου, κάτι που σύσσωμη η τοπική κοινωνία το ζητά. Μέχρι σήμερα όμως και παρά την πρωτοβουλία τόσο του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κοσμίδη όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου δεν έχουν προταθεί από τους άλλους Δήμους του νησιού συγκεκριμένοι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις μιας νέας δικαστικής φυλακής.
     Εν τω μεταξύ παραμένει το «άβατο» των φυλακών για τους Δικηγόρους. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Σιδερής Τσούρος ενώ ζήτησαν συνάντηση και ενημέρωση το πρωί της Τρίτης, και παρόλο που ήταν γνωστό ότι στη Χίο βρισκόταν τουλάχιστον ως εκείνη την ώρα ο ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους ζήτησαν να καταθέσουν αίτηση στο υπουργείο! «Είναι απαράδεκτο το γεγονός», σημείωσε ο κ. Τσούρος που θα ενημερώσει σχετικά όπως μας είπε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 6/5/2009 (dimokratiki.org)