Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ: Να αντιστρέψουμε την οικολογική κρίση

ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ: Να αντιστρέψουμε την οικολογική κρίση

12

 Σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς βιώνουμε μια πρωτοφανή οικολογική κρίση. Βιώνουμε την εξάντληση των φυσικών πόρων,τον περιορισμό της βιοποικιλότη-τας,την εντεινόμενη αστικοποίηση,την καταστροφή των δασών,την ρύπανση των εδαφών –νερών-αέρα.
  Τις αιτίες για αυτή τη κρίση πρέπει να τις αναζητήσουμε στο σημερινό καπιταλιστι-κό πρότυπο ανάπτυξης.Της οικονομικής μεγένθυνσης με οποιοδήποτε κόστος,της εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων και των δημόσιων αγαθών,της υπερκατα-νάλωσης.
 Η εκμετάλευση και ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων σημαίνει κέρδη για τους λίγους και κοινωνικοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον ,δηλαδή ζημιά για τους πολλούς.
  Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης στηρίχτηκε στα μεγάλα τεχνικά έργα ,στην οικοδομή και το μαζικό τουρισμό,με πιστούς υπηρέτες τα κόμματα του δικομματισμού.
 Το πάρτυ των υπερκερδών με μεγάλες επιπτώσεις για το περιβάλλον στηρίχτηκε στη προσαρμογή ή μη εφαρμογή του νομικού πλαισίου,στην διάλυση των ελεκτικών μηχανισμών,στην συναλλαγή και τη διαπλοκή του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.
 Τα τελευταία χρόνια η Χίος:
– Εζησε την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του δασικού της πλούτου. Και αν αυτό μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της αδιαφορίας , της αδράνειας και της έλλειψης μηχανισμών πρόληψης η μη εφαρμογή προγραμμάτων αναδάσωσης ήταν συνειδητή επιλογή των εκπροσώπων του δικομματισμού που διαχειρίστηκαν την τοπική εξουσία και μαζί εκατομμύρια από τρία κοινοτικά πλαίσια.
– Είδε την αρχιτεκτονική και αισθητική καταστροφή της πόλης της Χίου και την άναρχη ανάπτυξης της. Με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να βιώνουμε μια πόλη ακαλαίσθητη,χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους, μη φιλική στο κάτοικο και τον επισκέπτη ,με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και μεγάλη ηχορρύπανση.
– Σήμερα οι θιασώτες του μαζικού τουρισμού και του real estate υποστηριζόμενοι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ συνεχίζουν ακάθεκτοι την αστικο-ποίηση και την τσιμεντοποίηση της υπόλοιπης Χίου αδιάφοροι για την καταστροφή των φυσικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού.Αυτοί θα αυξήσουν τα κέρδη τους εμείς θα υποστούμε τη ζημιά.
– Το υδάτινο δυναμικό είναι σήμερα ένας από τους φυσικούς πόρους που έχει υποστεί τα αποτελέσματα αυτού του μοντέλου ανάπτυξης.Το πρόβλημα του νερού το ξεχνάμε το Χειμώνα για να το θυμηθούμε το καλοκαίρι όταν στις βρύσες μας θα τρέχει αλατόνερο εμπλουτισμένο με υδράργυρο.
Τη στιγμή όμως που αντιμετωπίζουμε αυτό το οξυμμένο πρόβλημα με την κύρια υδατολεκάνη που υδροδοτεί την πόλη να έχει υποστεί τις γνωστές συνέπειες της υπερεκμετάλευσης, οι παραπάνω κύριοι ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση του Κορακάρη και την εκμετάλευση του χώρου για τουρι-στικά χωριά και τσιμεντοποίηση.
    Θα τους αφήσουμε ή θα τους εμποδίσουμε;
Αγωνιζόμαστε στη Χίο,
Για την προστασία των φυσικών πόρων, την αποκατάσταση του δασικού πλούτου με ευρύ πρόγραμμα αναδασώσεων.
Το χωροταξικό και αστικό σχεδιασμό.Την προστασία των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, του αστικού και περιαστικού πράσινου,των χρήσεων γής,του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού ώστε να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για μια άλλη ανάπτυξη.
Να παραμείνει ο Κορακάρης υπό δημόσιο έλεγχο.Να αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στην περιοχή, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ένα ευρύ δίκτυο ανασχετικών φραγμάτων που θα εμπλουτίσει την υδατολεκάνη.
Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και διεθνώς,
Μαζί με τα κινήματα των πολιτών και τους ενεργείς φορείς,
για την ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον
για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.


Χίος Μαης 09
ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ