Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Κοσμίδης: Μήνυμα για τη Μέρα της Μητέρας

Γιάννης Κοσμίδης: Μήνυμα για τη Μέρα της Μητέρας

11

 ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 

Ο εορτασμός της ημέρας της Μητέρας κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αποτελεί μια παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής και της κοινωνικής της προσφοράς των μανάδων όλου του κόσμου. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της κατάκτησης ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για τις γυναίκες, είναι βέβαιο ότι η μητέρα περισσότερο από κάθε άλλον διαπλάθει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού της και το στηρίζει σε όλη του τη ζωή. Είναι αυτή που παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του και το προστατεύει σε κάθε κίνδυνο ή δυσκολία.
Στο περιβάλλον της σύγχρονης κοινωνίας ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός. Σήμερα η σύγχρονη μητέρα, εκτός από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, καλείται να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού, να φροντίσει τα παιδιά της, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συζύγου και των οικείων της.
Ως συνέπεια του διλλήματος που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες και μάνες μεταξύ των επαγγελματικών υποχρεώσεων και των αναγκών του σπιτιού και της οικογένειας, παρατηρείται στη χώρα μας σημαντική μείωση των γεννήσεων σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σταδιακά στη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού των Ελλήνων, και δυστυχώς έχει ήδη λάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις.
Ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών παρουσιάζει κάθετη πτώση. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες υπογεννητικότητας στην Ευρώπη. Ειδικότερα ο νομός Χίου αλλά και οι όμοροι νομοί του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις κατάταξης μεταξύ των νομών της χώρας ως προς την παράμετρο αυτή, αφού εμφανίζουν αρνητική μεταβολή του πληθυσμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Για τους λόγους αυτούς η Πολιτεία θεσμοθετεί μέτρα για τη στήριξη της μητέρας και της οικογένειας, προωθεί δράσεις για την άρση των διακρίσεων, υλοποιεί προγράμματα που συμβάλλουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων.
Είναι γνωστό ότι από το 2004 και μετά εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα κυβερνητικής δράσης για τη στήριξη των γυναικών και της οικογένειας, το οποίο δομείται στους εξής άξονες:
1. Τον περιορισμό των εμποδίων πρόσβασης των γυναικών στα εκπαιδευτικά συστήματα και την αγορά εργασίας.
2. Την ουσιαστική στήριξη του διπλού ρόλου γυναίκας – μητέρας:
* με δέσμη μέτρων στήριξης αυτού του ρόλου στους χώρους εργασίας,
* με την παροχή της αναγκαίας πρόνοιας σε ουσιαστικά θέματα μητρότητας.
3. Την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και του νέου ζευγαριού.
4. Τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της ενδο-οικογενειακής βίας.
5. Την αποτελεσματική στήριξη και ενθάρρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και τη θέσπιση μέτρων για τη στήριξη της μητρότητας.
6. Την αλλαγή (μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας) των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.
7. Την υποστήριξη των γυναικών στη αναζήτηση θέσεων εργασίας (60% σε όλα τα προγράμματα καλύπτεται από γυναίκες).
Σίγουρα η ενίσχυση της γυναίκας-μητέρας στο δύσκολο λειτούργημα που καλείται να υπηρετήσει πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική. Για το σκοπό αυτό πρέπει να είμαστε πάντοτε ανοικτοί στα μηνύματα που στέλνουν οι γυναίκες, οι μάνες, οι σύζυγοι για τη βελτίωση της κοινωνίας μας, την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ειρήνη.
Η γιορτή της μητέρας πρέπει να γίνει το έναυσμα για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλες τις μητέρες του κόσμου και περισσότερο στις μητέρες των υπανάπτυκτων χωρών που δίνουν ένα βασανιστικό και άνισο αγώνα για την ανατροφή των παιδιών τους, στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγάλα και δύσκολα προβλήματα.
Εύχομαι σ’ όλες τις μητέρες χρόνια πολλά και ειρηνικά.


Ιωάννης Γ. Κοσμίδης
Βουλευτής Χίου