Αρχική Νέα Τοπικά Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «Οχι» κάμερες σε εξωτερικό χώρο

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «Οχι» κάμερες σε εξωτερικό χώρο

13

  Μόνον έπειτα από συμφωνία όλων των δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που συστεγάζονται σε ένα κτίριο μπορεί να εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που να ελέγχει τον εξωτερικό χώρο.
     Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να οριστεί από κοινού ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του κυκλώματος και να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων που εργάζονται στο κτίριο, αλλά και των πολιτών που προσέρχονται σ’ αυτό.
    
     Αυτά δεν τα λένε όσοι διαφωνούν με την τοποθέτηση καμερών στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου του Επιμελητηρίου Χίου, αλλά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου επιπλέον, τονίζει πως πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα λήψης εικόνας από τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται έξω από το κτίριο, όπως εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.
    
     Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αποτέλεσε αίτημα της πρεσβείας της Αυστραλίας να εγκαταστήσει κάμερες στην είσοδο του κτιρίου της, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους υπαλλήλους και όσους την επισκέπτονται.
    
     Η Αρχή αρνήθηκε να της δώσει άδεια, σημειώνεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθιεροτυπία» για την ηλεκτρονική επιτήρηση του εξωτερικού της χώρου παρά μόνον του εσωτερικού. Το επιχείρημα που προέβαλε είναι ότι στο κτίριο Θων, που στεγάζεται η πρεσβεία, εδρεύουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και η ενδεχόμενη τοποθέτηση κυκλώματος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, θα συνιστούσε υπέρμετρη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που προσέρχονται στο κτίριο!
    
      Οι κάμερες, αναφέρεται στην απόφαση, είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούν να λύσουν και να δημιουργήσουν αντιδράσεις από τους πολίτες, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η Αρχή Προστασίας.
    
     Πιθανόν η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου θεωρεί ότι κινδυνεύει ακόμα περισσότερο από μια Πρεσβεία που εδρεύει στην Αθήνα, οπότε δεν θα λάβει υπόψη της την απόφαση την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τουλάχιστον θα προβληματιστεί;