Αρχική Νέα Τοπικά Μαστιχοχώρια καλούν φορείς για Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Μαστιχοχώρια καλούν φορείς για Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

7

  Την ανάγκη να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με τη Βόρεια Ελλάδα επισημαίνει με επιστολή του σε Νομαρχία, στους Δήμους του νομού και στο Επιμελητήριο ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ηλίας Κλεισσάς.
  Περιμένοντας ήδη να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα (με την αλλαγή σημαίας) και να δρομολογηθεί στη γραμμή Λαυρίου- Ψαρών- Μεστών- Καρλόβασι το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» ο Δήμος Μαστιχοχωρίων βλέπει ότι το λιμάνι των Μεστών μπορεί να παίξει καίριο ρόλο ειδικά από την επόμενη χρονιά που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης.
  Έτσι με αφορμή την είδηση, δημοσιεύτηκε στη «Δ» στις 11/5, για το ενδιαφέρον του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να υπάρξει σύμπραξη Επιμελητηρίων και αυτοδιοίκησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σποράδων και Νησιών ΒΑ Αιγαίου, ο κ. Κλεισσάς προτείνει να συσταθεί συντονιστικό όργανο από τους τοπικούς φορείς ώστε να αναλάβει τις επαφές με τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα να προχωρήσει σε ρεαλιστικές προτάσεις για την αναβάθμιση της γραμμής γενικότερα για τη Μακεδονία και ξεφεύγοντας από το χαρακτηρισμό της άγονης.
  Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Μαστιχοχωρίων στη σελίδα:
 
 
 
           
  Αξιότιμοι κύριοι,
 
       Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ήρθε σε συμφωνία με τους τοπικούς φορείς των Σποράδων (ΟΤΑ και εμπορικούς συλλόγους) προκειμένου να προχωρήσουν σε από κοινού ενέργειες για την τακτική δρομολόγηση πλοίου στην γραμμή Θεσσαλονίκης-Σποράδων.
       Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με την Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας για τους φορείς της Χίου. Ας αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μία δυνητική αγορά με πληθυσμό 2,4 εκ. ενώ μόνο η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το νομό Θεσσαλονίκης προσφέρει πρόσβαση σε 1.000.000 δυνητικούς επισκέπτες των νησιών μας. Θα πρέπει φυσικά να υπολογιστεί και η εμπορευματική κίνηση καθώς η σύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με την Θεσσαλονίκη μπορεί να προσφέρει μία πρόσθετη διέξοδο στα τοπικά προϊόντα.
       Για τους ανωτέρω λόγους προτείνω να υπάρξει μία συνάντηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) και του επιμελητηρίου ώστε να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα αναλάβει να έρθει σε επικοινωνία με  τους φορείς της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με σκοπό:
       Α) Να συζητηθούν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ των φορέων των Σποράδων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και
       Β) Να  εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης παρόμοιων συμφωνιών με τους φορείς του νομού μας προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και στρατηγικές για την βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με τον νομό Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
      
  Με εκτίμηση
  Ηλίας Κλεισσάς