Αρχική Νέα Τοπικά Μέλη του Οργανισμού FRONTEX στο Λιμεναρχείο για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης

Μέλη του Οργανισμού FRONTEX στο Λιμεναρχείο για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης

5

 Μέλη της Επιτροπής για την Ασφάλεια και Συνεργασία στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να βρεθούν σήμερα Τετάρτη στη Χίο ώστε να ολοκληρώσουν τις επαφές που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή με το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός των συναντήσεων  που γίνονται από την FRONTEX,είναι η καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας με το θέμα της άφιξης παράνομων μεταναστών αλλά και της εγκληματικότητας.
   Το όργανο αυτό της Ε.Ε. έχει την έδρα του στη Βαρσοβία της Πολωνίας και λογοδοτεί απευθείας στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, γεγονός που στο παρελθόν έχει προκαλέσει και την κριτική διότι δεν μπορεί να ελεγχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ειδικά για τις περιπτώσεις που ακολουθείται πολιτική επιστροφής των παράνομων μεταναστών στη χώρα από πού όπου προσπάθησαν να περάσουν σε κράτος- μέλος της Ε.Ε, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν και πρόσφυγες).
   Ειδικά για το νομό μας υπάρχει τοπικά η εκτίμηση ότι η πολύ καλή χρονιά του 2008 δεν θα συνεχιστεί. Πέρυσι ο αριθμός των παρανομώ εισερχομένων μεταναστών στο νομό έφτασε στους 246, ενώ φέτος είχαμε μέχρι τώρα και μόνο στο Λιμεναρχείο 205 άτομα (για παράδειγμα οι 26 μετανάστες που την Κυριακή το πρωί συνελήφθηκαν στα Νένητα κατεγράφησαν από την αστυνομία).
   Αντίστοιχα το 2009 στη γειτονική Μυτιλήνη ο αριθμός έφτασε στους 2000!