Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: Ευρωεκλογές ουσίας ή ευρωεκλογές για τους τύπους;;;

Ιάκωβος Μπριλής: Ευρωεκλογές ουσίας ή ευρωεκλογές για τους τύπους;;;

11

   
ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
                                   Ευρωεκλογές ουσίας ή ευρωεκλογές για τους τύπους ;;;


                                                                               Ιακώβου Γ. Μπριλή
                                                                                 Μαθηματικού.


Να ασχολείται κανείς νοήμων πολίτης με τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 που έρχονται ή να μην ασχολείται;
Αυτό το ερώτημα ζητείται  από τους περισσότερους πολίτες να λάβει μια δημόσια απάντηση. Ας ξεκινήσουμε από τα πρόσωπα…
 Χθες μόλις πληροφορηθήκαμε τις τελικές λίστες των υποψηφίων ευρωβουλευτών αυτές που συνέταξαν με επιμέλεια και απόλυτη μυστικότητα οι αρχηγοί τους. Με ποια κριτήρια τις συνέταξαν όμως δεν ξέρουμε εμείς οι πολίτες.
«Τις συνέταξαν με βάσει τις επιδόσεις των ευρωβουλευτών της προηγούμενης θητείας» μου είπαν  κάποιοι φίλοι. Κι όμως χωρίς δυσκολία  τους εξέφρασα την άποψη,  πως υπάρχει η αίσθηση ότι δεν δόθηκε σημασία στη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Ευρωβουλή, ούτε στις πολλές παρουσίες εκεί, ούτε στις πολλές προτάσεις και επερωτήσεις που κατέθεσαν. Αν ήταν αλλιώς, τότε  θα παρέμεναν μέσα στα ευρωψηφοδέλτια κάποιοι που προσπάθησαν κι όχι που τους «έφαγε το σκοτάδι».Επομένως υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι αρχηγοί των κομμάτων κατά κάποιο τρόπο απαξιώνουν το έργο των ευρωβουλευτών. Κάποιος άλλος της παρέας έλεγε: « μα δεν μπορεί να είναι καρμπόν τα ευρωψηφοδέλτια με τα προηγούμενά τους , εξάλλου γίνονται στα κόμματα διάλογοι και επιλέγονται αυτοί που πρέπει». Κι όμως εδώ υπάρχει αντίλογος.
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δεν είδαμε να είναι προϊόν διαλόγου στα κομματικά όργανα (τουλάχιστον αυτό εισπράττουν όσοι πολίτες  κρίνουν αυτά που βλέπουν και ακούνε), αλλά απόφαση του αρχηγού σε κάποια κόμματα. Δείχνει να  είναι μια ανάθεση υπηρεσίας σε συγκεκριμένα έμπιστα  πρόσωπα, κατά κάποιο τρόπο, και στηρίζεται  κύρια σε μια σκέψη. Η σκέψη είναι απλή: «Η συσπείρωση των οπαδών του  κόμματος , η  προσέλκυση ψηφοφόρων γενικά και η κατά το δυνατόν  εσωτερική ισορροπία των τάσεων που επικρατούν στο κομματικό πεδίο.» Στόχος τα «ψηφαλάκια» και μόνο τα «ψηφαλάκια»…Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις και η μετατροπή των γκάλοπ σε εκλογικό αποτέλεσμα κάλπης κι από κει και πέρα πάμε πάλι στο πέλαγος των εκτιμήσεων του αποτελέσματος, των αντιπαραθέσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα  που έπονται και πάμε παρακάτω…


 Η ΕΥΡΩΠΗ με τα προβλήματά της κι η Ελλάδα με τα τεράστια δικά της που είναι σ΄ όλο αυτό το σκηνικό; Μέχρι στιγμής έχει ακούσει δημόσια κανείς συζητήσεις και θέσεις τούτες τις μέρες για την ουσία των σοβαρότατων προβλημάτων πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Για όλα αυτά «σιγή ιχθύος». Θα τα λύσουν όποιοι εκλεγούν όπως θέλουν ή δια μαγείας ή δεν θα τα αγγίξουν και καθόλου! Θα μας εκπροσωπούν εν αγνοία μας για να επικυρώνουν αποφάσεις της Ευρωπαίκής επιτροπής που πολλές απ΄ αυτές έχουν έντονο αντιλαϊκό χαρακτήρα;
Μα υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, προβλήματα ρύπανσης και διαχείρισης περιβάλλοντος, προβλήματα μη συμπαγούς εξωτερικής πολιτικής, προβλήματα μεταξύ των Εθνών,  προβλήματα δημογραφικά σ΄ όλη την Ευρώπη (και την Ελλάδα)  που κατακλύζεται πλέον από οικονομικούς μετανάστες και πολλά άλλα. Ποιος θα τα δει όλα αυτά; Δεν είναι θέματα που αφορούν την Ευρωβουλή και πρέπει να αναλυθούν δημόσια; Κι όμως , ακόμα  τίποτα δεν ακούγεται επί της ουσίας και δεν ξέρουμε αν θα ακουστεί κάτι ως τις 5 Ιουνίου που θα πέσουν τα φώτα των προεκλογικών συνάξεων. Γιατί προς το παρόν  καθημερινά ακούγονται έντονα οι «ατάκες» ή αλλιώς «οι κορώνες» των αρχηγών.
Κι ύστερα απ΄ όλα αυτά  που εκτέθηκαν παραπάνω έρχεται και η απορία κάποιων γιατί λένε «δεν ενδιαφέρουν τον κοσμάκη οι Ευρωεκλογές!» και γιατί στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα προοιωνίζεται μεγάλη αποχή από την κάλπη! 
Ας σκεφτούν καθαρά κι ας απαντήσουν με ειλικρίνεια στον εαυτό τους! 
Εμείς ευθέως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε υπέρ της αποχής από την κάλπη γιατί το  δικαίωμα της ψήφου είναι ιερό και πρέπει να μη το εγκαταλείψουμε ποτέ.
Όμως πρέπει να καταλάβουν επιτέλους κόμματα και αρχηγοί κυρίως, ότι δεν μας πείθουν ως σκεπτόμενους πολίτες με τις πρωτοβουλίες τους και τις ενέργειές τους. Ας το νοιώσουν όλοι , ότι  πλανάται στην κοινωνία μια αίσθηση αδυναμίας ή και αδιαφορίας παραγωγής ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου και εφαρμόσιμου στην πράξη, έτσι ώστε  να λύσει προβλήματα και στα Ευρωπαϊκά και στα Ελληνικά ζητήματα. Πλανάται στην κοινωνία η αίσθηση του προσωπικού βολέματος….
 Οι καιροί, κυρίες και κύριοι όλων των πλευρών , απαιτούν άλλη προσέγγιση. Πολύ απλά και σταράτα! Οι πολίτες απαιτούν: Ευρωεκλογές ουσίας  αντί τυπικές ευρωεκλογές  που γίνονται για να δούμε απλά και μόνο την κατάταξη της δύναμης των κομμάτων!!!