Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Αμπαζής: στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Γιάννης Αμπαζής: στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

8

 ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ


Μια σημανιτική πλευρά των σχέσεων ΕΕ – Ελλάδας είναι τα περίφημα «πακέτα». Πρόκειται για τα ΜΟΠ της περιόδου 1986-93, ύψους 471 εκατ. ευρώ, για το Β΄ ΚΠΣ της περιόδου 1994-99, ύψους 12,3 δισ. ευρώ, για το Γ΄ ΚΠΣ της περιόδου 2000-2006, ύψους 26,1 δισ. ευρώ. Εδώ τώρα έρχονται να «προστεθούν» και τα 20 δισ. ευρώ που «κέρδισε» ο κ. Καραμανλής για το διάστημα μέχρι το 2013.
Το άθροισμά τους είναι 58 δισ. ευρώ.
*
Αν ακολουθήσουμε την ίδια «χυδαία» λογιστική προσέγγιση, που ακολουθούν οι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν μιλούν για τον «παράδεισο» της ΕΕ, τότε προκύπτει το εξής:
Από το 1980 μέχρι το 2013, σε περίοδο δηλαδή 33 ετών από την ένταξη στην ΕΕ, το ποσό που αναλογεί σε καθέναν από τα 10 εκατομμύρια Ελληνες από τον παραπάνω «πακτωλό» δεν ξεπερνά τα 5.800 ευρώ. Τόσα αναλογούν σε κάθε Ελληνα από αυτά που «πήραμε» μέχρι τώρα και σε αυτά που «θα» πάρουμε με το Δ΄ «πακέτο».
*
Τουτέστιν: 176 ευρώ το χρόνο, δηλαδή μισό ευρώ τη μέρα! Σε «καλή μεριά»…
Κάθε ένα ευρώ που μας «δίνουν»,
τους το πληρώνουμε …πέντε!
Αλλά το κύριο δεν είναι αυτό. Το ποσό των μέχρι τώρα «πακέτων» (περί τα 42 δισ. ευρώ μέχρι και το 2007) θα πρέπει να συγκριθεί με ένα και μόνο στοιχείο: Με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της ΕΕ από το 1980 μέχρι το 2007 (οπότε και υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία).
Αν, λοιπόν, δει κανείς συγκεντρωτικά τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την ΕΕ, προκύπτει ότι:
Αθροιστικά οι εισαγωγές της χώρας σε αυτά τα 27 χρόνια ανήλθαν στα 318,2 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της στα 105,2 δισ. ευρώ. Ετσι το αθροιστικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της ΕΕ μέσα σε αυτά τα 27 χρόνια εκτινάχτηκε στο δυσθεώρητο ύψος των 213 δισ. ευρώ!
Δηλαδή: Τους δώσαμε 213 (για εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ) και πήραμε 42 (από τα «πακέτα»)…
Δηλαδή: Κάθε ένα ευρώ που «μας δίνουν», τους το πληρώνουμε …πέντε!
*
Με άλλα λόγια: Για κάθε ευρώ που εκταμίευε η ΕΕ από τα ταμεία της προς την Ελλάδα, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει πέντε ευρώ προς την ΕΕ ως κόστος της συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στην Ενωση.
«Πληρώνουμε»; Οχι, δεν πληρώνουν όλοι. Αυτοί που πληρώνουν είναι ο λαός. Γιατί (όντως) υπάρχουν και εκείνοι που εισπράττουν και κερδίζουν. Πρόκειται για εκείνους, τους πλουτοκράτες, τους οποίους αφορούν – στην πραγματικότητα – τα «πακέτα» και που μας ξεζουμίζουν καθημερινά.


ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ