Αρχική Νέα Τοπικά Τα κριτήρια για πρόσληψη ανέργων στους δήμους

Τα κριτήρια για πρόσληψη ανέργων στους δήμους

10

 Με κριτήρια τον πληθυσμό κάθε δήμου (κατά 80%) και τον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων (κατά 20%) θα γίνει η κατανομή ανά δήμο των 15.000 εκ των 20.000 εν συνόλω θέσεων, στις οποίες θα προσληφθούν άνεργοι, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Απασχόλησης, τον ΟΑΕΔ και την Κεντρική Ενωση Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο ενώ οι προσλήψεις αναμένεται να αρχίσουν προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.


Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ, σε κάθε δήμο της χώρας θα προσληφθούν τουλάχιστον δύο άνεργοι.


Οπως προκύπτει από τα κριτήρια που καθορίστηκαν για την κατανομή των θέσεων εργασίας σε διάφορους δήμους της χώρας και στα νομικά τους πρόσωπα, ενδεικτικά θα προσληφθούν:


Στον Δήμο Πατρέων 260 άνεργοι, στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης 106 άνεργοι, στον Δήμο Λαρίσης 136, στον Δήμο Καρπενησίου 17, στον Δήμο Κοζάνης 77 κ.ο.κ.


Σταδιακά θα κατανεμηθούν ακολούθως οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις εργασίας, με βασικό κριτήριο το υψηλό τοπικό ποσοστό ανεργίας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τους τουριστικούς δήμους.


Ωστόσο, το «πράσινο φως» για την έναρξη των προσλήψεων θα δοθεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, αφού προηγουμένως ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη, με βάση την οποία δεν θα επιτρέπεται να μονιμοποιούνται οι άνεργοι που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος (υπουργείου Απασχόλησης, ΟΑΕΔ, ΚΕΔΚΕ).


Βάσει του σχετικού μνημονίου το οποίο αναμένεται να υπογραφεί, στους δήμους με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων οι θέσεις θα καλυφθούν κατά 70% από επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ και κατά 30% από εγγεγραμμένους ανέργους, οι οποίοι όμως δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.


Στους δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, τα ποσοστά πρόσληψης θα είναι ακριβώς αντίστροφα.


Σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα διαδικασία, οι δήμοι θα υποβάλουν στον ΟΑΕΔ τα αιτήματά τους για το προσωπικό που επιθυμούν να προσλάβουν (ειδικότητες, προσόντα κ.λπ.) ενώ η αξιολόγηση των υποψηφίων από τις λίστες ανέργων του Οργανισμού θα γίνεται από 5μελή επιτροπή, της οποίας τα τρία μέλη θα είναι από τον χώρο των δημάρχων.


Οι προσλαμβανόμενοι θα έχουν για την τριετία πλήρη μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/5/2009