Αρχική Νέα Τοπικά Ημερίδα για το Κάστρο: “Πρέπει να ακούσουμε το πέσιμο της κάθε πέτρας”

Ημερίδα για το Κάστρο: “Πρέπει να ακούσουμε το πέσιμο της κάθε πέτρας”

8


  Σε μια πολύ καλή χρονικά συγκυρία πραγματοποιείται σήμερα, πρωί και απόγευμα στο ΟΜΗΡΕΙΟ, ημερίδα με θέμα την «αποκατάσταση των οχυρώσεων του Κάστρου της Χίου, δυσκολίες και προοπτικές ενός σημαντικού έργου».
   Με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χίου, την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχίας και τον Εκπολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο του Φρουρίου «Ο Άγιος Γεώργιος» η ημερίδα φιλοδοξεί όχι μόνο να αναδείξει το Κάστρο αλλά και να προκαλέσει συζήτηση για τις προοπτικές αποκατάστασης των οχυρώσεων.
   Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Ν.Α. Στέλιος Καμπούρης στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ η ευτυχής συγκυρία είναι για το γεγονός ότι το Ταμείο Διαχείρισης Πόρων του ΥΠΠΟ προχωρεί στην εξέταση των παραμέτρων για το σχεδιασμό ενός master plan που θα αφορά τη συνολική αποκατάσταση των οχυρώσεων.

 


  Πάντως ο κ. Καμπούρης σημείωσε ότι είναι ανάγκη να συνεργαστούν επιτέλους όλοι οι φορείς έτσι ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε έργα ακόμα και σε μέρος του κάστρου, μέχρι να πετύχουμε το όλον.
   «Πρέπει να ακούσουμε το πέσιμο της κάθε πέτρας. Καμιά φορά όλοι εμείς μπροστά στο μεγάλο έργο χάνουμε το δια ταύτα. Θα πρέπει να δούμε και το μεσοπρόθεσμο στόχο ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε το Κάστρο γιατί όχι και με μικρές παρεμβάσεις», μας είπε.
   Στην ερώτησή μας αν υπήρξε πρόσκληση προς το Δήμο Χίου για να συμμετέχει, σημείωσε ότι εγκαίρως ο Δήμαρχος Χίου είχε λάβει επιστολή από το Νομάρχη (προ 5μηνου) όπου γινόταν σχετική ενημέρωση και κάλεσμα για συμμετοχή στην ημερίδα, αλλά δυστυχώς όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση.
   Στην ημερίδα πρόκειται να παρευρεθούν οι κ.κ. Βασίλης Οικονομόπουλος και Σωτήρης Καστρουνής, Πρόεδρος και Διευθυντής αντίστοιχα του Ταμείου Διαχείρισης Πόρων οι οποίοι πέρα από το χαιρετισμό αναμένεται να κληθούν να συμμετέχουν στην απογευματινή συνεδρία. Σε αυτήν και υπό την προεδρία της Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη πρόκειται να παρουσιαστούν οι αντίστοιχες δουλειές και η εμπειρία που υπάρχει από τις οχυρώσεις των παλιών πόλεων της Ρόδου και των Χανίων.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: από κινητοποίηση εργαζομένων στο ΥΠΠΟ στην Porta Maggiore του Κάστρου της Χίου