Αρχική Απόψεις Aρθρα Νέα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΚίνησΗ: 78η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ- αλλάζουμε το τοπίο

Νέα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΚίνησΗ: 78η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ- αλλάζουμε το τοπίο

14

                        Νέα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΚίνησΗ
                        Κίνηση πολιτικού-κοινωνικού αναστοχασμού και δράσης


                                           78η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
                                                                Ούτε στο τέλμα-ούτε μια απ’τα ίδια
                                                            ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ
                                     αλλάζουμε το τοπίο«Χρειάζεται πολλά, τον κόσμο
για να αλλάξεις.

Οργή κι επιμονή. Γνώση και
αγανάκτηση. Γρήγορη απόφαση,
στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή,
κι ατέλειωτη καρτερία. Κατανόηση
της λεπτομέρειας και κατανόηση
του συνόλου…
Μονάχα η πραγματικότητα
μπορεί να μας μάθει πώς την
πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε»


 δεν είναι το σύστημα σε κρίση, το σύστημα είναι η κρίση…


          Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών εξελίξεων. Δε ζούμε απλά μια εποχή αλλαγών αλλά μια αλλαγή εποχής. Άνοιξε ήδη ένας νέος ιστορικός κύκλος, μπήκαμε σε μια νέα ιστορική φάση. Η οικονομική – κοινωνική κρίση φανερώνει όχι μόνο τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος ιδεών και πολιτικής διαχείρισης αλλά και του ίδιου του καπιταλισμού. Δίνει το μοιραίο χτύπημα, τη χαριστική βολή σε βεβαιότητες, μύθους και αυταπάτες. Η ιδεολογική ήττα όμως του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι οριστική, και το κυριότερο, δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χειραφετήθηκαν από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα. Η ένταση, το μέγεθος και η σφοδρότητα των επερχόμενων ταξικών συγκρούσεων και κοινωνικών αγώνων θα δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στην εργαζόμενη πλειοψηφία. Θα κυοφορήσει νέες ελπίδες για ριζική αλλαγή του κόσμου που ως τώρα γνωρίσαμε.
 
                                <<αλλαγές στα ψηλά ίδια συνταγή παιδιά>>
                       Οι μισθοί στον πάγο,τα δικαιώματα κι οι ελευθερίες στο γύψο


 Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εντείνει και διευρύνει τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας την πιο σκληρή οικονομικά και θεσμικά την πιο κατασταλτική εκδοχή της από τη μεταπολίτευση κι έπειτα.
       Για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου που μας οδήγησε στην κρίση, ρίχνει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους στο νεοφιλελεύθερο Καιάδα και απαιτεί να πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα ματώνοντας μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, όταν χρειαστεί. Την ίδια ώρα ο παραγόμενος πλούτος «χτύπησε κόκκινο», τα κέρδη των βιομηχάνων, τραπεζιτών, χρηματιστών και εφοπλιστών εκτινάχτηκαν στα ύψη. Οι απολύσεις, οι αναγκαστικές διαθεσιμότητες, οι υποχρεωτικές άδειες και οι περικοπές των ημερών εργασίας, οι μειώσεις μισθών, η καθήλωση και ο εξοβελισμός των συντάξεων σε ακόμα βαθύτερο χρόνο, η έκτακτη φοροεπιδρομή, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σαρώνουν κάθε πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας των όρων της εργασίας. Οι εργοδότες με την ανοχή της κυβέρνησης και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκβιάζουν και οργιάζουν. Η κυνικότητα ολοκληρώνεται με την ένταση της καταστολής των κοινωνικών αγώνων και την απόπειρα συρρίκνωσης των ελευθεριών ως συνέχεια και απαραίτητο συμπλήρωμα για την επέλαση των αντεργατικών πολιτικών. Τελική στόχευση η αποτροπή έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας και εκδήλωσης του δίκαιου θυμού και της οργής.
 Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται, ο δημόσιος χώρος ακυρώνεται και απαξιώνεται. Τα αγαθά της παιδείας, της υγείας και των κοινωφελών υπηρεσιών ολοένα και εμπορευματοποιούνται, ενώ ο νέος γύρος που ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις θα είναι στην κατεύθυνση της επιδείνωσης των όρων τους. Φτιάχνουν το σκηνικό τρόμου, του νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα που ονειρεύονται για εμάς.


               <<και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα των γραφειοκρατών η φάρα…>>


       Με όλο αυτό το αρνητικό κλίμα στήνουν ‘’διαλόγους’’ και ζητάνε τη συναίνεσή μας, δηλαδή την αιχμαλωσία και την άνευ όρων συνθηκολόγησή μας. Η όψιμη δε πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ), αποφάσισε και μπήκε στο παιχνίδι της επιχείρησης «διάλογος για την Παιδεία», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια καλοστημένη παγίδα σε βάρος μας, για να περάσει με άλλο τρόπο η πολιτική τους. Αυτή βέβαια η επικοινωνιακή αναδίπλωση της κυβέρνησης δεν έγινε τυχαία.
      
                               Τα όνειρά μας θα γίνουν οι εφιάλτες τους
      
        Φοβούνται την επανάληψη ενός δεύτερου γύρου εργατικής αυτή τη φορά αλλά και εκπαιδευτικής έκρηξης όπως του Δεκέμβρη, της εξέγερσης της νεολαίας που τους έπιασε πραγματικά στον ύπνο. Αυτό είναι το φάντασμα που θα πλανιέται πάνω απ’ την πόλη για καιρό που δε θα τους αφήνει να ησυχάσουν. Και δε θα έχουν κι άδικο, γιατί «ο Δεκέμβρης» όχι μόνο ξύπνησε συνειδήσεις αλλά ανέστησε όνειρα κι ελπίδες «των κάτω».
       Βρήκε λοιπόν την ώρα η πλειοψηφία της ομοσπονδίας να γίνει «υπεύθυνος» συνομιλητής του Άρη και του Καραμανλή, κι έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτόν τον αποπροσανατολισμό και το αγωνιστικό εμπάργκο που διαμόρφωσε στον κλάδο και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι συνυπεύθυνοι στη στρατηγική επιδίωξη των κυρίαρχων επιτελείων του συστήματος για τον άμεσο αφοπλισμό του εκπαιδευτικού και συνδικαλιστικού κινήματος.


             συνδικαλισμός της συναίνεσης και της υποταγής:Ξεπεράστε τους!
                                             κάθε μεγάλο άλμα αρχίζει μ’ένα μικρό βήμα.Κάνε το!
       
       Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αλλάζει ρόλους ανάλογα με το χρόνο και τις κυβερνήσεις προσφέροντας τις καλές υπηρεσίες της στο πολιτικό σύστημα, στη διοίκηση, στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού, στην κρίση των συνδικάτων, την καθήλωση και χειραγώγηση των αγωνιστικών διαθέσεων.
       Σήμερα πια όλο και περισσότεροι κατανοούν πως το μέλλον εξαρτάται και από τους συσχετισμούς δυνάμεων. Και αυτοί δεν ανατρέπονται μονάχα στους δρόμους αλλά παντού. Σε όλα τα πεδία της πολιτικής, κοινωνικής μάχης και φυσικά στα μαζικά συνδικάτα και τις ομοσπονδίες όπως είναι αυτές του χώρου μας.Η ηττοπάθεια και η μοιραλατρία διαιωνίζουν την κατίσχυση του καταστροφικού μπλοκ που κυβερνά τα συνδικάτα.


       <<Θα ηττηθούν απ’ότι πιο αδύναμο,από τη χλόη που σκεπάζει ερειπιώνες…>>
      
       ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος της εργασίας και της ζωντανής εκπαίδευσης προσπαθεί να βρει διέξοδο, ψάχνει το στήριγμά του. Απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που είδε ως σήμερα δεν έχει πια να περιμένει τίποτα. Αλλά και από τις συμβιβασμένες και προσκυνημένες πλειοψηφίες που δρουν σ’ όλη την κλίμακα των συνδικάτων δεν περιμένει τίποτα. Με τη λογική του συνδικαλισμού της υποταγής που έχουν, όχι μόνο πλήττουν την αξιοπιστία της συλλογικότητας, αλλά βλάπτουν και υποθηκεύουν το μέλλον και τα δικαιώματά μας.
    > ήρθε ο καιρός το δίκιο μας σαν άνεμος κουβάρι να τους κυκλώσει,
    > ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη νέα επέλαση της βαρβαρότητας που σαρώνει τη ζωή μας!
    > ήρθε η στιγμή να αμφισβητήσουμε το συνδικαλιστικό κατεστημένο και την κάθε λογής κομματική χειραγώγηση. Οι Γενικές Συνελεύσεις θα πρέπει και με τις αποφάσεις τους να προετοιμάσουν τους νέους μεγάλους και νικηφόρους αγώνες της επόμενης ‘μέρας. Αγώνες ενωτικούς, μαζικούς, αποφασιστικούς, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάθε μορφή (συλλαλητήρια, απεργίες, ακτιβισμούς), στη βάση ενός σχεδίου κλιμάκωσης πανεκπαιδευτικού, πανϋπαλληλικού και πανεργατικού συντονισμού που με τη λογική του αγώνα διάρκειας θα στοχεύει στην ανατροπή των πολιτικών που μας πλήττουν, και τη νίκη.


       <<Θέλω να δω τ’άσπρο του κόσμου μεσ’απ’τα μάτια ενός πιτσιρικά>>
      
       Αποφασισμένοι μπροστά στις άγριες μέρες και τις μάχες που έρχονται,σας καλούμε η Γ.Σ. του Συλλόγου να γίνει η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ.ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΥΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΥΟΦΟΡΙΑ, ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ.
      
                   ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!
                  
                   Νέα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΚίνησΗ

 

(Σημείωση: Το σκίτσο της Μαφάλντα του αργεντίνου Quino επιλέχθηκε ως αφισέτα από την κίνηση).