Αρχική Νέα Τοπικά «Χίος, Νέα Εποχή Νέα Δύναμη»: ανακοίνωση- σχόλιο για τη Νομαρχακή Αρχή

«Χίος, Νέα Εποχή Νέα Δύναμη»: ανακοίνωση- σχόλιο για τη Νομαρχακή Αρχή

8

 «Χίος, Νέα Εποχή Νέα Δύναμη»_________________________________________


        Χίος 22, Μαΐου 2009ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν μας εκπλήσσει η υπερασπιστική γραμμή που όπως φαίνεται επιβλήθηκε να πάρουν κάποιοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του κ. Λαμπρινούδη, οι οποίοι μάλιστα επέλεξαν να απουσιάζουν ευσχημόνως οι ίδιοι από την παρουσίαση-φιέστα των έργων που έκανε ο κ. Λαμπρινούδης  στο Ομήρειο.  Εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραπληροφόρησης των Χιωτών, υιοθετημένη τακτική πλέον του συνδυασμού τους.
Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ή μάλλον που δεν ακολουθήθηκαν για τον προγραμματισμό έργων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου λάμπουν δια την απουσία τους.  Καμία σοβαρή διαβούλευση με φορείς δεν πραγματοποιήθηκε προκειμένου για αυτόν τον ευλογημένο τόπο να υπάρξει σαφής πρόοδος προς τα εμπρός που θα επιτρέψει στον Νομό μας να περάσει σε άλλη κλίμακα κατάταξης,  κατά τα άλλα όμως ξέρουμε να κάνουμε φιέστες.
Όσο για το δρόμο Χίου-Καλλιμασιάς είναι γνωστό σε όλους ότι ασκήθηκαν πιέσεις από πλευράς Νομαρχιακής Αρχής προκειμένου να ανατραπεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Μηνά εξ’ ου και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαββάτου (Δημοτικό Συμβούλιο νύχτα) για να ξανασυζητηθεί το θέμα, στο οποίο ομόφωνα και πάλι κατέληξε στην στήριξη της πρώτης ομόφωνης απόφασης για αλλαγή του σχεδίου παράκαμψης σε ποιο ήπιας μορφής παρέμβαση και σε περιστολής του κόστους του έργου. 
Η Νομαρχιακή Αρχή Λαμπρινούδη ίσως λόγω των φοβικών συνδρόμων που την διακρίνουν και για λόγους γοήτρου και μόνον αρνείται το θέμα να έλθει προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο διότι έχει πλέον μπροστά της νέα δεδομένα και ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που εκφράζουν την βούληση της περιοχής και των κατοίκων της και προτιμά αντί των δημοκρατικών διαδικασιών την άνωθεν επιβολή αποφάσεων πράγμα το οποίο αρχίζει να καταργείται και στην Αφρική. 
Ποιος λοιπόν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες;  Η απάντηση προκύπτει αυτονόητα!
Όσο και πάλι για τις τέσσερις υποθέσεις παραβάσεις καθήκοντος που έχουν να κάνουν με ρουσφέτια οι Αξιωματούχοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι επιμένουν να αποκρύπτουν ότι αυτές έγιναν με αυτεπάγγελτη διαδικασία από την Εισαγγελέα Χίου.  Μάλιστα δε σε κάποιες από αυτές στον Νομάρχη ασκείται ποινική δίωξη και απειλείται με καθαίρεση από τα καθήκοντά του.
Όσο για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄, ρητά αναφέρεται στον κανονισμό λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ότι οι εισηγήσεις για τη συζήτηση θεμάτων θα πρέπει να δίνονται τρεις μέρες πριν προκειμένου να τις μελετούν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και οι συνδυασμοί, κάτι που δεν τηρήθηκε παρά μόνον επιλέχθηκε σκοπίμως η διαδικασία του αιφνιδιασμού. 
Επίσης, ο κανονισμός λειτουργίας δίνει την δυνατότητα υπό ορισμένες συνθήκες να εισαχθεί θέμα της Νομαρχιακής Επιτροπής προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, δηλαδή στο ανώτατο όργανο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 
Ο συνδυασμός μας άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του να εισάγει το θέμα του «Παραλιακού του Βροντάδου» στο ανώτατο όργανο λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των προβλημάτων και ελλείψεων που παρουσίασε το εν λόγω έργο (χθες  21 Μαΐου 2009 έγινε και πάλι νέο ατύχημα στην περιοχή όπου το αυτοκίνητο χτυπώντας πάνω στη νησίδα πήγε στη θάλασσα) δίνοντας έτσι και το δικαίωμα στους φορείς να τοποθετηθούν. 
Ποιος συμπεριφέρεται λοιπόν δημοκρατικά είναι το ερώτημα; 
Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε αυτοδιοικητικοί και μας αφορά το καλό του τόπου και όχι οι κομματικές κορώνες δεν μας αφορά η διαστρέβλωση της αλήθειας για σκοπιμότητες κομματικές. 
Για μας η δημοκρατική λειτουργία της Νομαρχίας αποτελεί κορυφαία διαδικασία, η οποία έχει άμεση σχέση με την διαφάνεια, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών. 
Εξ’ άλλου αν και δεν μας έχουν συνηθίσει τα μέλη του συνδυασμού του κ. Λαμπρινούδη σε οποιαδήποτε αντίδραση ενώ παρακολουθούν τη μη δημοκρατική λειτουργία της Νομαρχιακή Αρχής, αρκετές φορές διακρίνει κανείς σε πολλούς συμβούλους της συμπολίτευσης  τη δυσφορία,  η οποία κρατάται ερμητικά καταπιεσμένη για δικούς τους λόγους, αυτή η δυσφορία ανάγκασε και τον συνάδελφό τους να ανεξαρτητοποιηθεί.  Καλό θα είναι εφόσον ισχυρίζονται ότι η δημοκρατική διαδικασία είναι στάση ζωής να την επιλέξουν!


Νομαρχιακός Συνδυασμός
«Χίος, Νέα Εποχή Νέα Δύναμη»