Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις ΥΠΠΟ για Κάστρο Χίου

Δήμος Χίου: Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις ΥΠΠΟ για Κάστρο Χίου

9

 Δελτίο Τύπου
Δήμος ΧίουΗ ένταξη του έργου των οχυρώσεων του Κάστρου του δήμου Χίου στο ΕΣΠΑ είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση για το Δήμο μας και για όλο το νησί.
Ο Δήμος της Χίου χαιρετίζει αυτή τη θετική εξέλιξη και πραγματικά θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει δημόσια όσους συνέβαλλαν σ’ αυτή την τόσο θετική εξέλιξη που αποτελούσε και αποτελεί ζητούμενο για τη δημοτική αρχή.
Η προσπάθεια για την επισκευή και ανάπλαση όλου του Κάστρου της Χίου είχε ξεκινήσει διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές, αφού όλες ανεξαιρέτως, όπως επιβάλλεται άλλωστε κι από την ιστορία της πόλης μας και του νησιού, η οποία είναι συνυφασμένη και άρρηκτα συνδεμένη με το Κάστρο της πόλης μας, προωθούσαν την υλοποίηση αυτού του δύσκολου από πλευράς κόστους και χρόνου εκτέλεσης εργασιών.
Η δημοτική αρχή θεώρησε απαραίτητη γι’ αυτό το σκοπό και προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη επέμβαση, την εκπόνηση ενός master plan (τάφρος και δρόμοι πέριξ γύρω από το Κάστρο), κάτι στο οποίο δε συμφώνησαν οι υπόλοιποι φορείς και συγκεκριμένα η Νομαρχία και γι’ αυτό δεν προχώρησε και η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτής και του Δήμου μας.
Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, όπως γράφτηκε επανειλημμένα από τον τοπικό τύπο κι εκφράστηκε και από όλους σχεδόν τους ομιλητές στην ημερίδα, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων. Κάτι τέτοιο όμως,  μέχρι σήμερα τουλάχιστον, μεταξύ Δήμου και 3η ΕΒΑ, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου δεν έχει καταστεί δυνατό και είναι αμέτρητα τα παραδείγματα.
Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι εκκρεμούσε επί διμήνου έγγραφο της δημοτικής αρχής για αδειοδότηση  προκειμένου να μπορέσει να «στρώσει» με 3Α την τάφρο του Φρουρίου για να αποκαταστήσει μια κατάσταση τριτοκοσμική, που είχε δημιουργηθεί εκεί με τις λακκούβες κ.λπ. λόγω των συχνών βροχοπτώσεων. Η έγκριση από την εν λόγω υπηρεσία ήρθε κατόπιν εορτής, δηλαδή αφού λόγω των έντονων πιέσεων από δημότες και από τον τοπικό τύπο, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να πάρει από μόνη της την πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου.
Λίγο πιο κάτω στο οικόπεδο του εργατικού κέντρου, ακολουθήθηκε η ίδια τακτική από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στις ανασκαφικές εργασίες, όπου υποχρέωσε, παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου ότι οι εργασίες θα γίνονται παρουσία αρχαιολόγου, αντί για τομές στο οικόπεδο, να γίνει κανονικά ανασκαφή, χωρίς μάλιστα σύγχρονα εργαλεία, αλλά με το ….τσαπάκι. Αποτέλεσμα κι αυτής της απόφασης το έργο να προχωρά με τον αραμπά.
Στο δρόμο του Κάστρου, σε επικοινωνία του Δημάρχου με την κ. Καββαδία, μετά την κατάθεση της καινούριας πρότασης από τη δημοτική αρχή για κατασκευή του δρόμου μέσα στη θάλασσα, ώστε να μην αλλοιώνεται ο ενάλιος χαρακτήρας του Κάστρου, κι ενώ η κ. Καββαδία προφορικά δεν εκδήλωσε την αντίθεσή της, στη συνέχεια έκανε αρνητική εισήγηση στο ΚΑΣ.
Αυτά και πολλά άλλα ακόμη καταδεικνύουν τις προθέσεις συνεργασίας της 3ης ΕΒΑ με το Δήμο Χίου και η δημοτική αρχή θεώρησε σωστό να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ποιος τελικά είναι εκείνος που δεν επιθυμεί συνεργασίες.
Παρόλα αυτά και για μια ακόμη φορά δηλώνοντας δημόσια ότι κατανοούμε το έργο της 3ης ΕΒΑ, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις κατά το δοκούν εκτιμήσεις αποφάσεις και πρακτικές της, η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει σε όλους τους φορείς ότι είναι ανοικτή σε συνεργασίες, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές αφορούν ένα έργο πνοής και ιστορικής σημασίας για τον τόπο, όπως αυτό το του Κάστρου.