Αρχική Νέα Οικονομία Σηφουνάκης για άγονες γραμμές

Σηφουνάκης για άγονες γραμμές

21


{fnc titlos}



Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη με τη συμμετοχή του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη και των βουλευτών των νησιών με θέμα: “Η Ελληνική ακτοπλοΐα στο περιβάλλον της απελευθέρωσης των θαλασσίων συγκοινωνιών.
Στο σχετικό δελτίο τύπου από το Υπουργείο Αιγαίου σημειώνεται ότι ο κ. Σηφουνάκης στην παρέμβασή του ανέπτυξε τις συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες του Υπουργείου Αιγαίου, αλλά και τις προτάσεις του για εξεύρεση μόνιμης και σταθερής λύσης στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών.
Συγκεκριμένα η συζήτηση παραγμτοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, όπου ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αιγαίου επιδιώκει την ριζική και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος των “άγονων γραμμών”, γεγονός που όπως είπε θα επηρεάσει θετικά τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας των ακριτικών νησιωτικών περιοχών όσο και την συγκράτηση του πληθυσμού τους. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Απρίλιο του 2000 για την επίλυση αυτού του προβλήματος στο πλαίσιο των οποίων το Υπουργείο Αιγαίου ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής μελέτης στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης προκειμένου να τεκμηριωθούν προτάσεις και μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας των νησιών.
Η μελέτη αυτή ήδη ολοκληρώθηκε και προβλέπει αναλυτικά τον τύπο και τις προδιαγραφές οκτώ νέων σκαφών που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στις “άγονες γραμμές”, αλλά και τις διαδρομές που θα πρέπει να πραγματοποιούν προκειμένου να επιλυθεί με τρόπο οριστικό το όλο θέμα. Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης , το Υπουργείο Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την επεξεργασία της λύσης που έχει προκριθεί και αφορά τη προμήθεια πλοίων από τον ιδιωτικό τομέα με αυτοχρηματοδότηση μέσω P.F.I, μετά από την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών.
Ο Υπουργός Αιγαίου αναφέρθηκε και στην ραγδαία αύξηση (κατά 150%) του αριθμού των άγονων επιδοτούμενων γραμμών που έφτασαν τις 45 το 2002 έναντι 18 που ήταν το 1991. Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών που έγιναν με το νέο θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 2932 / 2001 ( ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές – άρση του καμποτάζ) για την περίοδο 1 Νοεμβρίου 2002 έως 31 Οκτωβρίου 2003, οι άγονες επιδοτούμενες γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, ανέρχονται σε 50 παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος .

Διαφήμιση