Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή

40

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΛΟΓΩ ΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΩΝ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ


1η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή
(25-31 Μαΐου 2009)


ΑΘΗΝΑ (26 ΜΑΙΟΥ 2009)
Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής αδένας είναι σε σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μπροστά από την τραχεία. Aνησυχητικό είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς που εμφανίζουν κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς γνωρίζουν την σπουδαιότητα του οργάνου αυτού για τον οργανισμό μας ή το γεγονός ότι οι διαταραχές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ενδεχομένως απειλητικές για την ζωή επιπλοκές. Γνωρίζετε ότι τα άτομα που πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και δεν λαμβάνουν θεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, στειρότητας ή αποβολής;
Με σκοπό την ενημέρωση και συνειδητοποίηση των κινδύνων και παράλληλα βοηθώντας τα εκατομμύρια των μη-διαγνωσμένων ασθενών ανά τον κόσμο, η παγκόσμια ομοσπονδία Thyroid Federation International (TFI), η ηγέτιδα φαρμακευτική εταιρεία Merck Serono και η εταιρεία Ν. Πετσιάβας α.ε. διοργανώνουν στην Ελλάδα την 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή αδένα.


“Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί τη μηχανή του σώματος που ρυθμίζει το μεταβολισμό και επηρεάζει σχεδόν κάθε σημείο του σώματός μας. Εντούτοις, κάποια στιγμή η μηχανή μπορεί να δυσλειτουργήσει. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι αρκετά συνήθεις, ανησυχητικά όμως μη αναγνωρίσιμες. Καθώς τα συμπτώματα συγχέονται πολύ εύκολα με άλλες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, ή παρανοούνται ως “σημάδι γήρανσης του οργανισμού”, οι άνθρωποι σπαταλούν χρόνια κακής ποιότητας ζωής χωρίς σωστή διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση. Η TFI προτρέπει το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς και να υποστηρίξουν τα εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως  που υποφέρουν άσκοπα”. σχόλια από την Yvonne Andersson, πρόεδρο της TFI.


Οι διαταραχές του θυροεοειδούς εμφανίζονται οκτώ φορές συχνότερα στις γυναίκες από τους άνδρες. Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς, αλλά την εμφανίζουν και πολύ νωρίτερα.
Τα συμπτώματα των νόσων του θυρεοειδούς ποικίλουν από άτομο σε άτομο και είναι κοινά με άλλες παθήσεις. Επομένως, πιθανότατα δεν επιτυγχάνεται σωστή διάγνωση. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και μακρόχρονες επιπλοκές για την υγεία.
Οι άνθρωποι με υποενεργό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) πιθανόν να εμφανίζουν μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, κούραση και/ή κατάθλιψη, ανεξήγητη αύξηση βάρους, πόνο στις αρθρώσεις ή ανωμαλία της εμμήνου ρύσης και/ή προβλήματα στειρότητας, Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να οδηγήσει σε μακρόχρονες συνέπειες όπως καρδιακή νόσος, ψύχωση, ακόμα και κώμα.
Εάν ο θυρεοειδής είναι υπερενεργός (υπερθυρεοειδισμός) το άτομο, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, πιθανόν να εκδηλώσει απώλεια βάρους, νευρικότητα και ευερεθιστικότητα, αυξημένη εφίδρωση, αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο, αυξημένο αριθμό κενώσεων του εντέρου, διαταραχή της εμμήνου ρύσης, και επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού. Ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αυξάνεται στον υπερθυρεοειδισμό. Το αντίκτυπο στην εγκυμοσύνη είναι επίσης πολύ σοβαρό. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οι επιπλοκές της νόσου πιθανόν να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές όπως αποβολή, φτωχή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, πρόωρος τοκετός και φυσικές ατέλειες στο μωρό.


“Οι συνέπειες των νόσων του θυρεοειδούς που δεν έχουν αντιμετωπισθεί μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές. Η έγκαιρη διάγνωσή τους και η αντιμετώπισή τους με φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζουν υγιή και φυσιολογική ζωή. Οι άνθρωποι χρειάζεται να λάβουν γνώση των συμπτωμάτων των παθήσεων του θυρεοειδούς ώστε να δραστηριοποιηθούν και να ζητήσουν βοήθεια. Χωρίς σωστή διάγνωση και θεραπεία, οι ασθενείς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους”.  σχόλια από την Yvonne Andersson, πρόεδρο της TFI.


Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς διαγιγνώσκεται από τον επαγγελματία υγείας με απλή εξέταση αίματος όπου ελέγχονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών του ασθενούς. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που υποκαθιστούν ή μειώνουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών  επιτρέποντας στους ασθενείς να ρυθμίσουν την κατάστασή τους και να ζήσουν φυσιολογική ζωή.

Διαφήμιση