Αρχική Νέα Οικονομία Ενιαία επιδότηση αγροτών και ποιες οι οδηγίες της ΠΑΣΕΓΕΣ

Ενιαία επιδότηση αγροτών και ποιες οι οδηγίες της ΠΑΣΕΓΕΣ

23

    Ενήμερη από τα μέσα Μαΐου δηλώνει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σχετικά με τον τρόπο καταβολής της ενιαίας επιδότησης αγροτών.
   Σύμφωνα με φάκελο αρχείων που μας κοινοποίησε η ΕΜΧ φαίνεται ότι αναλυτικά στο νομό μας αναφέρονται ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (με ποσοστό δηλαδή εισοδήματος τουλάχιστον 51% να προέρχεται από τις αγροτικές εργασίες).
   Σύμφωνα με τους καταλόγους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι λογικά πρέπει να κοινοποιήθηκαν ταυτόχρονα τόσο στην ΕΜΧ όσο και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στη Χίο έχουμε 376 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 3 συνταξιούχους με το 51% των εσόδων τους να προέρχονται από τον ΟΓΑ.
   Πάντως από τα σχετικά έγγραφα δεν δίνονται ξεκάθαρες εξηγήσεις για το πώς θα επιστραφούν τα ποσά σε όσους είχε γίνει η παρακράτηση, κάτι που τουλάχιστον στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών φαίνεται ότι δημιούργησε πρόβλημα, σύμφωνα και με τα τηλεφωνήματα αγροτών που δεν θα έπρεπε να καταβάλλουν χρήματα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Συνεταιρισμοί.
   Μια ακόμα κατηγορία, που φέρει τον κωδικό «3» στις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτοί που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για τη Χίο το θέμα αφορά 302 άτομα.
   Οι εν λόγω δικαιούχοι καλούνται, με νεώτερο έγγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ, να:
       προσκομίζουν στην ΕΑΣ συμπληρωμένη την Αίτηση Επανεξέτασης (συνημμένο Νο1) μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας, αντίγραφο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου του ΟΓΑ). Κάθε ΕΑΣ θα καταγράψει σε αρχείο excel (συνημμένο Νο2) τα στοιχεία των δικαιούχων και θα τα αποστείλει στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εν συνεχεία θα προωθήσει ενοποιημένο αρχείο με το σύνολο των στοιχείων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το αρχείο excel θα πρέπει να συμπληρωθεί στη μορφή του υποδείγματος με πλήρη και ορθά στοιχεία για κάθε δικαιούχο, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετέπειτα μηχανογραφική επεξεργασία τους από το ΚΕΠΥΟ και τον ΟΓΑ.
       Μετά προφανώς από την επεξεργασία οι δικαιούχοι θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό πάντως που γίνεται αντιληπτό είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση «βασίλεψε» η προχειρότητα εις βάρος των αγροτών. Θα μπορούσε από την πρώτη μέρα που γινόντουσαν δεκτές οι αιτήσεις για την καταβολή της ενιαίας επιδότησης να υπήρχαν σαφείς οδηγίες για το ποιοι θα είχαν παρακράτηση ποσού και ποιοι όχι.
       Και γι’ αυτό δεν φταίνε οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.