Αρχική Απόψεις Aρθρα Αρθρο πολιτών για Παραλιακό δρόμο Βροντάδου-Χίου και παράκτια ζώνη: για μια κυανή...

Αρθρο πολιτών για Παραλιακό δρόμο Βροντάδου-Χίου και παράκτια ζώνη: για μια κυανή ακτή…. στη Χίο

21


 

 Παραλιακός δρόμος Βροντάδου-Χίου και παράκτια ζώνη:   
Σήμερα: ανασφαλής, χωρίς επιστροφή, χωρίς ανάπτυξη.
Αύριο: μια κυανή ακτή…. στη Χίο.

Γράφουν: Ανθή Καλούδη-Λω – δικηγόρος
                 Παντελής Κουνιάδης – εκπαιδευτής οδηγών
                 Δήμης Μυλωνάδης – πολιτικός μηχανικός     Είναι γνωστό ότι: ο πανικός και η άγνοια, δημιουργεί τη βιασύνη, θολώνει τη σκέψη και τελικά οδηγεί σε προχειρότητες.
Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε το χρονικό που κατέληξε στην κατασκευή της μοναδικής ίσως στον κόσμο νησίδας(τείχους)του Βροντάδου, που προκάλεσε την ασφυξία της παραλιακής ζώνης και την ανασφάλεια όλων, αξίας 285.000 ευρώ!!!
      Το διάστημα των λίγων μηνών που πέρασε, ήταν αρκετό (με τα συνεχή ατυχήματα που συμβαίνουν) για να αποδείξει τον λαθεμένο σχεδιασμό του έργου και επιπλέον τις ατέλειες της κατασκευής  του δηλ. ότι δεν έχει επισημανθεί η αρχή και το τέλος της νησίδας με ανακλαστικά κολωνάκια και δεν υπάρχει σωστή σήμανση στις λωρίδες κυκλοφορίας του.
      Το δυσάρεστο είναι ότι παρά τις πιο πάνω ατέλειες έχει δοθεί στην κυκλοφορία από την Ν. Α. Χίου και το ευχάριστο ότι η τελευταία έχει αποφασίσει να διαθέσει άλλες 300.000 ευρώ από τα χρήματα που της δίδει το Υπουργείο Εσωτερικών.
       Για να πιάσουν τόπο τα χρήματα και να μην ξοδευτούν όπως και τα προηγούμενα, θα πρέπει να διατεθούν για να προσεγγισθεί το πρόβλημα από μια ολοκληρωμένη και πολυεπιστημονική μελέτη που θα δώσει πειστικές λύσεις ,συμβατές με το περιβάλλον και το μέτρο της περιοχής, όπως έχει γίνει σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη, που διευρύνθηκαν (όπου ήταν ανάγκη)οι παραλιακοί δρόμοι και βελτιώθηκαν οι παραλίες τους.
      Το Νομαρχιακό Συμβούλιο έστω και την τελευταία στιγμή, έκανε δεκτές τις προτάσεις φορέων και πολιτών, που ζήτησαν να παγώσουν οι εξελίξεις μέχρις ότου γίνουν και ευοδωθούν οι συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα αρμόδια Υπουργεία, που διαθέτουν και την τεχνογνωσία αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων.
      Χωρίς να προτρέχομε, θεωρούμε θετική  την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε για το πρόβλημα από εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως ο κ. Θ. Ξανθόπουλος, καθηγητής και επί σειρά ετών Πρύτανης Ε. Μ. Πολυτεχνείου και σήμερα Υφυπουργός ΠΕ. ΧΩ. ΔΕ. γιατί επιπλέον διαθέτει και τις ανάλογες γνώσεις, εμπειρίες και ευαισθησία.
      Επιβάλλεται το ενδιαφέρον αυτό να αξιοποιηθεί από την Τοπική  και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Βουλευτές, ώστε το πρόβλημα να γίνει πλεονέκτημα για την περιοχή και το νησί.
      Από όλους που θα συμμετάσχουν, ζητούμε το αυτονόητο και εφικτό: να παραμερίσουν τις οποιασδήποτε αντιθέσεις και αναστολές (εάν και όπου υπάρχουν) και να συνεργασθούν με ειλικρίνεια στις συσκέψεις για το κοινό καλό, όπως έγινε και το 2002 υπό τον Οργανισμό Μελέτης και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (Ο. Μ. Α. Σ). Κάμπου και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για την κατασκευή του Φράγματος Κόρης Γεφύρι που μέχρι τότε ευρίσκετο σε τέλμα και σήμερα είναι σχεδόν τελειωμένο.