Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Οικολογίας: με αφορμή τη Μέρα Περιβάλλοντος- sos… από τα νταμάρια

Σύλλογος Οικολογίας: με αφορμή τη Μέρα Περιβάλλοντος- sos… από τα νταμάρια

10

 Σύλλογος Οικολογίας                                               Χίος 3-6-2009
Και Περιβάλλοντος Χίου
Τ.Θ. 56
Χίος 82100                                                               ΑΝΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
                                                                               για την ημέρα περιβάλλοντος


  
<Μ’ αυτά τα ιερά της ευσέβειας ενός πανάρχαιου λαού είναι για πάντα χαμένα…Κι αυτό γιατί; Γιατί  στην ιεραρχία των δημόσιων υπηρεσιών φαίνεται πως περάσανε άτομα ανιστόρητα ,άνθρωποι απαίδευτοι και αντιπνευμονικοί…>
                                                                           Δ. ΠικιώνηςΘΕΜΑ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΠΕΡΔΙΚΟΒΟΥΝΟ» ΑΙΠΟΥΣ
    
      *   Επειδή η Νομαρχία Χίου συνεχίζει αποφασιστικά    την οριοθέτηση των νταμαριών στο Αίπος.
      *   Επειδή το τοπικό Συμβούλιο Πιτυούς δεν εφύλαξε τις Θερμοπύλες     όπως αρχικά είχε πράξει ,αλλά   κατάπτυστα άλλαξε  την αρχική του κάθετη αρνητική εισήγηση για την χωροθέτηση των Νταμαριών στο Αίπος.
     *    Επειδή το Τοπικό Συμβούλιο Αναβάτου  περί άλλων τυρβάζει.
     *    Επειδή  ο  Δήμαρχος  Μελιτζάνης και το ΔΣ  Καρδαμύλων παίζουν τον 
Πόντιο Πιλάτο.
      *  Επειδή ο Δήμαρχος  Γ.  Μαλαφής και το ΔΣ  Ομηρούπολης   δέχονται ανερυθρίαστα   να υλοποιήσουν   την πλέον καταστρεπτική για τον Βροντάδο και την κεντρική Χίο δραστηριότητα , την εγκατάσταση 5 νταμαριών  στο Αίπος, δίπλα στην περιοχή NATURA ,στον Ανδρόλακο, στις Βαμβακιές και στο μοναδικό μνημείο του Αναβάτου.
       Δανειζόμαστε  τμήμα της εισήγηση της ΔΤΥ  του Δήμου Ομηρούπολης που κατατέθηκε στο Δ.Σ.  Δήμου Ομηρούπολης για το δεδομένο θέμα,  για να κατανοήσoμε το μέγιστο οικολογικό έγκλημα που οι  Δημοι,  Ομηρούπολης, Καρδαμύλων και  η Νομαρχία  θα διαπράξουν στην κεντρική Χίο…
       Την εισήγηση υποστήριξαν   μόνο η Αγωνιστική Πρωτοβουλία  ΔΟ, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ  ,του Συλλόγου Οικολογίας  και ο Νομ. Σύμβουλος  Γ. Μισετζης…

      Σχετικά λοιπόν με την οριοθέτηση των νταμαριών στο Αίπος η ΔΤΥ επεσήμαινε:


> << Το περιβάλλον του δήμου μας έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα από τη λειτουργία, στο παρελθόν, έξι λατομείων εξόρυξης αδρανών υλικών (στις Καρυές, δύο στο Αίπος, στο Μερσινίδι στον Αλμυρό και στο Θόλος),  στα οποία μετά το κλείσιμό τους -σε κανένα- δεν έγινε καμία περιβαλλοντική αποκατάσταση. Η λειτουργία λοιπών νέων λατομείων σημαίνει αισθητική, περιβαλλοντολογική και οικονομική υποβάθμιση της γης.
> Η δημιουργία λατομικής ζώνης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχεδιασμό του Δήμου ο οποίος με διάφορα έργα και ενέργειες προωθεί την ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στη λογική αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται τα παρακάτω:
* Η δημιουργία τουριστικού – αθλητικού χωριού στο Αίπος
* Η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής του Αίπους σαν αρχαιολογική και η παράλληλη ανάδειξη των «Σορών της γριάς» και του «Ρημόκαστρου» με σχετικά έργα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.
* Η προστασία της ευρύτερης περιοχή της Εγγύσας και του Ανδρόλακου – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  διάσπαρτη με αρχαία πηγάδια, ξερολιθιές και ίχνη κτισμάτων (βιβλιογραφία «Αρχαία πόλις Χίος» …..)
* Το κηρυγμένο αρχαιολογικό μνημείο του Αναβάτου, για την προστασία του οποίου εκτελείται το έργο :«Αποκατάσταση και ανάδειξη του Μεσαιωνικού Οικισμού Αναβάτου Χίου» από το Υπουργείο Πολιτισμού
* Το παρθένο δασός Αυγωνύμων – Αναβάτου, ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα στη Χίο, για την προστασία του οποίου ο Δήμος πρόσφατα εκτέλεσε τα έργα:
* Προστασία και αξιοποίηση δημοτικού δάσους Αναβάτου Δήμου Ομηρούπολης Ν. Χίου Προϋπ.: 541.800€ και
* Προστασία και αξιοποίηση δημοτικού δάσους Αυγωνύμων Δήμου Ομηρούπολης Ν. Χίου Προϋπ.: 268.200€
>  Η περιοχή στη οποία οριοθετείται η δημιουργία λατομικής ζώνης  είναι πολύ κοντά στον οδικό άξονα, στρατηγικής σημασίας,  που ενώνει τη βόρεια με την κεντρική Χίο και οδηγεί στο κηρυγμένο  μνημείο του Αναβάτου, για τον οποίο μάλιστα ο δήμος έχει συντάξει σχετική μελέτη βελτίωσης βατότητας και ασφαλτόστρωσης και έχει προτείνει για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
>  Η λειτουργία λατομείου θα αποτελέσει πλήγμα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα που είναι έντονη στην περιοχή.
> Επιπλέον τα αδρανή υλικά με φορτηγά θα διακινούνται μέσω της πυκνοκατοικημένης περιοχής του Βροντάδου και των στροφών του Αίπους στη πόλη της Χίου και αλλού, με τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Βροντάδου (Αυτό είναι σίγουρο με δεδομένη την άρνηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας να διέρχονται φορτωμένα φορτηγά από τον Ανάβατο).
> Η περιοχή δε που οριοθετείται είναι πολύ κοντά στην περιοχή NATURA >>


   Αυτά για να κατανοήσουμε το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί στην περιοχή της Ομηρούπολης και για την οικολογική ευαισθησία των αρχόντων μας…
                                                   Η  Γ. Σ. του Συλλόγου.