Αρχική Νέα Τοπικά Μονή Μουνδών: Στα επείγοντα το Καθολικό- Προετοιμασία για ΕΣΠΑ

Μονή Μουνδών: Στα επείγοντα το Καθολικό- Προετοιμασία για ΕΣΠΑ

4


 Ιστορικής σημασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή (11/6/09) σύσκεψη στη Νομαρχία  καθώς είναι η πρώτη που ασχολείται με το Καθολικό της Μονής Μουνδών, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Η κινητοποίηση φορέων και πολιτών που ανησυχούν για την τύχη του μνημείου, και η οποία προκάλεσε τη συγκεκριμένη σύσκεψη, έγινε με αιχμή  τις  τοιχογραφίες που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική αλλοίωση από τη διάβρωση του τοιχίου.
Η διαβεβαίωση της προϊσταμένης της 3ης ΕΒΑ κ.Αρ. Καββαδία ότι μετά  στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου –τότε θα υπάρχει διαθέσιμο συνεργείο- θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες,  ήταν η απάντηση στο επείγον αίτημα για αποκατάσταση του τοιχίου και συντήρηση των   τοιχογραφιών του καθολικού.
Επί τάπητος τέθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα του μοναστηριακού συγκροτήματος. Για τη χρηματοδότηση της  μελέτης αναστύλωσης μέρους των τμημάτων αυτών, ήδη υπάρχει εξασφαλισμένο κονδύλι 75 χιλ. ευρώ από  η ΝΑΧ, ενώ και ο Δήμαρχος Αμανής Γιώργος Χρίτης δεσμεύτηκε να  εξασφαλίσει 40 χιλ ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

 


Στο αίτημα που επιτακτικά προβάλλει όλο αυτό το διάστημα, και κατατέθηκε και στη σύσκεψη,  η Κίνηση 19 της Αμανής για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ο Νομάρχης αν και δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εν τούτοις όπως είπε μέσα στις προτεραιότητες της ΝΑΧ, βρίσκεται δεύτερη μετά το Κάστρο της Χίου,  η Μονή Μουνδών. Άλλωστε οι διεργασίες που τώρα δρομολογούνται σκοπό έχουν, πέρα από τις επείγουσες εργασίες στο Καθολικό, και  την ωρίμανση του έργου για την ένταξη της συνολικής αποκατάστασης της Μονής σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 12/6/2009 (DIMOKRATIKI.ORG)


 

δελτίο τύπου Ν.Α. Χίου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ν.Α. Χίου σχετικά με τις απαιτούμενες επεμβάσεις για την Αποκατάσταση της Μονής Μουνδών, με τη συμμετοχή του Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, του Δημάρχου Αμανής κ. Γεωργίου Χρίτη, της Προϊσταμένης της 3ης Ε.Β.Α. κ. Αριστέας Καββαδία, εκπροσώπων της Κίνησης 19 για την Αμανή και κατοίκων, αποφασίσθηκαν τα εξής:
1. Να γίνει άμεσα αποτίμηση των ζημιών που παρουσιάζει το καθολικό (στατική επάρκεια, υγρασίες κλπ.) με τη συνδρομή μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις στο κτίριο η 3η ΕΒΑ θα προχωρήσει άμεσα (μέσα στον Ιούλιο) στη στερέωση των τοιχογραφιών του καθολικού. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή απαιτούνται επεμβάσεις στο κτίριο, θα συνταχθεί σχετική Τεχνική έκθεση από τους μηχανικούς που θα πραγματοποιήσουν την αυτοψία, ώστε να προηγηθούν οι εργασίες στο κτήριο και στη συνέχεια να στερεωθούν οι τοιχογραφίες, αφού θα έχουν προηγουμένων εξυγιανθεί οι τοιχοποιίες του καθολικού και απαλλαγεί από τα προβλήματα της υγρασίας.
2. Όσον αφορά τη Μελέτη Αποκαταστάσεως των υπόλοιπων χώρων της Μονής, αποφασίσθηκε να εντοπισθεί η Μελέτη σε κτίρια που δεν απαιτούν εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες και να ανατεθεί μέχρι το ύψος της σχετικής πίστωσης που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ν.Α. Χίου (75.000 ευρώ πιστώσεις από το Πρόγραμμα ΣΑΜΠ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).
3. Ο Δήμος Αμανής θα συνδράμει στη Μελέτη Αποκατάστασης αναλαμβάνοντας αυτοτελώς κάποιο από τα κτίρια της Μονής, πιθανότατα το κωδωνοστάσιο.
Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου