Αρχική Απόψεις Aρθρα Κώστας Βούκουνας: Για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου

Κώστας Βούκουνας: Για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου

26

     Για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2009
    Κων/νος Βούκουνας
    Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπ/σης της Δ.Δ.Ε. Χίου
      
    Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας περιβάλλοντος φέτος αφορά στη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και έχει το κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης σε χρειάζεται».
    Φέτος ας μην συνεχίσουμε αυτό που έγινε κατά τους εορτασμούς των τελευταίων ετών όπου αρκετές εκδηλώσεις παρέκκλιναν από το πνεύμα της ημέρας διαδίδοντας ένα εντελώς εσφαλμένο μήνυμα, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από παιδαγωγική άποψη. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου αναλωθήκαμε σε πολυδάπανες και ενεργοβόρες τελετές, παράγοντας υπερβολικό όγκο σκουπιδιών. Ακόμα για μια μόνο μέρα του χρόνου εξαντλώντας την ευαισθησία μας ας μην αναλάβουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε υπερβολικές και κουραστικές δράσεις για τα παιδιά π.χ. μαζική αποκομιδή σκουπιδιών, ενώ αυτό μπορεί να  γίνεται και σε άλλες ημέρες και όχι κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μόνο.
     Φέτος ας τιμήσουμε το περιβάλλον χωρίς κατανάλωση ενέργειας, χωρίς διαφημιστικό υλικό, χωρίς υλικά μιας χρήσης κι ας είναι βιοδιασπώμενα. Καλό είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ευχαρίστηση από τη συμμετοχή και από τη δημοσιοποίηση αισιόδοξων μηνυμάτων και αειφορικών πρακτικών.  
     Ο εορτασμός πρέπει να λειτουργήσει ως η απαρχή για την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών σε ζητήματα περιβαλλοντικού γραμματισμού και να αποτελεί την κορύφωση και τη δημοσιοποίηση δράσεων που υλοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της (σχολικής) χρονιάς από μαθητές και από άλλους φορείς. Ας δημιουργηθεί μια δημόσια συζήτηση στην οποία θα κλιθούν οι ΟΤΑ και οι ενδιαφερόμενοι ώστε να καταθέσουν επιχειρήματα για τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα η οποία να καταλήξει στην ανάπτυξη οδηγών με περιβαλλοντικές δραστηριότητες που γίνονται στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας.
    Ας σκεφτούμε πως θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο και στο νομό μας η ανακύκλωση, ή η απομάκρυνση βαρειών ρίπων από τα χωράφια (παλαιά αυτοκίνητα κλπ), το πως να γίνεται ο καθαρισμός των ακτών και των ρεμάτων που δέχονται ανεξέλεγκτα τόνους απορριμμάτων, το πως θα αξιοποιήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία για την απομάκρυνση του υδραργύρου και του αρσενικού από το νερό αλλά και πως θα εκπαιδεύσουμε τον καταναλωτή στην ορθολογιστική  του χρήση, για το πώς θα στηρίξουν οι ΟΤΑ, οι γονείς, τα κόμματα και οι φορείς, τα σχολικά περιβαλλοντικά προγράμματα και άλλα τέτοια παρόμοια ζητήματα.
    Τέλος όσοι σκοπεύουν να προβούν σε έκδοση διαφημιστικού ή άλλου υλικού ενόψει εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τα ίδια ποσά ας χρηματοδοτήσουν την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, όπως εκπαιδευτικές αφίσες, περιβαλλοντικά παιχνίδια, χάρτες, οδηγούς πεδίου, υλοποίηση και παρουσίαση σχολικών προγραμμάτων κ.λ.π. Ο φετινός εορτασμός ας λειτουργήσει ως έναυσμα για ευαισθητοποίηση της συνείδησης των πολιτών όλου του κόσμου, ώστε να δημιουργηθούν νέες τάσεις για το περιβάλλον και να γίνει αντιληπτό το ότι και η παραμικρή βελτίωση της λειτουργίας μας ως πολίτες είναι επωφελής για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν αν θέλετε να γιορτάσετε την ημέρα του Περιβάλλοντος φυτέψετε ένα λουλούδι στον κήπο σας,  διορθώσετε τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας, μιλήστε για το περιβάλλον στην παρέα σας και σκεφτείτε ένα τρόπο για να δημιουργείτε λιγότερα σκουπίδια. Ας προβληματιστούμε σχετικά με το θέμα της Περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και αντί να είμαστε ακροατήριο στις κορώνες της απαισιοδοξίας, της πολιτικής εκμετάλλευσης ή της προσωπικής προβολής, ως ενεργοί πολίτες  ας πάρομε πάνω μας το θέμα περιβάλλον. Ο Πλανήτης μας χρειάζεται….