Αρχική Απόψεις Aρθρα Απάντηση Νομάρχη σε Ι. Αγγελή για τα άσχημα του τόπου μας &...

Απάντηση Νομάρχη σε Ι. Αγγελή για τα άσχημα του τόπου μας & η ανταπάντηση…

17

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ
—————-(—————–
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ


Χίος,  15 Ιουνίου 2009


Προς:


Κύριο Ιωάννη Αγγελή
Πανεπιστημιακό Υφηγητή


Αξιότιμε κύριε Αγγελή,


Σας ευχαριστώ για την από 11/6/2009 επιστολή σας, την οποία λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς επίσης και για τις παρατηρήσεις που σημειώνετε σχετικά με ενέργειες που μπορούν να γίνουν προκειμένου η πόλη της Χίου να αναβαθμιστεί. Ειδικότερα, και σε σχέση με τα σημεία που θίγετε στην επιστολή σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:


1. Πράγματι τα ζητήματα εξωραϊσμού και δενδροφύτευσης που θίγετε είναι σημαντικά. Η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις τόσο στο λιμάνι όσο και στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, ανήκει στο Δήμο Χίου και το Λιμενικό Ταμείο. Από την πλευρά μας, θα τονίσουμε στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου η είσοδος της πόλης να αναβαθμιστεί.


2. Αναφορικά με την ανάδειξη του φρουρίου της Χίου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών, και ενόψει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, η Ν.Α. Χίου θα προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Χίου και την 3η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με σκοπό  την συντήρηση και ανάδειξη του Κάστρου της Χίου. Ήδη κατά την πρόσφατη ημερίδα που διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Ταμείο Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων υπήρξε δέσμευση για χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.


3. Ως προς την παρατήρησή σας για τις ελλείψεις στην τουριστική υποδομή, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αν και η Χίος δεν ανήκει στην κατηγορία των τουριστικών προορισμών, εντούτοις διαθέτει υποδομές αρκετά υψηλού επιπέδου. Η Ν.Α. Χίου προσπαθεί να ενισχύσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, τόσο στον τομέα της επικοινωνίας, όσο και σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό από όλους ότι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών είναι το στοιχείο που μπορεί να διαφοροποιήσει το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.


4. Τέλος, αναφορικά με το κτίριο που στεγάζει το Τελωνείο, θα πρέπει να σας διευκρινίσω ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει και η υπηρεσία. Όσον αφορά το χώρο του λιμανιού, οι όποιες παρεμβάσεις αποτελούν επίσης αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου.


Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η δημιουργία έργων υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο νομό Χίου και θα αποτελέσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.


      Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

 

Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ :
 
Αγαπητέ κύριε Νομάρχα και κυρία Κωστάλα,

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή που δώσατε στο γράμμα μου !
Θα ήθελα όμως  να παρατηρήσω με τη δική μου σειρά ότι στο δικό σας γράμμα εξαιρείτε από τις περισσότερες παρατηρήσεις μου τη Νομαρχία και διαβιβάζετε την ευθύνη σε άλλους φορείς. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είναι πάγια τακτική όλων των Ελλήνων,ως άτομα και δη των πολιτικών να “πετούν το μπαλάκι αλλού” . Ζούμε στη χώρα που όλοι είναι υπεύθυνοι και ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι ! Αλλοίμονο ! Απ’ ό,τι γνωρίζω ανήκετε σε νέα γενιά πολιτικών και δεν ανέμενα αυτή την απάντηση ! Αν εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα να πιέσει τους φορείς για άμεση και αποτελεσματική δουλειά, τότε ποιός την έχει ; Σχετικά με την παρατήρησή μου για την παλαιά πόλη της Χίου, αν ενθυμούμαι καλώς, δεν ανεφέρθην καν στο φρούριο, αλλά στην εντός του φρουρίου πόλη. ‘Ενα φρούριο από μόνο του δεν προσφέρει κάτι,πέρα από εντυπωσιασμό, ΕΑΝ το περιεχόμενό του δεν έχει κάτι να πει και είναι στην κατάσταση που είναι η πόλη σας! Τέλος Κύριε Νομάρχα και κυρία Κωστάλα, με παραπέμπετε σε Ταμείο Λιμενικό, Λιμενικό ή Υπουργεία…Αυτοί οι φορείς διαθέτουν email ; Γιατί απ’ ό,τι “κόψαμε” από το τελωνείο της Χίου-άρα της Ελλάδος-άρα και της Ευρώπης, ως είσοδος προς αυτήν, δεν έχει καν ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ!

 

Οι γείτονές προς τα νησιά μας , στην περίπτωση η Τουρκία, δεν αποτελεί μόνο παιχνίδι συμφερόντων για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και φασαριών, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση. Αναφέρομαι στα έργα υποδομής, ξενοδοχεία, τελωνεία, αεροδρόμια, μαρίνες, παραλίες, εξυπηρέτηση, ευγένεια, εκσυγχρονισμό. Έστω και φαινομενικά. Είναι δίπλα σας εκμεταλλευτείτε το γόνιμα και δημιουργικά . Ακούσατε κύριε Νομάρχα τα ΜΜΕ τους; Εμείς τρομάξαμε ! Τον ήχο, την ποιότητα, το σημερινό άκουσμα ! Ποιά είναι τα ΜΜΕ που διαθέτει η Χίος; Να με συγχωρείτε είναι σα να συγκρίνεις τις ΗΠΑ με την Αλβανία, ακόμα και σε αυτή τη λεπτομέρεια.

Όλα καταδεικνύουν το επίπεδο μίας κοινωνίας και κατά πόσο λαμβάνει θετικά τα καλέσματα της εποχής. Αυτά ΟΧΙ γενικόλογα, αλλά συγκεκριμένα.

 

Κύριε Νομάρχα και υπόλοιπο συμβούλιο ή φορείς της Χίου, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ να δείτε τον τόπο σας ένα απέραντο καταθλιπτικό καφενείο ΓΕΡΟΝΤΩΝ ελλήνων, με κατάληψη του νεανικού στοιχείου του νησιού σας από ξένους αλλοδαπούς μετανάστες, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. ΕΑΝ θέλετε να ακολουθήσει η Χίος την τουριστική πορεία ισομεγέθων νησιών, όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κέρκυρα, η Κεφαλληνία ακόμα και η Μυτιλήνη και να μείνει ο πληθυσμός της -πιθανότατα και να αυξηθεί- αλλάξτε νοοτροπία. Αποδιώξτε την εσωστρέφεια και δημιουργείστε πόλους ενδιαφέροντος και μην τα αφήνετε όλα..στο ένδοξο παρελθόν και στη μητέρα φύση. Στελεχωθείτε με αξιόλογα, μορφωμένα ευφάνταστα και τολμηρά άτομα, που αγαπούν ΚΑΙ ΜΟΝΟ τον τόπο τους και θέλουν την εξέλιξή του. Οι καιροί αλλάζουν . Η Χίος δε φαίνεται να είναι εκεί. Λυπάμαι.

 

Με εκτίμηση και ταπεινοφροσύνη,

 

Ιωάννης Αγγελής