Αρχική Απόψεις Aρθρα 15 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων

15 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων

15

 Η 15η Ιουνίου κάθε χρόνου ορίστηκε ως Παγκόσμια ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό, σχετικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από ανθρώπους υπεύθυνους για την φροντίδα τους (συνοδοί, σύντροφοι, σύζυγοι, μέλη της οικογένειας).
  
   Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση και παράλειψη. Περιπτώσεις κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι:
 τραυματισμοί, αφυδάτωση, απώλεια βάρους, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά, ξαφνικές αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαθήκες.
  
   Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακομεταχείριση γίνεται συνειδητά: ενήλικες αποσπούν χρήματα από τους ηλικιωμένους γονείς τους, ή οίκοι ευγηρίας χορηγούν υπερβολικές δόσεις ηρεμιστικών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η κακομεταχείριση εκδηλώνεται με την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, ιδίως όταν αυτοί που τους φροντίζουν δεν έχουν τα μέσα ή το χρόνο για να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.
  
   Όλοι μας αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της εξάρτησής μας από άλλους όταν γεράσουμε. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι δεν θα πέσουμε θύματα κακομεταχείρισης ή εγκατάλειψης, όταν δεν θα είμαστε πια σε θέση να αυτοεξυπηρετούμαστε;
  
   Με τα σημερινά δεδομένα πολλοί από μας δεν νιώθουν καθόλου σίγουροι: δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε ότι το 47% θεωρεί την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων διαδεδομένο φαινόμενο στη χώρα τους.
  
   Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο δημόσιος διάλογος για την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη των ηλικιωμένων βρίσκεται ακριβώς στο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια ο διάλογος για την κακοποίηση των παιδιών, δηλαδή μόλις τώρα αρχίζουμε να συζητάμε γι’ αυτό. Ευελπιστούμε ότι, όπως έγινε και με το θέμα των παιδιών, το πρόβλημα της φροντίδας των ηλικιωμένων θα αποτελέσει θέμα πολιτικής προτεραιότητας.
  
   Στην Ελλάδα υπάρχει η «Γραμμή Ζωής» που στηρίζει τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Βοηθήστε τους και εσείς με τον δικό σας τρόπο για να μάθουν τα δικαιώματα τους, και που μπορούν να απευθυνθούν όταν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά το κυριότερο είναι να ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τους δώσουν ένα χέρι βοήθειας, 24 ώρες το 24ωρο για 365 μέρες τον χρόνο.
   
      Βούλα Παπαγεωργοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας “Γραμμής Ζωής”, Τηλ : 210 -6919416, 210 – 5246202