Αρχική Πολιτισμός Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης

7


 

 Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της εκπαίδευσης τα τελευταία 115 χρόνια προσφέρει στον επισκέπτη το Μουσείο ιστορίας της εκπαίδευσης.
   Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς εγκαινιάστηκε το Μουσείο στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Βούρειου Δημοτικού Σχολείου Λειβαδίων του Δήμου Χίου.
   Χάρη στο μεράκι ενός δασκάλου, του Λουκά Αμπελιώτη, συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου 3.000 αντικείμενα τα οποία είναι  καταγεγραμμένα με χειρόγραφη και ηλεκτρονική μορφή και με λεπτομερή περιγραφή και τεκμηρίωση, όπου αυτό ήταν εφικτό.
    Θρανία, από το 1892 έως και σήμερα, μαυροπίνακες, έδρες, σκεύη συσσιτίου, είδη γραφικής ύλης, όπως πένες, κοντύλια, πλάκες, μελανοδοχεία, σφραγίδες, ποδιές μαθητών, έλεγχοι, απολυτήρια, χειροτεχνίες μαθητών, φωτογραφίες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας καθώς και το κουδούνι που καλούσε για μάθημα ή γλυκά ενημέρωνε για το διάλειμμα φιλοξενούνται στο Μουσείο.
   «Εδώ σμίγει το παλιό με το καινούριο, το ξεπερασμένο με το σύγχρονο. Όπου και να κοιτάξεις κάτι θα προσέξεις που θα σου φέρει στη μνήμη παλιές θύμησες, νοσταλγικές στιγμές αλλοτινών εποχών. Άψυχα υλικά που όμως με αυτά ζυμώθηκαν δάσκαλοι και μαθητές δεκάδες χρόνια πριν στο ζυμωτήρι της Παιδείας», είπε ο Λουκάς Αμπελιώτης φανερά συγκινημένος, παραδίδοντας ένα έργο ζωής, της δικής του και όλων όσων συνεργάστηκαν γι’ αυτό, στη χιακή κοινωνία αλλά και γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
   Αρωγός στην προσπάθειά του η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, η πρωτοβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ο δωρητής Στέφανος Καλογεράκης που βοήθησε στην ανακαίνιση του χώρου. Σημαντική ήταν εξάλλου η βοήθεια των μαθητών όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετώπισαν με μεγάλο ενδιαφέρον την αρχική πρόταση, ενθουσιάστηκαν κυρίως από τον τρόπο εργασίας, έψαξαν τους χώρους του σχολείου και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με ηλικιωμένους.
   Στη δημιουργία του μουσείου αυτού ρόλο έπαιξε και η… ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Συγκεκριμένα ένα άρθρο όπως είπε ο κ. Αμπελιώτης στο 4ο τεύχους του περιοδικού «Το Σχολείο και το Σπίτι», το 1994, όπου συνάδελφός του ο Σπύρος Γιάννος έκανε μια τολμηρή και εντυπωσιακή όπως τη χαρακτήρισε πρόταση «Για ένα μουσείο της Ελληνικής εκπαίδευσης» και σχετικό άρθρο της «Ε» τον έκαναν να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο του και σήμερα 15 χρόνια μετά να βλέπει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα!
  
   Θοδωρής Πυλιώτης