Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τρώγοντας βοδινό αφανίζετε τον Αμαζόνιο! , του Τάσου Σαραντή

Τρώγοντας βοδινό αφανίζετε τον Αμαζόνιο! , του Τάσου Σαραντή

9


 Οι καταναλωτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης συμβάλλουν ακούσια στην καταστροφή του τροπικού δάσους στον Αμαζόνια μέσα από την αγορά βραζιλιάνικων προϊόντων βοείου κρέατος, που συνδέονται με την παράνομη αποψίλωση δασικών εκτάσεων, ανακοίνωσε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Γκρινπίς.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Σφαγιάζοντας τον Αμαζόνιο» η οργάνωση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία είχε υποσχεθεί πως θα μειώσει σε μία δεκαετία στο μισό τις αποψιλώσεις, ως συνένοχη στην καταστροφή λόγω των πενιχρών επιχορηγήσεών της προς τον τομέα της κτηνοτροφίας.


Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από δορυφόρους, που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα που εξάγονται από τους μεγαλοκτηνοτρόφους, από το βόειο κρέας, έως τα δέρματα για τα ιταλικά παπούτσια, ή τα περισσεύματα που καταλήγουν στις αμερικάνικες σκυλοτροφές και τα βρετανικά έτοιμα γεύματα, προέρχονται από επιχειρήσεις που αποψιλώνουν παράνομα δασικές εκτάσεις.


Οι μεγάλες εταιρείες συσκευασίας, όπως η JBS, Marfrig, Bertin στέλνουν επίσης στις επιχειρήσεις αυτές όλο και περισσότερο κρέας και δέρματα για κατεργασία πριν την εξαγωγή τους. Στην έκθεση τονίζεται επίσης πως μία αλυσίδα από μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Adidas, Nike, BMW, Honda, Gucci, Tesco, Wal-Mart χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά που προέρχονται από τον Αμαζόνιο.


Όπως υπογραμμίζεται σε αυτήν την έκθεση, συχνά οι εταιρείες αγνοούν την «αμαρτωλή» αυτή σύνδεση με τον Αμαζόνιο γιατί αγοράζουν «τυφλά» από τη Βραζιλία και δεν μπορούνε να εντοπίσουν τη σχέση με την καταστροφή των «δασών της βροχής», η οποία όμως, όπως υποστηρίζει η οργάνωση, είναι υπαρκτή. «Όλα συνδέονται με τον Αμαζόνιο», τονίζει το στέλεχός της, Αντρέ Μουτζάτι.


Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, ενώ εκπρόσωπος της ομοσπονδίας εξαγωγέων κρέατος ABIEC αρνήθηκε τη βασιμότητα των στοιχείων, τονίζοντας πως λιγοστό είναι το κρέας που εξάγεται από τον Αμαζόνιο, διότι αυτές οι περιοχές είναι μακριά από τα λιμάνια. Επίσης, οι συσκευαστές αρνούνται πως χρησιμοποιούν κρέας από τέτοιες φάρμες, με τη Bertin να ανακοινώνει πως θα σταματήσει κάθε συνεργασία με αυτές, εάν αποδειχθεί η ορθότητα των ισχυρισμών αυτών.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας το μερίδιο της χώρας στη παγκόσμια αγορά βόειου κρέατος θα διπλασιαστεί μέχρι το 2018. Όμως, το ίδιο έτος η κυβέρνηση το προέδρου Λούλα έχει δεσμευτεί ότι θα έχει περικόψει την αποδάσωση κατά 72%. Η επέκταση του τομέα των βοοειδών απειλεί να υπονομεύσει την εκπλήρωση της κυβερνητικής δέσμευσης.


Από την άλλη, η Βραζιλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής του κλίματος στον κόσμο, με την πλειοψηφία των εκπομπών της να προέρχονται από την αποψίλωση και το κάψιμο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.


Του Τάσου Σαραντή,  Εφημερίδα «Ημερησία»  2/6/2009