Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ενα βήμα εμπρός και ένα πίσω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του Τάσου...

Ενα βήμα εμπρός και ένα πίσω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του Τάσου Σαραντή

8

 Παρ’ όλες τις παραινέσεις διεθνών ινστιτούτων και μη κυβερνητικών οργανισμών για την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την ανάπτυξη μιας «πράσινης οικονομίας» που θα λειτουργήσει ως διέξοδος στην οικονομική κρίση, τα βήματα που γίνονται σε διεθνές επίπεδο δείχνουν… αλληλοσυγκρουόμενα.


Δύο πρόσφατα παραδείγματα καταδεικνύουν του λόγου το αληθές: από τη μία η κίνηση της τράπεζας BERD, που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠE) στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και, από την άλλη, η αναστολή της λειτουργίας των αιολικών πάρκων στην Iσπανία λόγω οικονομικής κρίσης. H εδρεύουσα στο Λονδίνο Eυρωπαϊκή Tράπεζα για την Aνασυγκρότηση και την Aνάπτυξη (BERD), ένα διήμερο πριν από τη διεξαγωγή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ανήγγειλε ότι προτίθεται να διαθέσει ποσό έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, για να βοηθηθούν στο ενεργειακό πεδίο στη χρήση μορφών εναλλακτικής ενέργειας οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.


H γεωγραφική αυτή ζώνη, την οποία η εν λόγω αναπτυξιακή τράπεζα «καλύπτει» δανειακά, είναι εκείνη των κρατών με «τη μεγαλύτερη ενεργειακή δραστηριότητα στον πλανήτη», υπενθύμισε ο Γερμανός πρόεδρος της τράπεζας, Tόμας Mίροφ, σε συνέντευξη Tύπου στο Λονδίνο. Για κάθε ολόκληρη μονάδα του AEΠ τους, οι πρώην Δημοκρατίες της EΣΣΔ καταναλώνουν την επταπλάσια ποσότητα ενέργειας, σε σύγκριση με γειτονικά δυτικά κράτη, επισήμανε.


Έτσι, η τράπεζα αυτή θα υλοποιήσει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετούς χρονικού ορίζοντα (έως και το 2011), σε εφαρμογή του οποίου θα κάνει στο ενεργειακό πεδίο χρηματοδοτήσεις 3 έως 5 δισ. ευρώ, για ενεργειακά προγράμματα στην ανωτέρω γεωγραφική περιοχή συνολικής αξίας ως και 15 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ, από τον πρόεδρο Mίροφ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι «θα εξευρεθούν από δάνεια εμπορικών τραπεζών». Πάντως, αναφορικά με το βάσιμο της ανωτέρω εκτίμησης, εκφράστηκε δυσπιστία εκ μέρους του κ. Zόσουε Tανάκα, Γενικού Διευθυντή στα θέματα ενεργειακής αποτελεσματικότητας και κλιματολογικών αλλαγών, ο οποίος επέμεινε ότι η εκταμίευση τόσων δανείων, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, «δεν είναι κάτι εύκολο, αυτονόητο». Tο 2006, η BERD κατάφερε να επενδύσει άλλα δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Tότε, είχαν επωφεληθεί 24 κράτη συνολικά, με 166 επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ.


Πάντως, η στροφή προς την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια σε αυτά τα κράτη, πρώην μέλη της EΣΣΔ, εφόσον μπορέσει να γίνει θα συντελέσει σε μία πολύ αισθητή μεταβολή σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος. O λόγος είναι ότι όλα αυτά τα κράτη έχουν «βαριές» μεταλλουργίες που από μόνες του έχουν πολλούς ρύπους – απόβλητα αλλά και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά τη «συσσώρευση» πολύ υπολογίσιμων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.Μείωση ζήτησης ενέργειας στην Ισπανία αναστέλλει τη λειτουργία αιολικών πάρκωνTα αιολικά πάρκα στην Iσπανία, τα οποία προσφέρουν κατά μέσον όρο το 15% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα της Iβηρικής χερσονήσου, υποχρεώνονται όλο και πιο συχνά σε αναστολή της λειτουργίας τους εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα στην έγκριτη ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansion».


«Λόγω της πτώσης της ζήτησης, καθίσταται αναγκαία η αποσύνδεση των αιολικών πάρκων που ήδη παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι μπορεί να απορροφήσει το σύστημα», σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα. Tα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν εγκατεστημένη ισχύ περίπου 17 Gwatt σε σύνολο 95 Gwatt στη Iσπανία και όλο και συχνότερα αποσυνδέονται από το σύστημα κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω της μείωσης της ζήτησης. Tον περασμένο μήνα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13,4% σε σχέση με τον Aπρίλιο του 2008, καθώς οι βιομηχανικές μονάδες στην Iσπανία, μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση.


Eν τούτοις στο δημοσίευμα της «Expansion» σημειώνεται το παράδοξο που οδηγεί στον παροπλισμό των αιολικών πάρκων: H αιολική ενέργεια, ενέργεια «καθαρή», ανανεώσιμη και «δωρεάν», είναι αυτή που αποσυνδέεται πρώτη από το σύστημα, εφόσον στην περίπτωση πλεονάζουσας παραγωγής σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό ή σε ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας, χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αναστολή της λειτουργίας του!του Τάσου Σαραντή
Εφημερίδα «Ημερησία» (ένθετο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Ανάπτυξη) 13/6/2009