Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: «Απαραίτητα μέτρα για τη μετανάστευση»

Ελπίδα Τσουρή: «Απαραίτητα μέτρα για τη μετανάστευση»

13

 
Το φαινόμενο οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου των θαλασσίων συνόρων


Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι λαθρομετανάστης στην «μεταναστευτική πολιτική» της Κυβέρνησης. Ασκεί ή,  ακριβέστερα, δεν ασκεί τις αρμοδιότητές του, «λάθρα», και «λάθρα» κρύβεται, απέχοντας, συστηματικά, τόσο από τις σχετικές με το θέμα κυβερνητικές συσκέψεις,  όσο και από το Δημόσιο διάλογο. Βεβαίως, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, υπάρχει ο φυσικός και ηθικός αυτουργός, το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο.


Ουδείς αμφιβάλει ότι το φαινόμενο οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου των θαλασσίων συνόρων. Ουδείς, επίσης, αμφισβητεί το γεγονός ότι, μετά το 2004, τα περιστατικά λαθρομετανάστευσης και δουλεμπορίου έχουν πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο.


Ενδεικτικά αναφέρω:


– Από τα επτά αεροπλάνα του Λιμενικού Σώματος, κανένα δε λειτουργεί. Από τα έξι ελικόπτερα, τα πέντε δεν πετάνε
– Από τα τέσσερα πλοία ανοικτής θάλασσας το ένα βρίσκεται σε μόνιμη ακινησία και τα τρία λειτουργούν περιστασιακά, λόγω βλάβης. Καμία προμήθεια νέων πλωτών μέσων.
– Μάχιμες υπηρεσίες, όπως αυτές των ακριτικών νησιών, δραματικά υποστελεχωμένες (στελέχωση 40% – έλλειμμα 4000 οργανικών θέσεων)
– Σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων διεθνούς Κώδικα ISPS (International Ship and Port Facility Security), ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2004.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το Δεκέμβριο του 2002, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ενέκρινε τροποποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS), ενέταξε στη σύμβαση ειδικό κεφάλαιο σχετικά με «Ειδικά Μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα» και κατάρτισε τον Κώδικα. Πέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε, ακόμα, στο στάδιο σύνταξης των προδιαγραφών, για το διαγωνισμό, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και παροχής υπηρεσιών, για τους 12 Οργανισμούς Λιμένος, μεταξύ των οποίων και αυτόν της Πάτρας, κύριας πύλης εισόδου στην ΕΕ.


Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:


Αφύλακτα νησιά, απελπισμένοι κάτοικοι, απουσία στοιχειωδών κανόνων δημόσιας ασφαλείας και υγιεινής.


Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να περιμένει την άνοδο των ποσοστών του ΛΑΟΣ, έχει επισημάνει, πολλές φορές, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ οφείλει να ασκήσει τα καθήκοντά της και έχει προτείνει:


– Ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό
– Θωράκιση των Ελληνικών λιμανιών, με εφαρμογή του Κώδικα ISPS
– Ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας του Υπουργείου, με τις αντίστοιχες αρχές των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού.


Οι κυβερνητικές «επικλήσεις», για τη συνδρομή της ΕΕ, προορίζονταν, όπως φαίνεται, για εγχώρια κατανάλωση. «Η Ελλάδα ουδέποτε έθεσε το θέμα δημιουργίας ακτοφυλακής υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., η οποία θα περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα των χωρών του Νότου», δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Επίτροπος Ζακ Μπαρό, ενώ στην πρόσφατη και μοναδική επιστολή του Πρωθυπουργού στον προεδρεύοντα της ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση, στις τελευταίες 2 γραμμές γίνεται μία πρώτη αναφορά για το θέμα.


Μηδέν εις το πηλίκον στο εσωτερικό, μηδέν εις το πηλίκον και στο εξωτερικό…. Τι θα έκανε, σε αυτήν την περίπτωση, μια πολιτική ηγεσία που σέβεται τον εαυτό της;


 


Ελπίδα Τσουρή
Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
για θέματα Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Διαφήμιση