ΠΟΕΣΥ: 4ο διεθνές συνέδριο με θέμα: “Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ”

  8

  Φέτος για πρώτη φορά η ΠΟΕΣΥ κλήθηκε να συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή  της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης , για την Οργάνωση του 4ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα:  «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ – Από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις διαδικτυακές κοινότητες» που  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα  στις  22  και 23 Ιουνίου.
  Με αφετηρία την πάγια πεποίθησή μας, σημειώνει η ΠΟΕΣΥ, ότι η ψηφιακή εποχή όχι απλώς επηρεάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε αλλά απαιτεί και την επιμόρφωσή μας  σε ειδικευμένα ζητήματα, προτείναμε μαζί με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, την πραγματοποίηση ενός πρωτοποριακού σεμιναρίου, για επαγγελματίες των ΜΜΕ.
  Η πρόταση έγινε αποδεκτή και μάλιστα για την υλοποίησή της  προσφέρθηκαν να συμβάλλουν, εθελοντικά, ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μέλη των συλλόγων αναπήρων και εξειδικευμένοι ερευνητές των Νέων Τεχνολογιών.
  Ήδη οι ομάδες έχουν αρχίσει και καταρτίζουν το υλικό θεωρητικής εκπαίδευσης που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες, δέκα ημέρες πριν την πραγματοποίηση του εργαστηρίου, όπου θα γίνει πρακτική εφαρμογή.
  Με το κείμενο που σας επισυνάπτουμε θα αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του περιεχομένου του Workshop.
  Κατόπιν τούτου θεωρούμε χρήσιμο να ενημερώστε τα μέλη σας για τη δυνατότητα που έχουν να συμμετάσχουν καθώς και να τους κοινοποιήσετε την φόρμα συμμετοχής.
  Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για βιωματικό εργαστήρι όπου οι συμμετέχοντες θα χωριστούν και θα εργαστούν σε 6 ομάδες εργασίας.
  Κατά συνέπεια ο αριθμός της κάθε ομάδας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα άτομα καθώς  η σχέση θα είναι διαδραστική και όχι αυτή του παθητικού ακροατή.
  Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των συμμετοχών ορίστηκε η 14η Ιουνίου  ώστε να δοθεί χρόνος στους διδάσκοντες να προσαρμόσουν το υλικό τους ανάλογα και με την ιδιότητα και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
  Εφόσον κλείσει ο αριθμός των συμμετεχόντων εάν υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα μπορέσουν να παραστούν ως παρατηρητές.
  Θέλω να επισημάνω ότι είναι μια πρωτοποριακή και πιλοτική  μορφή βιωματικού σεμιναρίου, στο συγκεκριμένο αντικείμενο,  με στόχο να αποτελέσει μοντέλο.
  Ο σχεδιασμός του περιεχομένου και ο τρόπος συγκρότησης των ομάδων καθώς και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων έχει προκύψει από την πολύχρονη μελέτη μου σε θέματα νέων τεχνολογιών και ανάγκες της αγοράς, εν όψη της ψηφιακής εποχής.
  Με αυτά τα δεδομένα οι συνάδελφοι θα αποκτήσουν μια καταρχήν εικόνα των νέων δυνατοτήτων  και πρακτικών εφαρμογών.
  Επισυνάπτεται το περιεχόμενο του σεμιναρίου και η φόρμα συμμετοχής.
   
  Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.
      
  Με εκτίμηση
  Για το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ    Νατάσα Μποζίνη
  6936165687


  Φόρμα Συμμετοχής για το Σεμινάριο για επαγγελματίες των ΜΜΕ που πραγματοποιείται  στο πλαίσιο του 4ο Διεθνούς Συνεδρίου «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ – από τα παραδοσιακά Μέσα στις διαδικτυακές κοινότητες», 22 – 23 Ιουνίου 2009


  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου από 12.00 έως 16.00μμ, η εγγραφή των συμμετεχόντων θα ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου


  Προσφώνηση:Όνομα:Επώνυμο:Ιδιότητα:Φορέας:Χώρα:Πόλη:


  Διεύθυνση:Τ.Κ.:Τηλέφωνο:e-mail:


  Η αποστολή της φόρμας προς:   stamatakis@minpress.gr Τηλέφωνο επικοινωνίας: (210) 9098544


         ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


  Κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι η αναζήτηση ιδανικής  φόρμουλας  συνεργασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ και συμβούλους ειδικής αγωγής   ΑμεΑ,  για τη δημιουργία ενός κώδικα επικοινωνίας που θα επιτρέψει, με τη χρήση και των Νέων Τεχνολογιών, την ΄΄καταγραφή΄΄ ειδήσεων και τη δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτεί ο χώρος των ΑμεΑ.
  Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους θα χωρισθούν σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας με συντονιστές και συμβούλους: ειδικούς εκπαιδευτές από τον χώρο της αναπηρίας, ανθρώπους των ΜΜΕ, ανθρώπους του αναπηρικού κινήματος και πανεπιστημιακούς δασκάλους. Στις ομάδες εργασίας, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν ένα Web δίκτυο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που θα διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα ομιλούσα και προσβάσιμη από το σύνολο του πληθυσμού.
  Μέσω αυτής της σελίδας ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί: α) να επιλέξει ανάγνωση  ειδήσεων και παρακολούθηση κοινωνικών μηνυμάτων, β) να συνδεθεί με έναν τηλεοπτικό σταθμό όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει μια τηλεοπτική εκπομπή, δελτία στην νοηματική, ειδικά και γενικά ρεπορτάζ ειδήσεων, γ) να επιλέξει ταινίες μικρού μήκους με ακουστική αφήγηση, ή ακόμη και κάποιο σήριαλ μυθοπλασίας σε εξέλιξη.
  Στο τέλος του σεμιναρίου οι ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο σύνολο των συμμετεχόντων.
  Πιστεύουμε ότι, η ειδική μορφή του βιωματικού εργαστηρίου μέσα από τις αλληλεπιδράσεις και την ανταλλαγή ιδεών σε ομάδες εργασίας, μπορεί να επιτρέψει ανθρώπους με  διαφορετικές γνώσεις και από διαφορετικά περιβάλλοντα να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο “προίόν” ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της ψηφιακής εποχής προσβάσιμο στο σύνολο των ανθρώπων.


              ΥΛΙΚΟ
  Στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα σταλεί ειδικό υλικό για την e-learning θεωρητική τους κατάρτιση και προετοιμασία
  Ανάμεσα στο υλικό θα περιλαμβάνονται:.
  • Λίστα των ειδικών συμβούλων και τις γενικές τους οδηγίες


  • Μελέτες –εργαλεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων


  • Οδηγούς  για τα συχνότερα δημοσιογραφικά λάθη στον τρόπο που γράφονται οι ειδήσεις σχετικά με την αναπηρία και τη  ψυχική υγεία.


  • Πρακτικές συμβουλές για την επικοινωνία με ΑμεΑ χωρίς να προκαλείται αμηχανία ή δισταγμός.


  • Πληροφορίες  και παραδείγματα για τις νέες “πλατφόρμες” κατασκευής  Web δικτύων, προσπελάσιμων από το σύνολο του πληθυσμού και συμβουλές για δημοσιογράφους που διατηρούν ή τροφοδοτούν με υλικό, τα Portals κλπ.


  • Οδηγίες για τη συνεργασία στα δελτία ειδήσεων με τους διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας.


  • Οδηγίες για τη δομή ενός οπτικοακουστικού έργου που δημιουργείται, με στόχο να ενσωματωθεί σε αυτό και ακουστική αφήγηση.


  • Οδηγίες για το πώς δημιουργείται το  ίδιο το κείμενο της ακουστικής αφήγησης


  • Θα σταλούν επίσης, οι ασκήσεις που θα δοθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ώστε να έχουν οι συμμετέχοντες ήδη μια εικόνα, για το τι θα κληθούν να δημιουργήσουν στην ομάδα εργασίας της επιλογής τους για να το παρουσιάσουν  στο τέλος του σεμιναρίου, στο σύνολο των συμμετεχόντων και παρατηρητών.                            Η οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου
  Νατάσα Μποζίνη Δημοσιογράφος-Concept Maker  Μέλος Δ.Σ ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια  Ομοσπονδία  Ενώσεων Συντακτών)
  Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό δομής, περιεχομένου και υλικού του σεμιναρίου
  Αθηνά Χατζούλη Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικoύ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Υπεύθυνη για την οργάνωση του σεμιναρίου
  Αντώνης Σκορδίλης Δημοσιογράφος, Συντάκτης « Δημοσιογραφικού Οδηγού για θέματα αναπηρίας και ΜΜΕ»
  Υπέυθυνος για τη συγκρότηση των ειδικών συμβούλων στις ομάδες  του σεμιναρίου
  Αντρέας Σταματάκης Σύμβουλος Επικοινωνίας Α’ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης
  Υπεύθυνος για την συγκέντρωση των συμμετοχών και τη διακίνηση της  e-Learning    κατάρτισης.