Αρχική Νέα Τοπικά Νομάρχης Χίου: Ζητά εγγυήσεις για φράγμα Κόρης Γεφύρι

Νομάρχης Χίου: Ζητά εγγυήσεις για φράγμα Κόρης Γεφύρι

37

 

«Μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου» του φράγματος Κόρης Γεφύρι ζητά με νέα επιστολή του (την πολλοστή όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος) ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη.
     Επιρρίπτοντας ευθύνες στους πρώην υπουργούς Αγρ. Ανάπτυξης κ.κ. Μπασιάκο και Κοντό που είχαν την πολιτική ευθύνη για την αντικατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Χίου από Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου και η ανάθεση της επίβλεψης στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λαμπρινούδης σημειώνει ότι «δυστυχώς οι έως σήμερα εξελίξεις έδειξαν την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου να επιβλέψουν αποτελεσματικά το έργο και να εγγυηθούν την ολοκλήρωσή του»

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:


   

  Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο θέμα του μεγάλου υδρευτικού – αρδευτικού έργου για το Νομό μας, της Κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι. Θεωρώ ότι το σύνολο των εξελίξεων που αφορούν στην ολοκλήρωση του έργου συνδιαμορφώνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την έκβαση ενός έργου ζωτικής σημασίας για το Νομό μας, ενός έργου που έχει απορροφήσει έως σήμερα πιστώσεις συνολικού ύψους 23.572.637,2 €, χωρίς ούτε καν να πλησιάσει στην ολοκλήρωση του.
Υπενθυμίζω ότι με πολιτική ευθύνη των προκατόχων σας κ.κ. Μπασιάκου και Κοντού είχε αντικατασταθεί η Ν.Α. Χίου από Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου και την επίβλεψη ανέλαβαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δυστυχώς οι έως σήμερα εξελίξεις έδειξαν την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου να επιβλέψουν αποτελεσματικά το έργο και να εγγυηθούν την ολοκλήρωσή του. Συγκεκριμένα οι εργασίες στο κυρίως Φράγμα έχουν διακοπεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, η δημοπράτηση των απαιτούμενων συνοδών έργων προσκρούει σε επαναλαμβανόμενους διαγωνισμούς – αποτέλεσμα των αρχικών άστοχων χειρισμών από την πλευρά του Υπουργείου- καθώς και στη δικαστική πλέον εμπλοκή μετά από προσφυγή του αναδόχου του έργου στο Σ.τ.Ε. Απέναντι σ’ αυτά τα αρνητικά φαινόμενα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε μια επίσημη δέσμευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου (η αρχική προθεσμία του Ιουλίου 2008, έχει προ πολλού παραβιαστεί με αλλεπάλληλες παρατάσεις).
Εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία της κοινής γνώμης της Χίου, ζητούμε μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Επισημαίνω βέβαια ότι με την εγκατάλειψη του εργοταξίου από τον ανάδοχο και τους ρυθμούς που υπάρχουν στην εκτέλεση των εργασιών είναι απολύτως αδύνατη η ολοκλήρωσή του έως 31/12/2009. Το ερώτημα είναι: τι θα γίνει με το έργο, θα παραμείνει ημιτελές; Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τοπική κοινωνία της Χίου απαιτεί άμεσες απαντήσεις!
Σας ζητούμε, επιτέλους, να επιδείξει το Υπουργείο το απαιτούμενο ενδιαφέρον προκειμένου ένα έργο ουσιαστικής βαρύτητας για τη Χίο, ένα έργο το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει απαράδεκτα, να μπει στο δρόμο της ολοκλήρωσης.