Αρχική Απόψεις Aρθρα Ηλίας Κλεισσάς: Στήριξη πρότασης για ίδρυση Μουσείου Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια

Ηλίας Κλεισσάς: Στήριξη πρότασης για ίδρυση Μουσείου Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια

9

 Η ίδρυση Μουσείου Μαστίχας είναι ένα από τα έργα πολιτισμού, που αποτελούν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Χίου συνολικά και βρίσκει όλους τους τοπικούς φορείς και παράγοντες ομόφωνα σύμφωνους στο να αποτελέσει αιχμή της προσπάθειας για την τοπική μας ανάπτυξη.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εκπονηθεί όλες οι σχετικές μελέτες και έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις σε οικόπεδο, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μαστιχοχωρίων, η Κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευθεί για την υλοποίηση του έργου με κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένους πόρους.
Κύριοι,
Η μαστίχα είναι το δώρο του Θεού στον τόπο μας. Χρέος μας είναι να παλέψουμε για να διασώσουμε το πολύτιμο «δάκρυ» του μαστιχόδετρου, μοναδική παγκοσμίως κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και την πολιτιστική μας ταυτότητα μέσα στο χρόνο.  Για τους λόγους αυτούς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ίδρυση του Μουσείου Μαστίχας θα αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο έλξης για την περιοχή τονώνοντας το τουριστικό ρεύμα, οφείλουμε να σταθούμε όλοι μας αρωγοί στην προσπάθεια της Ένωσης Ματιχοπαραγωγών Χίου για την εύρεση κονδυλίων χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού πολιτιστικού έργου.   
Έτσι και δεδομένου ότι κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια κοινοτικών πόρων ( ΕΣΠΑ ) και παράλληλα δεν προβλέπονται άλλα από εθνικούς πόρους μέσω π.χ. του Υπουργείου Πολιτισμού, προτείνω να τεθεί και να συζητηθεί  το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαστιχοχωρίων ή ακόμη καλύτερα να ορισθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο μόνο γι’ αυτό το θέμα, όπου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς μπορεί ο Δήμος Μαστιχοχωρίων και ενεργώντας συντονισμένα με την Ε.Μ.Χ να παρέμβει και να βοηθήσει στην διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων.
Θεωρώντας δεδομένο ότι η ίδρυση του Μουσείου αποτελεί σημαντικό θέμα για κάθε κάτοικο και δημότη των Μαστιχοχωρίων, όπως είμαι κι εγώ, αναμένω από το Δήμο, στον οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αυτό  το τόσο σημαντικό έργο, να είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή.


Ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου
ΗΛΙΑΣ Κ. ΚΛΕΙΣΣΑΣ