Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΚΚΕ: Οι θέσεις μας για τους μετανάστες

ΚΚΕ: Οι θέσεις μας για τους μετανάστες

51

 ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας με τα νέα κυβερνητικά μέτρα της ΝΔ εναντίον των μεταναστών, με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων του δικομματισμού είτε εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ είτε από το ρατσιστικό-φασιστικό ΛΑΟΣ είτε από το ευρωλάγνο κόμμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. 
Πρόκειται για:
1. Μαζικές συλλήψεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά μέσω εκτεταμένων επιχειρήσεων – “σκούπα” και 12μηνη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην ΕΕ έχει αποφασισθεί το 18μηνο, ενώ στη χώρα μας έως τώρα ισχύει το 3μηνο. Προοπτική, η απέλαση στις χώρες απ’ όπου προέρχονται ή στις χώρες – πέρασμα.
2. Προσφυγή στην υποκριτική αλληλεγγύη της ΕΕ για τη σύναψη νέων συμφωνιών επανεισδοχής και την ενεργοποίηση της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία.
3. Φύλαξη των συνόρων από τη FRONTEX.
4. Επεξεργασία ενός πιο αντιδραστικού πλαισίου για τους πρόσφυγες.
Καταδικάζουμε τη μεθοδευμένη προσπάθεια να ενοχοποιηθούν κατά κύριο λόγο οι μετανάστες για την αυξανόμενη ανεργία, για την κοινωνική εγκληματικότητα. Ταυτίζουν το μετανάστη με τον κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όπως λέγεται. Η ανοικτή ή συγκαλυμμένη ρατσιστική φιλολογία και παραφιλολογία που περνάει από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης οδηγεί τελικά στο κυνήγι κεφαλών, σε υπονόμευση της προσπάθειας κοινής δράσης και αγώνα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εθνικότητας, θρησκεύματος, και βεβαίως ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων και γενικότερα συνθηκών και τομέα δουλειάς.

Μετανάστες εργάτες, μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους, παρακολουθούν τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ
Η κυβέρνηση προεκλογικά άφησε συνειδητά ελεύθερο το έδαφος στη δηλητηριώδη, ύπουλη, ρατσιστική προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ. (ανεξάρτητα των τάχα χαμηλών τόνων που χρησιμοποιεί), ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος. Μετεκλογικά αξιοποιεί την προπαγανδιστική συναυλία του ΠΑΣΟΚ περί “μηδενικής ανοχής”. Σύμμαχος στην αντιμεταναστευτική πολιτική αναδεικνύονται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης που, άλλα με κακότεχνο και άλλα με περίτεχνο και καμουφλαρισμένο τρόπο, υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε ένα είδος πλύσης εγκεφάλου, ώστε τα μέτρα κατά των μεταναστών να συναντήσουν την ανοχή έως την ενεργητική υποστήριξη των εργαζομένων, ώστε να χάσουν από τα μάτια τους τη βασική αιτία της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης ως κύριου παράγοντα για την έξαρση της ανεργίας, την ανασφάλεια και τη φτώχεια.
Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν και ακολουθούν διπρόσωπη τακτική, ανάλογα με τη συγκυρία απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα. Από τη μια μεριά, προσέλκυσαν με διάφορους τρόπους μετανάστες, για να καλυφθούν ελλείψεις εγχώριων εργατικών χεριών στην ύπαιθρο, αλλά κυρίως, γιατί μέσω των αλλοδαπών έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά την τιμή της εργατικής δύναμης. Από την άλλη, ανάλογα με την πρόοδο της ανεργίας ή για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, σε διάφορες χώρες βάζουν εμπόδια στην υποδοχή μεταναστών, τους αφήνουν στο έλεος των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων του εγκλήματος και της διαφθοράς.
Κατευθυντήρια θέση του ΚΚΕ είναι ότι η εργατική τάξη της χώρας μας, συνολικά οι εργαζόμενοι που υποφέρουν, έχουν τον ίδιο κοινό αντίπαλο με τους εργάτες και εργάτριες, τους άλλους εργαζόμενους που μην μπορώντας να ζήσουν στη χώρα τους αναγκάστηκαν στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης αλλού, ένα φαινόμενο που είναι συνυφασμένο με τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανήκουν σε εκείνες τις κυβερνήσεις που συνέβαλαν στην έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος στη 10ετία του ’90.
Οι προτάσεις του ΚΚΕ
1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι φυλακίσεις γιατί δεν έχουν χαρτιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.
2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και προστίμων. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική οδηγία.
3. Άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές οδηγίες.
4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Οχι στο φακέλωμα της Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που προβλέπει το φακέλωμα των μεταναστών και την απαγόρευση εισόδου τους στην ΕΕ με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στη χώρα μας.
5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.
6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι στη φυλάκισή τους και την επαναπροώθηση.
7. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνο εφόσον το επιθυμούν.
8. Οχι στα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και φρούρησής τους από την FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.