Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παράθυρο στα κλωνοποιημένα τρόφιμα, του Τάσου Σαραντή

Παράθυρο στα κλωνοποιημένα τρόφιμα, του Τάσου Σαραντή

6

 Την πρόθεσή τους να επιτρέψουν την πώληση προϊόντων κλωνοποιημένων ζώων στην Ευρώπη εξέφρασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, παρά τις επιστημονικές επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις των οικολόγων .


Οι Υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν στην καθιέρωση ενός πακέτου νέων κανονισμών για τα κλωνοποιημένα προϊόντα, που περιλήφθηκαν στην κατηγορία των «νέων τροφίμων». Τα κράτη της Ε.Ε. θέλουν «νέα τρόφιμα που θα εγκρίνονται μόνο εάν δεν παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο για τους καταναλωτές, δεν τους παραπλανούν και δεν είναι θρεπτικά ασύμφορα για αυτούς» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί γεωργίας.


Στο σχέδιο της συμφωνίας προβλέπεται  μια αυστηρή και ενιαία διαδικασία για τα κλωνοποιημένα ζωικά προϊόντα σε όλη την Ε.Ε., με μια ολοκληρωμένη έγκριση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η αξιολόγηση του όποιου κινδύνου από την Ευρωπαϊκή αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα γίνουν πιο αυστηροί οι  υπάρχοντες κανόνες, δεδομένου ότι η εμπορευματοποίηση των κλωνοποιημένων ζωικών προϊόντων δεν αστυνομεύεται επαρκώς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Οι σχετικές διατάξεις θα επεκταθούν  και στους απογόνους της πρώτης γενιάς των κλωνοποιημένων ζώων, οι οποίοι δεν υπόκεινται αυτήν την περίοδο σε πρόσθετους κανονισμούς.


Η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των οικολόγων και, βέβαια, εντείνει τους φόβους των καταναλωτών για τα «τρόφιμα Φρανκενστάιν». Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής τους, εξαιτίας 
των πιθανών κινδύνων για τους ανθρώπους που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους, αλλά και για τη μειωμένη γενετική ποικιλομορφία των ζώων.


Διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την Ηθική στην Επιστήμη και τις Νέες Τεχνολογίες, έχουν αναφέρει προβλήματα όπως ο υψηλότερος δείκτης θνησιμότητας των κλωνοποιημένων ζώων, ενώ έχουν υπογραμμίσει  ότι η κλωνοποίηση θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την ποικιλομορφία των γονιδίων και να αυξήσει τον κίνδυνο εξολόθρευσης ολόκληρων κοπαδιών από μια ασθένεια.


Η ίδια EFSA έχει προειδοποιήσει για «αβεβαιότητες στην αποτίμηση των κίνδυνων από τα κλωνοποιημένα ζωικά προϊόντα, εξαιτίας του μικρού αριθμού μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το ζήτημα».


του Τάσου Σαραντή
Εφημερίδα «Ημερησία» (ένθετο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Ανάπτυξη)   24/6/2009