Αρχική Νέα Τοπικά Συνοικίες και Λιμενικό Ταμείο στη επικαιρότητα από την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

Συνοικίες και Λιμενικό Ταμείο στη επικαιρότητα από την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

8

    Η δραστηριοποίηση του συνδυασμού της «Ανθρώπινης Πόλης» στις γειτονιές έφερε μια ολοκληρωμένη εισήγηση με επισημάνσεις και προτάσεις από τον Αντώνη Λυπαρή για την περιοχή του Κοφινά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου Δήμου Χίου (25/6).
   Παράλληλα όμως ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Χίου έφερε προς συζήτηση το θέμα του Λιμενικού Ταμείου. Ειδικά για το θέμα αυτό, ενώ τα σενάρια κύρια στο αθηναϊκό τύπο (που τα έχουμε παρουσιάσει) κάνουν λόγο για δημιουργία περιφερειακών Α.Ε. που θα συμπεριλαμβάνει πολλά λιμενικά ταμεία (για παράδειγμα Β. Αιγαίου σε ότι αφορά τη Χίο) εντούτοις δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση.
   Τελικά μετά από αρκετή συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην ΚΕΔΚΕ ότι τα λιμενικά ταμεία πρέπει να περάσουν στα χέρια των ΟΤΑ Α’ βαθμού κάθε νομού.
   Είχαν προηγηθεί εκτός των αιρετών του Δήμου Χίου, οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΤΕΔΚ Γιάννη Μαλαφή ο οποίος επισήμανε ότι βρίσκεται το όλο θέμα σε επίπεδο διαβούλευσης μεταξύ υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας και ΚΕΔΚΕ. Μάλιστα στο συνδικαλιστικό όργανο των ΟΤΑ θέτει θέματα χρηματοδότησης των λιμανιών και ότι οι χερσαίοι χώροι θα περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση
   Ο πρόεδρος του ΛΤ Σταμάτης Κάρμαντζης σημείωσε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας, ότι ο ίδιος προ 3ετίας είχε εισηγηθεί τη μετατροπή τους σε Α.Ε. ενώ σχολίασε ότι χρειάζονται απλοποιήσεις στη μέχρι τώρα λειτουργία για να μπορέσει να τα διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση.


   Στο ΣτΕ το Κοιμητήριο
    Με παρατηρήσεις για τα σφαγεία, που τώρα δεν λειτουργούν αλά ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, το λωβοκομείο που δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης των κτηρίων, το μέγα θέμα που έχει ανοίξει ο δήμαρχος για το κοιμητήριο αλλά και άλλα μικρότερα προβλήματα της συνοικίας του Κοφινά, ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πόλης» εισηγήθηκε το σχετικό θέμα που προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών δημοτών της παραπάνω συνοικίας.
   Από την πλευρά του ο Δήμαρχος επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του ιστορικού του κοιμητηρίου σημειώνοντας ότι η αναφορά στα προβλήματα γειτονιών «μυρίζει άρωμα εκλογών». Σχετικά με το κοιμητήριο τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου, από την ώρα όμως που οι κάτοικοι πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περιμένει πρώτα την όποια απόφαση.
   Ο Γιάννης Χαλλιορής ζήτησε ένα συγκεκριμένο πλάνο εργασιών με μια ιεράρχηση των δράσεων που πρέπει να γίνουν ανά γειτονιά κατά την άποψη της παρούσας δημοτικής Αρχής.
  

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 29/6/2009