Στη Χίο το 6ο Συνέδριο Βοτανικών Κήπων, αλλά “μύρισε” παρασκήνιο για τη συνδιοργάνωση

  5

       
     
    Το 6ο Διεθνές Συνέδριο Βοτανικών Κήπων θα φιλοξενήσει σε 3 χρόνια η Χίος, αφού φρόντισε μια Χιώτισσα στην καταγωγή, η τακτική ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Δρ. Ελένη Μαλούπα να πετύχει με δική της πρωτοβουλία την έγκριση του απερχόμενου συνεδρίου που έγινε πρόσφατα στο Ελσίνκι Φιλανδίας.
     Σε συνδιοργάνωση με το ΕΘΙΑΓΕ η Χίος καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φιλοξενήσει 250 περίπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο όπου θα μιλήσουν για την χλωρίδα και τους Βοτανικούς Κήπους.
      Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Ντομάτας προσκάλεσε τους σχετικούς με το θέμα Δήμους να πάρουν ανάλογη απόφαση για συνδιοργάνωσα του συνεδρίου.
     Λαμβάνοντας το λόγο η κα Μαλούπα, τόνισε ότι τα προηγούμενα συνέδρια είχαν φιλοξενηθεί σε μεγάλες πόλεις, κυρίως πρωτεύουσες χωρών, και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Χίο η διοργάνωση του 6ου Συνεδρίου. Επισήμανε την αξία των βοτανικών κήπων, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αρχή διατήρησης της βιοποικιλότητας. Αναφερόμενη στη Χίο τόνισε ότι έχει συνεργασία με τη Νομαρχία για το Βοτανικό Κήπο Ιωνίας που τώρα  βρίσκεται σε καλό δρόμο και πρόσθεσε ότι στο νησί μας παρατηρούνται ακόμα και μοναδικά είδη φυτών στον κόσμο.
     Στα πλαίσια του προγραμματισμού της δουλειάς σημείωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 4 προσυνεδριακές εκδηλώσεις έτσι ώστε και να προετοιμαστεί το συνέδριο καλύτερα αλλά κυρίως να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.
    
     «μύριζε» αντιπαράθεση
     Και ενώ η Χιώτισσα επιστήμονας δεν αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ευγένεια καθόλου σε θέματα αντιδικιών μεταξύ των τοπικών φορών, οι τοποθετήσεις των συμβούλων έφεραν στην επιφάνεια την υποβόσκουσα αντιπαράθεση.
     Αρχικά ο κ. Ντομάτας πρότεινε το θέμα του συντονισμού να το αναλάβει το όργανο Δημοτικής Πολιτικής. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το ζήτημα είναι πως θα έρθουν σε επαφή οι χιώτικοι φορείς που ασχολούνται με τέτοια θέματα και ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος να ληφθεί η απόφαση της συνδιοργάνωσης. 
     «Συζητούμε για τα αυτονόητα την ώρα που μας προσφέρεται ένα διεθνές συνέδριο», σημείωσε πολύ σωστά ο Γιάννης Μουρούνας.
     Δίνοντας συγχαρητήρια στην κα Μαλούπα, ο Αντώνης Λυπαρής τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει το maximum της συνεργασίας και να μη δημιουργηθούν αντιπαλότητες.
     Προφανώς η αντιπαλότητα θα μπορούσε να υπάρξει με τη Νομαρχία, όπου η εμπλοκή του Δήμου Χίου  δυσαρέστησε τη Νομαρχιακή Αρχή.
     «Να ευχαριστήσουμε την εισηγήτρια για την αγαθή σκέψη», σχολίασε με τη σειρά του ο Γιάννης Χαλλιορής, που αποδέχτηκε τον όρο της προστιθέμενης αξίας που δίνει στο νησί μια τέτοια διοργάνωση.
    
     Στο δημοτικό συμβούλιο για λίγο παραβρέθηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης που είχε μια σύντομη συνομιλία με την κα Μαλούπα΄.
     Παρούσα στη συζήτηση του θέματος και η ν.σ. Δέσποινα Παπαγιαννάκη από το συνδυασμό της Ισ. Μπουρνιά
     Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Μάντικας επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι πρέπει να διοργανωθεί ένα καθαρό συνέδριο χωρίς άλλες πολιτιστικές παρεμβολές.
     Τον ξεχωριστό ρόλο που μπορεί να έχει η μαστίχα σε ένα τέτοιο συνέδριο επεσήμανε ο Πέτρος Ρισκάκης, ενώ ο Δημήτρης Πατελίδας εξήρε τον αείμνηστο Νομάρχη Γιώργο Καλουτά για τον οραματισμό του στη δημιουργία Βοτανικού Κήπου.
     Τελικά το σώμα και μετά την πρόταση του Αντώνη Λυπαρή για ολιγομελή επιτροπή, εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Παντελή Βρουλή να κάνει τις επαφές με Νομάρχη Χίου και Δήμαρχο Ιωνίας ώστε να προχωρήσουν στη συνδιοργάνωση του σημαντικού αυτού συνεδρίου.


  του Θοδωρή Πυλιώτη

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 29/6/2009