Αρχική Νέα Τοπικά Χωρίς ενημέρωση για τα αντικαπνιστικά μέτρα, ξεκινά σήμερα το μέτρο

Χωρίς ενημέρωση για τα αντικαπνιστικά μέτρα, ξεκινά σήμερα το μέτρο

5


Ξεκινούν σήμερα, 1η Ιουλίου, τα απαγορευτικά μέτρα για το κάπνισμα, με απαγόρευση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και με περιοριστικά μέτρα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ανενημέρωτοι δηλώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
   Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου υγείας δεν έχει φτάσει ακόμη στους καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν έχουν συγκεκριμένη ενημέρωση από το Επιμηελητιο και βεβαίως δεν έχουν μπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας (www.smokestop.gov.org) για να δουν τι ακριβώς θα ισχύει από 1η Ιουλίου.
   Πάντως μόλις την τελευταία στιγμή υπήρξαν και άλλες αλλαγές, προς το ελαστικότερο. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας καπνιστηρίων στους εργασιακούς χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εξαιρούνται από τα μέτρα τα καζίνα. Χαμηλώνει το ύψος των διαχωριστικών στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική.
   Ασαφής είναι η κατάσταση και στον τομέα του ελέγχου. Η αστυνομία δεν γνωρίζει πως ακριβώς θα επιβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου και αν είναι δική της αρμοδιότητα (ή της δημοτικής αστυνομίας) από την ώρα που πρόκειται για διοικητικό και όχι ποινικό θέμα. Πάντως τα πρόστιμα είναι τσουχτερά τόσο για τους πολίτες που θα τα καταστρατηγούν (50 έως 500 ευρώ) και για τα καταστήματα (1000 έως 2000 ευρώ).
   Πάντως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που καλείται να εφαρμόσει απαγορευτικά μέτρα για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους το μέτρο εφαρμόζεται και στη γειτονική Τουρκία.

 

Τι λέει η εγκύκλιος


   Κάτω από τις πιέσεις κυρίως των κέντρων διασκέδασης, το υπουργείο ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή τρεις βασικές αλλαγές στα μέτρα.
   Έτσι δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας καπνιστηρίων στους εργασιακούς χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αρχική εξαγγελία δεν προέβλεπε χώρο και σε καπνιστές.
   Τα καζίνα εξαιρούνται από τα μέτρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση των συναρμόδιων υπουργείων σχετικά με τον χαρακτήρα των μέτρων.
   Αλλάζει το ύψος των διαχωριστικών, μεταξύ καπνιζόντων και μη, στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική. Η αρχική πρόβλεψη ανέφερε ότι τα διαχωριστικά θα έφτασαν μέχρι την οροφή, ενώ η νεώτερη εκδοχή προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων.
  
   Οι υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τετραγωνικών που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα πρέπει να τροποποιήσουν την άδεια λειτουργίας τους.
   Για να συμβεί αυτό, το κατάστημα πρέπει να διαθέτει μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Να έχει, επίσης, αναρτηθεί στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο εμφανής επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος και για καπνίζοντες.
  
   Χώρος καπνιζόντων
   Καταστήματα άνω των 70 τετραγωνικών, με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών, μπορούν να διαθέτουν χώρο καπνιζόντων, με μέγιστο εμβαδόν ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.
   Τα καταστήματα υπόκεινται σε πλήρη απαγόρευση καπνίσματος εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού τους από την αρμόδια αρχή. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η είσοδος ή η παραμονή ανηλίκων σε χώρους καπνιζόντων σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ανεξάρτητα από το εάν συνοδεύονται από ενηλίκους.
  
   Πρόστιμα
   Ιδιώτες που καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, θα πληρώνουν πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πληρώνουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.
   Τα πρόστιμα θα επιβάλλουν οι επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, αστυνομικές και λιμενικές αρχές, Δημοτική Αστυνομία και επόπτες Υγείας των νομαρχιών.
   Από την 1η Ιουλίου, οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 1142 για να πληροφορηθούν για όλες τις διατάξεις του νόμου.
  

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/6/2009 (dimokratiki.org)