Αρχική Νέα Τοπικά Ξυπόλητοι στα… μέτρα κατά του καπνίσματος, δηλώσεις εκπροσώπων φορέων & πολιτών

Ξυπόλητοι στα… μέτρα κατά του καπνίσματος, δηλώσεις εκπροσώπων φορέων & πολιτών

23

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/6/200
Ρεπορτάζ των Κλαίρη Κάβουρα, Θοδωρή Πυλιώτη

 


Ότι είμαστε η χώρα και οι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους!
   Μια μέρα μόλις πριν την 1η Ιουλίου οπότε τίθενται σε ισχύ τα αντικαπνιστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι καταστηματαρχών αλλά και αστυνομία δηλώνουν ότι δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα ισχύει αλλά και το πώς θα ελέγχονται τα μέτρα στην εφαρμογή.
  

Αντώνης Ζαννίκος, πρόεδρος Επιμελητηρίου
   «Οι καταστηματάρχες είναι μπερδεμένοι», μας είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει κάποια εικόνα για το αν έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις τα καταστήματα διασκέδασης ενώ είναι υπέρ της εφαρμογής της νομοθεσίας. Πάντως το Επιμελητήριο ως φορέας δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία ενημέρωσης και συζήτησης για το θέμα αυτό.
  
           Νίκος Κλαδιάς, πρόεδρος σωματείου καταστημάτων αναψυχής
   «Δεν είμαστε ενημερωμένοι. Ό,τι ξέρουμε το ξέρουμε από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Εμείς είμαστε χαμένοι. Πελαγοδρομούμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι κάποια μαγαζιά που είναι 300 τ.μ. μπορούν να ορίσουν έναν χώρο 30% για τους μη καπνίζοντες.
   Την καλοκαιρινή περίοδο με τα πρόστιμα δεν κινδυνεύει σχεδόν κανένας. Οι περισσότεροι πελάτες βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Από κει πέρα εμείς δεν είπαμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο. Καλός είναι ο νόμος. Το ζητούμενο είναι να ενημερωθούμε για να το εφαρμόσουμε». 
   
      Στρατής Κουρασάνης, διοικητής αστυνομικού τμήματος Χίου
   Είμαστε άκρως μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε ποιος θα κάνει τον έλεγχο. Το θέμα είναι διοικητικό και όχι ποινικό. Περιμένουμε διευκρινήσεις».
  

          απόψεις

Νότης Ευστρατίου
Πιστεύω ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Το πρόστιμο ωστόσο θεωρώ ότι μπορεί να εμποδίσει κάποιον να κόψει το κάπνισμα. Βλέπεις οι εταιρίες που παράγουν προϊόντα καπνού δεν περιορίζονται από τέτοια μέτρα. Διότι γενικά το τσιγάρο είναι εθισμός και αν τον έχεις δεν μπορείς να το κόψεις εύκολα. Πάντως το νέο μέτρο σίγουρα θα περιορίσει κάποιους.


Γεωργία Βλάττα
Πιστεύω ότι στην αρχή θα αντιδράσουν όλοι, μέχρι που να έρθει η στιγμή που θα το συνηθίσουν ή θα έρθει η στιγμή που θα το συνηθίσουν τον καπνό τελικά οι μη καπνίζοντες.
Το πρόστιμο ίσως προβληματίσει κάποιους και τελικά συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα. Κάποιους όμως. Όχι όλους. Άλλωστε αυτό θεωρό ότι εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθένα και όχι την τσέπη του!


Ζανής Σίμος
Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσοι εύκολο να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, αλλά αναγκαστικά θα εφαρμοστούν εφόσον είναι μέτρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεν πρέπει να σέβονται τους δε!

Χάρης Μεϊντάνης
Τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Το πρόστιμο σίγουρα, που κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ είναι τσουχτερό και σίγουρα θα εμποδίσει αρκετό κόσμο να καπνίσει.


Παντελής Πρώϊος
Δεν θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Θα γίνει ό,τι έγινε και πριν μερικά χρόνια με τους χώρους καπνιστών και μη καπνιστών. Μπορεί να το κυνηγήσουν για μερικούς μήνες στην αρχή και μετά θα το κόψουν…
Πιστεύω ότι και να είχε γίνει εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καπνίσματος, η αντίδραση του Έλληνα θα ήταν η ίδια. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα έβλαπτε η σωστή και η ευρύς ενημέρωση.


Γιώργος Μπουλαζέρης
Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος. Στην Ελλάδα ζούμε. Δεν γίνεται για παράδειγμα να πάμε για ποτό ή για καφέ και να μην καπνίσουμε. Η διασκέδαση μας  συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα και είναι πραγματικά δύσκολο έως ακατόρθωτο από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει το δεδομένο αυτό.