Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Γιάννης Κοσμίδης: καινούργια μέρα από 1η Ιουλίου (για την απαγόρευση καπνίσματος)

Γιάννης Κοσμίδης: καινούργια μέρα από 1η Ιουλίου (για την απαγόρευση καπνίσματος)

14


Ξεκινάει μια τεράστια προσπάθεια που αφορά την υγεία όλων μας, ξεκινά μια καινούργια εποχή για την πατρίδα μας. μια εποχή χωρίς καπνό.
   Η καινοτομία της πρωτοβουλίας αυτής για τη διακοπή του καπνίσματος, έγκειται στο γεγονός ότι αφορά το κάπνισμα και όχι τους καπνιστές.
   Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα και δεν στρεφόμαστε εναντίον των καπνιστών. Ακριβώς για αυτό το λόγο υπάρχουν επιλογές για τους καπνιστές που μπορούν να τους διευκολύνουν για να συνεχίσουν τη συνήθειά τους αλλά όχι εις βάρος των μη καπνιστών..
   Ερ: πόσο έχει καταφέρει το υπ. Υγείας να περάσει αυτό το μήνυμα
   Απ.: Καταρχήν έχει φτιαχτεί ένα ενημερωτικό site (www.smokestop.gov.org), που δίνει πλήρης οδηγίες σχετικά με τη διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα που αφορούν το κάπνισμα, καθώς και μία σειρά πληροφορίες σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία.
   Ο στόχος είναι να πειστεί ο κόσμος να διακόψει το κάπνισμα και να προστατευτούν οι μη καπνιστές από τον καπνό.
   Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος σε όλους, οπότε με την ενημέρωση και την πειθώ πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες που καπνίζουν θα διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.
  
   Ερ. Οι συνάδελφοι σας στη Βουλή πως αντιμετώπισαν αυτό το μέτρο;
Απ.:
υπήρξαν μικρές αντιδράσεις κυρίως από τις περιοχές που είναι καπνοπαραγωγικές, σχεδόν ομόφωνα όμως ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από όλες τις πτέρυγες της Βουλής σχετικά με το κάπνισμα.
Όλες οι πτέρυγες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ότι πρέπει να προστατευθούν οι καπνιστές και κυρίως οι νέοι από τον καπνό.

           Ερ. Τι γίνεται όμως σε μέρη που απαγορεύεται παντελώς το κάπνισμα και δεν υπάρχει το προβλεπόμενο προσωπικό, π.χ. στα νοσοκομεία.
Απ.:
Αν δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό τότε δε θα φύγει να πάει για να καπνίσει.
Αυτό είναι αυτονόητο.
Να σημειώσουμε ότι το μέτρο της απαγόρευσης ισχύει από 1/1/ 2009 και στην Τουρκία, ενώ η Γαλλία ξεκίνησε το 2008 την εφαρμογή με καθολική απαγόρευση.


Ερ.: εσείς καπνίζετε, τι γίνεται στη Βουλή;
   Απ.:
Ήμουνα καπνιστής αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν καπνίζω. Μέσα στη Βουλή απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα, ακόμα και στο καφενείο και επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/6/2009