Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Γ. Κοσμίδη για τη δημόσια διοίκηση

Ερώτηση Γ. Κοσμίδη για τη δημόσια διοίκηση

7

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Χίος, 2 Ιουλίου 2009


    Ο Βουλευτής Χίου Ιωάννης Κοσμίδης κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τις προτάσεις για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρει στην ετήσια Έκθεσή του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Συγκεκριμένα, η Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κοσμίδης έχει ως εξής:
     Στη συνοπτική παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2008 και στο Εισαγωγικό Σημείωμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
     «Ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας πάσχει από την άποψη της κακοδιοίκησης αλλά και της διαφθοράς, γεγονός που επισύρει πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία του Κράτους με τη γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού του, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με επιβαρυντικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη εν γένει κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξή της και με το δεδομένο ότι οι δύο αυτοί τομείς λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία …».
     Στο εισαγωγικό σημείωμά του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης καταλήγει και σε διάφορες προτάσεις με την υλοποίηση των οποίων «… η Δημόσια Διοίκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και διάφανα και να αποδώσει έργο που της ζητεί ο λαός και για το οποίο υποβάλλεται σε τόσες οικονομικές θυσίες εφόσον παγιωθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές …».
     Μεταξύ των προτάσεων αυτών αναφέρεται και η:
     «… η επαναφορά του κωλύματος εντοπιότητας για υπαλλήλους ή λειτουργούς σε κρίσιμους ή ιδιαίτερους τομείς του κράτους όπως δικαιοσύνη, αστυνομία, λιμενικό σώμα, εφορία/κτηματικές υπηρεσίες, πολεοδομία κ.λ.π.»
     Ο Γενικός Επιθεωρητής διατυπώνει την πρόταση όπως «… εισαχθεί επιτέλους και στη χώρα μας ο θεσμός των συστατικών επιστολών για την κατάληψη των, μη πολιτικών, δημοσίων θέσεων ευθύνης. Την πρόταση αυτή επαναλαμβάνω διότι, εάν λειτουργήσει σωστά ο θεσμός των συστατικών επιστολών, με αίσθημα ευθύνης εκ μέρους αυτών που τις χορηγούν, θα επιτύχουμε καλύτερη επιλογή προσώπων. Άλλωστε η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως που δεν αξιοποιείται ο θεσμός αυτός».
    
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να υιοθετήσει τις ανωτέρω προτάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών και της Εθνικής Οικονομίας;
   
Από το Γραφείο Τύπου
του Βουλευτή Χίου Ιωάννη Κοσμίδη