Αρχική Απόψεις Aρθρα Ενέργειες του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» (Σεπτέμβριος...

Ενέργειες του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» (Σεπτέμβριος 2008 – Ιούνιος 2009

17

 Δημόσια, Κεντρική  Ιστορική
Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»


Εφορευτικό Συμβούλιο
        Χίος,     Ιούλιος 2009Ενέργειες του Εφορευτικού Συμβουλίου
 της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής
Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»,
κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2008  – Ιουνίου 2009
(2ο έτος καθηκόντων)
—————————————————- 
 Παρά τα ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη χώρου και  τη δεινή  οικονομική κατάσταση, το – άμισθο – Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης υλοποίησε και πραγματοποίησε τα παρακάτω αναφερόμενα :


Οργανωτικά θέματα:
1. Ολοκλήρωση του 1ου έργου ψηφιοποίησης με την ψηφιοποίηση 190.000 σελίδων.
2. Συνέχιση του 2ου έργου ψηφιοποίησης , με την ψηφιοποίηση  100.000 σελίδων.
3. Κατασκευή νέας ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης για πληρέστερη χρήση και καλύτερη ενημέρωση. Η δράση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα της Βιβλιοθήκης μας προς την ψηφιακή εποχή αφού μετά από ιδιαίτερα σημαντικό κόπο για να αντιμετωπισθούν οργανωτικά, οικονομικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα έγινε κατορθωτό να παρουσιάζονται:
a. Όλο το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό.
b. Η αναλυτική καταλογογράφηση στο σύστημα ΑΒΕΚΤ χιλιάδων βιβλίων και κυρίως οι Συλλογές Θεοτικά και Αργέντη.
c. Όλες οι μέχρι σήμερα καταγραφείσες Συλλογές βιβλίων από δωρητές σε ειδικό μενού της ιστοσελίδας.
d. Πλήρης καταχώρηση της  πινακοθήκης της Βιβλιοθήκης με ειδικά στοιχεία αναφοράς (ονομασία εικονιζόμενου, καλλιτέχνης, χρονολογία κλπ) ως προς τους παρουσιαζόμενους πίνακες.
e. Υλικό από το Μουσείο Αργέντη.
f. Κείμενο ξενάγησης στους χώρους της Βιβλιοθήκης το οποίο μπορεί ο καθένας να εκτυπώσει και να ξεναγηθεί με αναλυτικό τρόπο μόνος του.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο για κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης στο www.koraeslibrary.gr
4. Ολοκλήρωση των νομικής φύσεως διαδικασιών ( με τις ΗΠΑ) σχετικά με την δωρεά Στεφάνου –Ισιδώρου  Κάστανου.
5. Καταγραφή Συλλογών βιβλίων: Καταγράφηκαν σε ηλεκτρονική μορφή και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης σε μορφή αρχείου excel,  20  Συλλογές βιβλίων (πέραν των συλλογών Κοραή, Αργέντη  και Θεοτοκά που παρουσιάστηκαν πέρυσι).
6. Καταλογογράφηση ολόκληρης της Συλλογής Γιώργου Θεοτοκά (2.500 βιβλία). Σημειώνεται ότι διαφέρει εντελώς η εργασία της καταγραφής από την εργασία καταλογογράφησης που είναι αρμοδιότητα βιβλιοθηκονόμου.
7. Καταλογογράφηση  της Συλλογής Φιλίππου Αργέντη (2. 179 τεκμήρια)
8. Δημιουργία 4ου βιβλιοστασίου στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης και τακτοποίηση στα ράφια  των καταγραφέντων βιβλίων των διαφόρων Συλλογών.
9. Έναρξη μεταγραφής  σε ηλεκτρονική μορφή όλων των χειρογράφων καρτελών  αναζήτησης βιβλίων.
10. Επισκευή ευρείας κλίμακας σε αίθουσα του ισογείου του Β΄ κτηρίου και δημιουργία του 5ου Βιβλιοστασίου της Βιβλιοθήκης
11. Κατασκευή βιβλιοθηκών (ράφια)  όψεως 70 περίπου τ.μ. στο 5ο βιβλιοστάσιο όπου άρχισαν να τοποθετούνται οι διάφορες  Συλλογές από δωρεές.
12. Επισκευή (βάψιμο εξ΄ αρχής και λουστράρισμα) σε 12 καθίσματα εποχής, ιστορικής αξίας.
13. Φωτογράφηση μεγάλου μέρους της πινακοθήκης της Βιβλιοθήκης και του υλικού του Μουσείου, δημιουργία ειδικού ηλεκτρονικού Αρχείου και  παρουσίαση όλου αυτού του υλικού στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.
14. Έκδοση σε ελληνική μετάφραση από Χιώτες καθηγητές του βιβλίου του περιηγητή  F. Perilla « Χίος, το ευτυχισμένο Νησί».
15. Παραλαβή της δωρεάς του ιατρού – λογοτέχνη Μικέ Παϊδούση μετά τον θάνατο της χήρας Γιόνας Μ. Παϊδούση .
16. Έναρξη διαδικασιών για την νομική τακτοποίηση της από το 1984 δωρεάς  Μαρίκας χήρας Νικολάου Σπανούδη ως προς την αλλαγή του σκοπού της. (διαμέρισμα, ερειπιώνας στην οδό Ιπποκράτους 92, Αθήνα ).
17. Πρόσληψη για 18 μήνες μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ περί απόκτησης εμπειρίας πέντε (5) υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης για 18 μήνες. (Φεβρουάριος 2009 – Σεπτέμβριος 2010).
18. Έναρξη των εργασιών στο συντηρητήριο βιβλίων με ειδικό συμβασιούχο συνεργάτη.
19. Καταγραφή σε ηλεκτρονικό αρχείο μεγάλου μέρους των βιβλίων δανεισμού του 2ου βιλιοαυτοκινήτου και ενσωμάτωσή τους με το 1ο.
20. Μερική τακτοποίηση της από ετών εκκρεμούσας αποζημίωσης δύο υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης με ειδική εργασιακή σχέση.
21. Ταξινόμηση και αρχειοθέτηση μεγάλου μέρους των περιοδικών (ξενόγλωσσα και Ελληνικά) και τακτοποίησή τους στα ράφια σε ειδικά προστατευτικά κουτιά (4ο βιβλιοστάσιο).
22. Συνεργασία με τη φοιτητική ένωση AIESEC του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την υποδοχή τεσσάρων φοιτητών/φοιτητριών ξένων Πανεπιστημίων, οι οποίοι εργάστηκαν για κάποια χρονικά διαστήματα στη Βιβλιοθήκη.
23. Έγιναν δεκάδες μικρής κλίμακας εργασίες (επισκευές, ελαιοχρωματισμοί, ράφια, ταξινόμηση υλικού κλπ) για τη βελτίωση της εικόνας της Βιβλιοθήκης.

Εκπαιδευτικά θέματα:
1.  Υλοποίηση  εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθ΄ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους :
Τα  εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα τα παρακολούθησαν πάνω από 70  Εκπαιδευτικοί και 1000 μαθητές από την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
2. Επισκέψεις μαθητικών ομάδων στη Βιβλιοθήκη: Υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη και ξεναγήθηκαν αναλυτικά στους χώρους της, περισσότεροι από 600 μαθητές και 50 δάσκαλοι και καθηγητές. Επίσης από σχολεία εκτός Χίου επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 12 τμήματα με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.


   Εκδηλώσεις:
1. Πρόσκληση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και ομιλία του «Από τον  EL GRECO στον Ιωάννη Βαρβάκη» στο Ομήρειο.
2. Εκδηλώσεις πέντε ημερών με ομιλίες και δράσεις προσκεκλημένων συγγραφέων, ζωγράφων και εκπαιδευτικών με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ευκαιρία της ημέρας βιβλίου (Απρ.2009)
3. Διήμερο εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Αίθουσα Τεχνών «Καλλιόπη» με την ευκαιρία της ημέρας βιβλίου. Έκθεση ζωγραφικής από τους πίνακες εικονογράφησης παιδικών βιβλίων.
4. Μουσική βραδιά  με πιάνο, κιθάρα και βιολί στη Βιβλιοθήκη.
5. Εκδήλωση – αποκαλυπτήρια της εντοιχισμένης πλακέτας στη μνήμη του δωρητή Στέφανου – Ισιδώρου Κάστανου.
6. Εκδήλωση – «Ανοιξιάτικη γιορτή»  στη Μέσα Διδύμα με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ιωνίας, του Γυμνασίου Καλλιμασιάς και του Μουσικού Σχολείου.
7. Παρουσίαση του βιβλίου «Χίος, το ευτυχισμένο Νησί» το περιηγητή Perilla , εκδόσεως της Βιβλιοθήκης «Κοραής», που μεταφράσθηκε από το πρωτότυπο από καθηγητές Γαλλικής.
8. Πρόσκληση του Πανεπιστημιακού καθηγητή και Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνου Βερέμη και ομιλία του στην αίθουσα Τελετών του 1ου Γυμνασίου με τίτλο «Η κατακερματισμένη κοινωνία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα».
      Κατά τους θερινούς μήνες το κύριο έργο στη Βιβλιοθήκη θα είναι η εξυπηρέτηση των ερευνητών και η ξενάγηση των επισκεπτών, όπως επίσης και ο δανεισμός λογοτεχνικών βιβλίων. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης μειώνεται με την αποχώρηση των εκπαιδευτικών και έτσι κατ΄ ανάγκη αναστέλλονται για το προσεχές Φθινόπωρο οι λοιπές εργασίες.
      Σημειώνεται επίσης ότι στο Γραφείο Τουρισμού, στους χώρους των ξενοδοχείων αλλά και σε κάποια ταξιδιωτικά Γραφεία έχουν δοθεί για διανομή διαφημιστικά φυλλάδια που προτρέπουν τους επισκέπτες του Νησιού μας να γνωρίσουν την Ιστορική μας Βιβλιοθήκη. Σε κάθε επισκέπτη της Βιβλιοθήκης, εφόσον ξεναγηθεί μόνος του, τού δίδεται επίσης ένα τρισέλιδο κείμενο ξενάγησης  το οποίο υπάρχει και στην ιστοσελίδα μας.
      Ευχαριστούμε και δημοσίως το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της.
     
     
            Το Εφορευτικό Συμβούλιο