Αρχική Νέα Τοπικά Θερμό καλοκαίρι για Ναυτικό Μουσείο- Ημερίδα τον Αύγουστο στα Καρδάμυλα

Θερμό καλοκαίρι για Ναυτικό Μουσείο- Ημερίδα τον Αύγουστο στα Καρδάμυλα

5

 Συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία μπορεί να πήγαν μπροστά το Δήμο Καρδαμύλων τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου στη συνέντευξη τύπου στο τέλος Απριλίου, όμως στο θέμα του Ναυτικού Μουσείου φαίνεται να μην ισχύει απόλυτα το παραπάνω τρίπτυχο.
   Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η δουλειά και η δράση της Επιτροπής για το Ναυτικό Μουσείο έληξε με την ανάληψη της Αρχής Μελιτζάνη και έτσι δεν κλήθηκαν τα μέλη της να ενημερωθούν για τις προτάσεις σχετικά με τη νομική υπόσταση που δύναται να έχει το Ναυτικό Μουσείο.
   Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο τέως Δήμαρχος Νίκος Μαρινάκης που πρότεινε μάλιστα να αναβληθεί το θέμα. Ο Τάσος Ποδιάς επισήμανε ότι μια επιτροπή καταργείτε ή τροποποιείται με νέα απόφαση του Δ.Σ, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, λέγοντας ότι η Επιτροπή χρειάζεται και έχει πολύ δουλειά να κάνει.
   Σε ότι αφορά την πορεία του μουσείου αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια, ενώ στο 2ο 15ήμερο Αυγούστου και σε σχετική ημερίδα θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες για τη νομική μορφή που μπορεί να έχει το Ναυτικό Μουσείο. «Είμαστε στο τελικό στάδιο πριν τη δημοπράτηση του έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μελιτζάνης..
  
   Υπέρ ΝΠΙΔ
   4 νομικές φόρμουλες για τη μελλοντική σύσταση του Ναυτικού Μουσείου παρουσίασε η δικηγόρος Μαρία Φράγκου, που της είχε ανατεθεί από το Δήμο να μελετήσει το θέμα.
   «Πρέπει να βρούμε τη νομική μορφή που θα έχει ο φορέας σύστασης, που θα συνεχίσει και θα αναλάβει το διοικητικό μέρος της λειτουργίας. Πρέπει το μουσείο να παρουσιάσει αξιόλογα εκθέματα, πρέπει να έχει ενεργή παρέμβαση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, να έχει επάρκεια και καταλληλότητα εγκαταστάσεων και επάρκεια προσωπικού», σημείωσε η κα Φράγκου και πέρασε στις 4 δυνατότητες που έχει το Ναυτικό Μουσείο:
   – να αποτελέσει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που μπορεί να τεθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΥΠΠΟ.
    – αυτοτελή διαχείριση του Δήμου Καρδαμύλων
   – Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με συγκεκριμένα μέλη και θητεία. Ενώ παράλληλα να υπάρχει και Σύλλογος φίλων μουσείου και τέλος
   – Δημιουργία Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.
  
   Πλειοψηφία ιδιωτών
   Με πρόταση του Βαγγέλη Μελιτζάνη το ΝΠΙΔ θα ήταν η καλύτερη μορφή και αυτή θα εξετάσει η Μ. Φράγκου ώστε να παρουσιαστεί σχετική εισήγηση στην εκδήλωση που θα γίνει τον Αύγουστο. Εκεί θα ληφθεί και η τελική απόφαση για το ποσοστό στο οποίο θα συμμετέχει ο Δήμος.
   Κατά το Δήμαρχο καλύτερα είναι «την πλειοψηφία να την έχουν ιδιώτες για να είναι το σχήμα πιο ευέλικτο», ενώ σημείωσε ότι ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Έχει μάλιστα δεχθεί επιστολή του Παναγιώτη Τσάκου και τηλεφωνήματα από 10 τουλάχιστον Καρδαμυλίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
   Στο θέμα της μη πρόσκλησης της Επιτροπής, ο κ. Μελιτζάνης καταρχήν εξέφρασε την άποψη ότι η δράση της λήγει με το τέλος της Δημοτικής Αρχής που την όρισε, για να τον διαψεύσει όμως ο Τάσος Ποδιάς. «Η επιτροπή καταργείται με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», σημείωσε για να τονίσει ότι δεν είναι ανάγκη να τρέχει για τις μελέτες αλλά για την καταγραφή και συγκέντρωση υλικού.
   Στη σημαντική δουλειά της Επιτροπής αναφέρθηκε ο Νίκος Μαρινάκης. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως η ύπαρξη μιας επιτροπής περιορίζει την προσφορά κάποιων ανθρώπων. Η επιτροπή έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και τώρα αγνοείται τελείως», σημείωσε.
   Η Μαρία Δενδρινού προσπάθησε να αμβλύνει το κλίμα λέγοντας ότι ως Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας ότι «η επιτροπή δούλεψε και ο καθένας μας οφείλει να την ευχαριστήσει, αλλά ουσιαστικά έχει λήξει ο ρόλος της».
   «Δεν αποκλείουμε κανένα» επέμεινε τέλος ο Βαγγέλης Μελιτζάνης που σημείωσε ότι στην ημερίδα μπορούν να δώσουν όλοι συμμετοχή.
  
του Θοδωρή Πυλιώτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 2/7/2009 (dimokratiki.org)