Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκ. Μπριλής: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών σε Γραφεία και τα παρατράγουδά τους!!!

Ιάκ. Μπριλής: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών σε Γραφεία και τα παρατράγουδά τους!!!

12

 
                               Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών σε Γραφεία και τα παρατράγουδά τους!!!
                                                                                                         Ιακώβου Γ. Μπριλή
                                                                                                       Προέδρου της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ.Ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 10 μέρες οι αποσπάσεις περίπου 4.500 εκπαιδευτικών   σε ΥΠΕΠΘ, Περιφερειακές , Διευθύνσεις και Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στον ΟΕΕΚ, στα ΚΔΑΥ, Πανεπιστήμια και αλλού. 
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποσπάσθηκαν («τακτοποιήθηκαν  με μέσον» όπως ακούγεται)  να υπηρετούν  δίπλα στο σπίτι τους και να παίρνουν τα μόρια της οργανικής τους θέσης!  Σημειωτέον τα μόρια που θα παίρνουν προέρχονται από δυσπρόσιτες περιοχές ( π.χ.  Βολισσό, Οινούσσες, Ψαρά)
 Ένας  καλοστημένος ρουσφετολογικός μηχανισμός του ΥΠΕΠΘ που ενώ έχει καταγγελθεί από πολλές ΕΛΜΕ ( φυσικά και η ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ) βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και εξέλιξη και αφήνει αδιάφορους τους ιθύνοντες. Πραγματικά,  μας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει και τι παρενέργειες και αδικίες δημιουργούνται. 
 Στο βασικό επιχείρημα της Διοίκησης, ότι χωρίς το συγκεκριμένο κίνητρο θα ήταν αδύνατη η στελέχωση των υπηρεσιών αυτών, η απάντηση είναι απλή. Η πολιτεία όφειλε, εδώ και χρόνια, να καλύψει τα κενά με μόνιμους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων.
Εκτός απ’ αυτό, τα όποια μόρια και προνόμια που  παραχωρούνται μέσω αυτών των αποσπάσεων σε κάποιους εκπαιδευτικούς ,  δεν πρέπει να λειτουργούν σε βάρος των συναδέλφων τους.
Ακόμα κι αν σκεφθεί κανείς πως είναι απολύτως αναγκαία η ρύθμιση αυτή , τότε γεννάται το θέμα ότι δεν αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο όλοι οι αποσπασμένοι αυτής της κατηγορίας. Δηλαδή για να γίνει κατανοητό αν αποσπαστεί στο ΥΠΕΠΘ ένας Αθηναίος παίρνει ένα μόριο και αν δίπλα του στο ίδιο γραφείο αποσπαστεί ένας από τα Ψαρά παίρνει 12 μόρια!!!
Ως προς το ποιοι αποσπώνται, δεν υπάρχει κανένα ειδικό διοικητικό προσόν γιατί είναι όλοι ισότιμοι εκπαιδευτικοί. Συνήθως όπως δείχνουν τα πράγματα    πρόκειται για νέους στη συντριπτική τους πλειοψηφία συναδέλφους, οι οποίοι «μαζεύουν» μόρια για να εξασφαλίσουν μετάθεση στην περιοχή (ή και στο σχολείο) των συμφερόντων τους.   
«Μαζεύουν» δωδεκάδες μορίων ανά  χρόνο εργαζόμενοι σε γραφεία (δεν λέω είναι το ωράρο διαφορετικό) αλλά  τη ίδια στιγμή  κάποιοι άλλοι αγωνίζονται 4 και 5 χρόνια για να μαζέψουν τα δώδεκα μόρια δίνοντας μάχη μέσα στην Τάξη. Αποτέλεσμα αδικίας σε δύο χρόνια ο αποσπασθείς εκ Ψαρών  νέος, 24 μόρια μετάθεσης και ο εργασθείς στην τάξη της Χίου μόνο 8 μόρια μετάθεσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους , έχοντας το θάρρος της γνώμης , σημειώνω ότι  είναι πλέον καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος στελέχωσης της διοίκησης της εκπαίδευσης, και για την  αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της εκπαίδευσης αλλά και για την εξάλειψη των αδικιών που προκαλούνται στον κλάδο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  
Σχετικά και με το θέμα αυτό η θέση  είναι ξεκάθαρη:
Θα πρέπει επιτέλους να γίνει άμεση κάλυψη όλων των κενών διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού με υπαλλήλους. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, όλοι οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί σε υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, εκτός σχολείων, να λαμβάνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου προς την υπηρεσία που αποσπώνται, όπως αυτό έχουμε κατ ΄επανάληψη έχουμε υποστηρίξει σαν ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ όπου μας  δόθηκε ευκαιρία,  όπως και πρόσφατα ανέφερα και από το βήμα του 14ου Συνεδρίου  της ΟΛΜΕ.  Δεν μπορεί άλλο να λειτουργούν στον κλάδο των Εκπαιδευτικών  τα «παραμάγαζα» στο 2009 και να προκαλούν τέτοια πασιφανή παρατράγουδα!