Αρχική Νέα Τοπικά Εθιμοτυπική επίσκεψη Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στον Πρωθυπουργό

Εθιμοτυπική επίσκεψη Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στον Πρωθυπουργό

9


     
     Οι επιπτώσεις της κρίσης στη ναυτιλία, η πειρατεία αλλά και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας.
    
     Aπό την πλευρά της ΕΕΕ στη συνάντηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος, Θεόδωρος Βενιάμης, ο αντιπρόεδρος, Χρήστος Κανελλάκης, οι γραμματείς, Παναγιώτης Λασκαρίδης και Δρ. Ματθαίος Λως, ο ταμίας, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και ο αναπληρωτής ταμίας, Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΕ, Νίκος Ευθυμίου και ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Γιώργος Γράτσος.
    
     Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, κ. Βενιάμης, δήλωσε ότι: «Ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρωθυπουργό. Είμαστε όπως ξέρετε το νεοεκλεγέν προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ήρθαμε να δούμε τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό μας, να τον ενημερώσουμε για θέματα ναυτιλίας που άπτονται της διεθνούς κρίσης. Είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων. Λίγο αγγίξαμε το θέμα της πειρατείας, που είναι θέμα και ελληνικό».
    
     Πιο αναλυτικός στις δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Παπαληγούρας, σημείωσε ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη ναυτιλία, που οπωσδήποτε δοκιμάζεται και αυτή έντονα από τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης».
     
     Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι έγινε συζήτηση για τη θαλάσσια πειρατεία. Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την ελληνική ναυτιλία, τόνισε ο κ. Παπαληγούρας και συμπλήρωσε ότι την ελληνική κυβέρνηση την ενδιαφέρει «πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των ελληνικών πληρωμάτων, αλλά και τα ίδια τα πλοία, που πάρα πολλά εξ αυτών φέρουν την ελληνική σημαία».
    
     Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό ήταν η ναυτική εκπαίδευση, το οποίο χαρακτήρισε «μέγα θέμα». «Θέλω να σημειώσω, υπογράμμισε ο κ. Παπαληγούρας, ότι το μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ναυτιλίας είναι οι ναυτικοί μας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους προσέλκυσης, αλλά και παραμονής στο ναυτικό επάγγελμα των νέων που κατατάσσονται στις σχολές μας και κίνητρα για να εξασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε και σε βάθος χρόνου αυτό το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας».
    
     Αντιδράσεις
     Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη ναυτιλία, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκφράζεται και υλοποιείται με τη σκανδαλώδη στήριξη των εφοπλιστών, που όπως οι ίδιοι δηλώνουν είχαν την προηγούμενη χρονιά ιστορικό ρεκόρ κερδών», αναφέρει το ΚΚΕ σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΕΕΕ.
    
     Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής κάποτε πρέπει να καταλάβει ότι εκτός της διεθνούς πειρατείας υπάρχει και η πειρατεία της φορολογικής ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της ασυδοσίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών».
    
     ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    
     λεζάντα
     Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο ΥΕΝΑΝΠ, Αναστάσης Παπαληγούρας, με την αντιπροσωπεία της ΕΕΕ. Διακρίνονται από δεξιά ο κ. Γιώργος Γράτσος, ο κ. Νίκος Ευθυμίου, ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο κ. Χρήστος Κανελλάκης, ο κ. Ματθαίος Λως, ο κ. Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος και ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.