Αρχική Νέα Τοπικά Εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου: για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των...

Εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου: για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

11

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  Την Παρασκευή 26/6 με αφορμή την ΠΗΚΝ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Ν. Χίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.


    Αφορμή ήταν ο φετινός χαρακτήρας της ΠΗΚΝ που θέλαμε να έχει διπλό συμβολισμό, από τη μια να αναδείξουμε  στην ευρύτερη κοινότητα το πρόβλημα των εξαρτήσεων, να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας για τα κοινωνικά αίτια του προβλήματος και να επισημάνουμε την ανάγκη για έγκαιρη θωράκιση, ειδικά των νέων απέναντι σ’ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Και από την άλλη, να ενημερώσουμε για την τραγική αντίφαση που βιώνουμε, την απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της υποχρηματοδότησής τους και της έλλειψης  θεσμικού πλαισίου.


   Στη συνέντευξη τύπου καλέσαμε και παραβρέθηκαν πολλοί φορείς της τοπικής κοινωνίας με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί.   


Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν ήταν: εκ μέρους του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης ο πρ. Ντόσκας Π., η αντιπρ. Φρυδά Στ, ο γρ.Αμπαζής Γ., εκ μέρους  της επιστημονικής ομάδας ο επιστημονικά υπεύθυνος Ψαρούδης Γ. και το στέλεχος Ε. Κοτσάτου, εκ μέρους  της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η αντινομάρχης κ Βελαλή, εκ μέρους της  ΤΕΔΚ ο πρόεδρός της κ. Μαλαφής, εκ μέρους  του Δήμου Χίου ο αντιδήμαρχος κ. Αμέντας, εκ μέρους  του Λιμενικού Ταμείου η κ. Πολιτάκη, εκ μέρους της 96 ΑΔΤΕ ο κ. Μαρτζούκος, εκ μέρους της  Αστ. Διεύθυνσης ο κ. Κεβόπουλος, εκ μέρους της ΤΕΨΧ η κ. Βουτιέρου, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Καρκαζής, εκ μέρους της ΕΛΜΕ ο κ. Σμυρνιούδης,  εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων ο κ. Σκούφαλος,  εκ μέρους της Ένωσης Γονέων ο κ. Τζήκας , ο κ. Ντόσκας Γιώργος μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χίου η κ. Παληού, ενώ έστειλαν εγγράφως τις δηλώσεις τους από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου η κ. Καλογεράκη κι ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου κ.Αβδελιώδης Δ.      


    Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που παραβρέθηκαν. Η παρουσία τους αποδεικνύει την έμπρακτη κοινωνική τους ευαισθησία, αφού δείχνουν ν’ αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της πρόληψης, που έγκειται ακριβώς στο ότι αποτελεί εκείνο το κομμάτι της ψυχοκοινωνικής παρέμβασης,  που στοχεύει στη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών και στην εξασφάλιση όλων εκείνων των παραγόντων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών),που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας ολοκληρωμένης, ώριμης, αισιόδοξης, ικανής να διαχειριστεί τα προβλήματα και να μην επιλέξει το δρόμο της φυγής μέσα από την εξάρτηση, που αναγνωρίζουν ότι για αυτούς ακριβώς τους λόγους η πρόληψη μας αφορά όλους- το σύνολο της κοινωνίας- ακριβώς γιατί η απουσία της τους πλήττει εν δυνάμει όλους και  η απαξίωσή της έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.   


   Στο σύνολό τους οι τοποθετήσεις αναγνώριζαν την σημασία ύπαρξης του ΚΠ,  κάτι που τονίστηκε από τους κ. Αμέντα και κ.Πολιτάκη, ενώ και η κ. Βουτιέρου τόνισε την συνεισφορά του στα πλαίσια της ψυχικής υγείας. Αναφερόμενοι στη σοβαρότητα και τον όγκο του έργου του, τόσο οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ.κ. Σκούφαλος και Σμυρνιούδης, όσο και η κ. Καλογεράκη, υπεύθυνη της αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασαν το πλήθος των δράσεων που έχουν υλοποιήσει από κοινού με το Κέντρο. 


   Ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε και από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, από τους κ.κ. Μελιτζάνη, Βελαλή και Μαλαφή  το γεγονός ότι η πολιτεία έχει οφειλές απέναντι στα κέντρα, τις οποίες πρέπει να εξοφλήσει, προκειμένου να μπορούν τα ΚΠ να διεκπεραιώνουν το κοινωνικό κι επιστημονικό τους έργο. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Κεβόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα μιας κοινωνίας που θα δίνει προτεραιότητα σε μέριμνες που έχουν να κάνουν με την πρόληψη.


  Ο Κοσμήτορας κ. Καρκαζής ανέπτυξε όλα εκείνα τα κοινωνικά αδιέξοδα που οδηγούν ένα νέο στην εξάρτηση και καθιστούν απαραίτητη την πρόληψη. Αντίστοιχη έμφαση δόθηκε στους αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς κι από την  εκπρόσωπο του ΣΑΣΧ κ. Παληού. Την προθυμία του για την οποιαδήποτε στήριξη εξέφρασε κι ο αθλητής κ. Ντόσκας Γιώργος.  


   Μετά και την ΠΗΚΝ οι εργαζόμενοι στα ΚΠ βρισκόμαστε να έχουμε πραγματοποιήσει μια ακόμη απεργία στις 9 Ιούλη, καθώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΚΠ συνεχίζουν να υφίστανται κι οι υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έχουν  ακόμα τηρηθεί.


Παρά τη δυσμενή κατάσταση το Κέντρο Πρόληψης συνεχίζει το έργο του διότι για εμάς κάθε μέρα είναι μέρα κατά των ναρκωτικών.


   Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου