Αρχική Νέα Τοπικά Η ομάδα Πρωτοβουλίας «Φίλος του Πεζού» στην Εισαγγελέα για τα κακο-κατασκευασμένα πεζοδρόμια

Η ομάδα Πρωτοβουλίας «Φίλος του Πεζού» στην Εισαγγελέα για τα κακο-κατασκευασμένα πεζοδρόμια

5

 Προς
την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου
(δια των τοπικών ΜΜΕ)Κυρία Εισαγγελέα,


Ο «Φίλος του Πεζού» είναι μία ομάδα πολιτών που ενδιαφέρεται, όχι μόνο να προβάλλει τα δικαιώματα των πεζών (ειδικότερα των μητέρων, των ηλικιωμένων και των Ατόμων με κινητικές ή άλλες δυσκολίες) αλλά και να αγωνιστεί για την αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας, κατά την κίνηση των πεζών στην πόλη.


Με εκκλήσεις προς τους ΟΤΑ και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους οδηγούς, ώστε να σέβονται τους πεζούς στις διαβάσεις αλλά δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη ευαισθησία από τους φορείς τις Αυτοδιοίκησης αφού, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους αδιαφορούν πλήρως και επιδεικτικά, για ανάλογα θέματα.


Αντικείμενο της   αναφοράς μας είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ανακατασκευή των  πεζοδρομίων σε δύο σημεία της πόλεως Χίου.
1. Στην οδό Καλαμπόκα (φωτο 1) όπου  εκ των πραγμάτων είναι απαγορευτική  η χρήση των ανακατασκευασμένων πεζοδρομίων  από άτομα που δεν έχουν πλήρη ευχέρεια κινήσεων και εγκυμονεί πλείστους όσους κινδύνους τραυματισμών.2. Στη  συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Εγκρεμού (φωτο 2) ανακατασκευάστηκε πρόσφατα το πεζοδρόμιο με τρόπο αφ’ ενός ακαλαίσθητο αλλά κυρίως , με απαγορευτικό πλάτος  και ύψος για την κίνηση των πεζών. Επί πλέον,  δεν έχει προβλεφθεί κεκλιμένο επίπεδο για την πρόσβαση από μητέρες ή άτομα που κινούνται επί αναπηρικού αμαξιδίου.

Ο Φίλος του Πεζού θα αναμένει την προβλεπόμενη από το Νόμο παρέμβαση – εντολή σας ώστε, να αποκατασταθούν  οι συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών στα συγκεκριμένα σημεία, δεδομένου μάλιστα ότι οι αναφερόμενοι δρόμοι, παρουσιάζουν εξαιρετικά πυκνή κυκλοφορία οχημάτων, άρα πολλαπλάσιους κινδύνους για τους πεζούς και  ειδικότερα τις ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας


Με την ευκαιρία, παρακαλούμε να επιδείξετε το ενδιαφέρον σας  και για την παντελή ακύρωση των πεζοδρομίων, εμπρός και εκατέρωθεν του Τεμένους Οσμανλί,  στην πλατεία Βουνακίου, όπως και τη λειτουργία αρκετών  περιπτέρων επί των πεζοδρομίων, με τέτοιο τρόπο, που  αποκλείεται η κίνηση επί των πεζοδρομίων. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε τα περίπτερα που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας   (εμπρός από την Εθνική Τράπεζα, εμπρός στο κτίριο του ΟΤΕ, μεταξύ της Νομαρχίας και του Ομηρείου,  κλπ κλπ)


Σας ευχαριστούμε για την προσοχή, βέβαιοι ότι θα επιδείξετε    ευαισθησία και κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι νεαρές μητέρες και τα Άτομα με αναπηρίες,    μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που μ’ αυτή την τακτική  εξωθούνται στον αποκλεισμό και την απομόνωση.


Με τιμή
Για τον Φίλο του Πεζού .
Θ. Χαβιάρας