Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ο Κάμπος της Χίου κατοικία και περιβάλλον, από τις εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ

Ο Κάμπος της Χίου κατοικία και περιβάλλον, από τις εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ

20

 
Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Αιγέας το βιβλίο «Ο Κάμπος της Χίου-Κατοικία και περιβάλλον» των Φανή Αναιρούση και Λεωνίδα Μυλωνάδη. Πρόκειται για νέα έκδοση του βιβλίου, αυτή τη φορά εμπλουτισμένη με σημαντικό υλικό νέων φωτογραφιών και κειμένων και παράλληλη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα.

 


Η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει ένα κενό 15 περίπου ετών από την πρώτη έκδοση (1992) και να παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή του Κάμπου μέσα στον 20ο αιώνα πιο συστηματικά για να αναδειχθούν οι σημαντικές εξελίξεις που συνέβησαν μετά τις καταστροφές του 1822 και 1881.
Οι συγγραφείς, αρχιτέκτονες και μελετητές του Κάμπου από το 1957, πέραν της καταγραφής των ιστορικών πύργων και κτημάτων της εποχής της ακμής του Κάμπου (17ος -18ος), παρουσιάζουν τον Κάμπο των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο με τα νέα αρχοντικά -νεοκλασικών επιρροών- στις θέσεις των παλιών πύργων αλλά και τον μεταπολεμικό Κάμπο με την εγκατάλειψη των πρώτων ετών και τις εν συνεχεία εξελίξεις θετικές και αρνητικές.
Με ειλικρίνια αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον, καταγράφουν τα σημερινά φαινόμενα, προβλήματα, τάσεις και δυνατότητες. Αξιολογούν τις επιπτώσεις από τις κηρύξεις του Κάμπου από το ΥΠΠΟ σαν «Ιστορικό Τόπο» και από το ΥΠΕΧΩΔΕ σαν «Παραδοσιακό Οικισμό» και παρουσιάζουν αξιόλογες αποκαταστάσεις κατοικιών και του περιβάλλοντος χώρου της «αυλής».
Σημαντική στη νέα έκδοση είναι η τεκμηρίωση με εξαιρετικές φωτογραφίες των αντίστοιχων περιόδων της ιστορικής διαδρομής του Κάμπου, η επιμελημένη αισθητικά σελιδοποίηση και εκτύπωση και η εκτεταμένη συμπληρωματική πληροφόρηση με τις «σημειώσεις» στο τέλος.

 


Περίληψη βιβλίου
Η αρχιτεκτονική του Κάμπου της Χίου είναι μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας. Εκφράζει εποχές ακμής της Χίου, όπου αναπτύχθηκε μια δυναμική σ’ όλα τα επίπεδα, στο οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό και καλλιτεχνικό.
Εδώ συνδυάσθηκε, με τρόπο ιδανικό, η κατοικία με την παραγωγική δραστηριότητα σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στον Κάμπο, από τον 14ο αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου, έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και ενδιαφέρον. Δυτικές και ανατολικές επιρροές αφομοιώθηκαν με την έντονη παρουσία του τοπικού στοιχείου που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο χάρη κυρίως στην άψογη τέχνη και παράδοση των μαστόρων και τις δυνατότητες του χρωματιστού ντόπιου πωρόλιθου.
Το υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκε αρχικά το 1957 και αφορά κυρίως τους πύργους της εποχής της ακμής, (17ος -18ος αιώνας). Δυστυχώς πολλά στοιχεία που καταγράφηκαν τότε με φωτογραφίες και σχέδια έχουν αλλοιωθεί ή καταστραφεί. Ο Κάμπος του 19ου αιώνα γνώρισε τη διπλή καταστροφή της σφαγής του 1822 και του σεισμού του 1881.


 

Μετά το σεισμό και μέχρι το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Κάμπος ξαναζωντανεύει. Στις θέσεις των παλιών πύργων και διατηρώντας την παλιά αυλή, χτίζονται ωραία αρχοντικά με νεοκλασικές επιρροές. Έχουμε και πάλι στον Κάμπο την παρουσία και την εποχή μιας σημαντικής Αρχιτεκτονική.
Τις εξελίξεις μέσα στον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα παρουσιάζονται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Στο κεφάλαιο αυτό καταγράφονται και οι κρίσιμες εξελίξεις των 15 τελευταίων χρόνων από την α’ έκδοση του βιβλίου (1992) επανεκτιμώντας φαινόμενα και τάσεις.